fbpx

Cibdol Oil

Klitten in je haar verwijderen en voorkomen

Klitten in je haar verwijderen en voorkomen

Heb je altijd last van enorme klitten in je haar? In dit artikel leggen we je graag uit hoe je deze klitten kunt verwijderen en ze in de toekomst kunt voorkomen.

Klitten verwijderen

Zit je op dit moment met een enorme bos klitten en weet je niet goed wat je moet doen? In deze paragraaf vertellen we je hoe je deze klitten kunt verwijderen zonder al te veel pijn.

1. Breng conditioner of een masker aan

Begin met het nat maken van je haar met warm water, dit kan natuurlijk ook gewoon onder de douche. Breng een flinke laag conditioner of een haarmasker aan. Mocht je in huis nog een lading conditioners hebben staan of toevallig langs de winkel kunnen, er bestaan ook speciale anti-klit conditioners, zoals deze van Schwarzkopf.

Vervolgens spoel je de conditioner of het haarmasker niet meteen uit, maar ga je eerst je haar doorkammen. Je kunt je haar het beste doorkammen met je vingers, een grove kam of een anti-klit borstel. Begin hierbij onderaan je haar en werk langzaam steeds verder naar boven. Bij de klitten kan het ook helpen om ze zachtjes met je vingers een beetje uit de knoop te halen.

Als je de klitten er eindelijk uit hebt gekregen, dan kun je je haar hierna uitspoelen of meteen over de conditioner heen wassen met shampoo. Zo is je haar meteen weer lekker schoon!

2. Anti-klit spray

Er bestaat niet voor niets anti-klit spray. Mocht het bovenstaande nog niet geholpen hebben, dan kun je als het haar een beetje is opgedroogd proberen of de klit er met anti-klit spray wel uitgaat. Spray het haar flink in met anti-klit spray en probeer vervolgens de klit er zachtjes met je vingers uit te halen. Het kan eventueel handig zijn om de hulp van iemand anders in te schakelen, omdat diegene er net wat gemakkelijker bij kan.

3. Langs de kapper

Mocht je de bovenstaande methodes een aantal keer geprobeerd hebben, dan zou je het nog kunnen behandelen met olijfolie om het heel zacht te maken.

Alleen mocht dat niet helpen, dan is een bezoekje aan de kapper toch de beste optie. Je hoeft misschien niet meteen je haar geheel af te knippen, maar wellicht kunnen laagjes of een paar kortere plukjes al de oplossing bieden.

Klitten in je haar voorkomen

Als je geregeld klitten in je haar hebt, dan wil je daar natuurlijk maar al te graag vanaf. Zelf heb ik er vaker last van in de winter, omdat mijn haar dan veel langs een sjaal of een jas schuurt en zo klitten ontstaan. Met deze tips komen klitten in je haar in ieder geval een stuk minder vaak voor!

1. Begin met conditioner

Veel mensen gebruiken een conditioner na het wassen van het haar, maar wist je dat het beter is om dit voor het wassen te doen? Je masseert de conditioner in je haar, verdeeld het over je haar door met je handen je haar te kammen en brengt vervolgens pas shampoo aan.

Mocht je erg droog haar hebben, eindig na het wassen dan altijd met een haarmasker. Daar wordt je haar super zacht van en daardoor kam je het super makkelijk uit!

2. Slaap met een vlechten in

Als je slaapt wrijft je haar vaak over je kussensloop. Als je dan al klitten in je haar had die in de loop van de dag zijn ontstaan, dan wordt dit alleen maar erger. Kam je haar daarom voor het slapen nog eens door en vlecht je haar in.

3. Kies voor een zijden kussensloop

Een zijden kussensloop kan veel voordelen bieden. Je haar schuurt minder hard over je kussen heen, waardoor de kans op klitten een stuk kleiner is. Kies daarom voor een zijden kussensloop. Op die manier wordt het slapen met los haar of je haar in een staart ook een optie.

4. Slaap met droog haar

Aangezien het wassen van je haar veel tijd kost, kan het heel verleidelijk zijn om dit ‘s avonds te doen voor het slapengaan. Alleen nat haar kan voor veel meer klitten zorgen, waardoor je er ‘s ochtends alsnog veel werk aan hebt. Zorg er dus voor dat je haar volledig droog is voor je gaat slapen en dat je je haar misschien toch ‘s ochtends wast.

5. Droog je haar in een shirt

Een handdoek kan pluizig haar, maar ook haar met klitten veroorzaken. Eén van de tips uit de CG-methode is om je haar in een shirt te laten drogen in plaats van in een handdoek. Op die manier kunnen ook de producten beter in je haar trekken en wordt je haar veel beter verzorgd. In de bovenstaande video zie je precies hoe je dit kunt doen, zelf vind ik het fijn om dit met een shirt met lange mouwen te doen voor iets meer speling.

6. Gebruik leave-in conditioner

Gebruik voor je je haar gaat borstelen (als je bijvoorbeeld uit de douche komt) altijd een leave-in conditioner. Hier wordt je haar lekker zacht van en heel gemakkelijk doorkambaar. Als je haar hier nog niet voldoende aan heeft, dan kun je daarna ook altijd nog een haarolie of -serum gebruiken.

7. Bescherm je haar tegen hitte

Als je je haar graag föhnt, stijlt of krult, dan is het belangrijk dat je je haar ook goed beschermd. Gebruik daarom altijd een spray die je haar beschermt tegen hitte, maar die geen alcohol of andere schadelijke stoffen bevat.

8. Borstel met een anti-klit borstel

Voorheen had ik altijd simpele borstels van de drogisterij, maar sinds ik een anti-klit borstel heb is er heel veel voor mij veranderd. De kleine klitten in je haar borstel je er heel gemakkelijk uit en ook als je grote klitten moet verwijderen doet dit veel minder pijn. Mijn aanrader hiervoor is absoluut de Tangle Teezer, die je ook hebt voor speciale haartypes!

Wanneer je borstelt is het zelfs met een anti-klit borstel nog het handigst om onderaan te beginnen en zo naar boven te werken. Wanneer je meteen van boven naar beneden borstelt, dan maak je sommige klitten alleen maar groter en pijnlijker om te verwijderen.

9. Gebruik natuurlijke producten

Als je droog haar hebt kan het gemakkelijk gaan klitten. Het is daarom belangrijk dat je je haar goed verzorgd en daar kunnen natuurlijke producten echt bij helpen. Probeer in ieder geval sulfaten, siliconen, parabenen en uitdrogende alcohol te vermijden.

Ik volg de CG-methode en via de website Is it CG? kun je gemakkelijk zien welke ingrediënten in jouw haarverzorging (mogelijk) schadelijk zijn. Als je benieuwd bent wat een bepaald ingrediënt dan doet, kun je het altijd even opzoeken in Google!

10. Naar de kapper

Wanneer je merkt dat je hele droge puntjes hebt en de klitten ook eigenlijk altijd aan de onderkant van je haar zitten, dan is het de hoogste tijd voor een knipbeurt. Hoe graag je dit ook uitstelt, het kan zo’n opluchting zijn als je de volgende dag weer gemakkelijk je haar kunt borstelen.

Welke tips ga jij de aankomende tijd uitproberen? Laat het hieronder weten in de reacties!

 • Reacties ( 2 )

 • avatar
  Suzanne

  Hele handige tips! Ik merk ook dat sjaaltjes of jasjes met een kraagje zorgen voor klitten, wanneer ik dus telkens beweeg met die kledingstukken aan.

  • avatar
   Esmée

   Ja, daar heb ik inderdaad ook last van! Een zijden sjaaltje zou dan weer kunnen helpen, maar dat houdt je in de winter niet zo warm.

 • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP