fbpx

Cibdol Oil

De leukste kerstmarkten in Duitsland

De leukste kerstmarkten in Duitsland

Veel Nederlanders trekken eind van het jaar naar de kerstmarkten in Duitsland. Niet zo gek, want deze kerstmarkten zijn een stuk groter én gezelliger dan die in ons eigen kikkerlandje. In dit artikel zet ik de leukste kerstmarkten in Duitsland op een rijtje, zo weet je precies waar je het beste naartoe kunt gaan!

Net over de grens

Een echte Weihnachtsmarkt net over de grens is natuurlijk het gemakkelijkst. Zo kun je gemakkelijk ‘s ochtends vroeg vertrekken en zodra je klaar bent weer naar huis. In deze paragraaf vind je de leukste kerstmarkten in Duitsland net over de grens, maar in de volgende paragraaf kun je ook oriënteren op de markten wat verder in het land.

1. Keulen

Keulen ligt net over de grens aan de zijde van Limburg. Het is op zichzelf al een hele leuke stad, maar met Kerstmis is het een echt spektakel. Het Domplein is volledig gevuld met kraampjes, lampjes en een hele grote kerstboom. Vanaf het plein kijk je natuurlijk uit op de bekende kathedraal en je kunt ook nog een slotje hangen aan de brug over de Rijn. In Keulen draait het vooral om de sfeer van de fantastisch versierde stad!

Als je na het spektakel op het Domplein nog niet uitgekeken bent, dan kun je in Keulen ook nog een aantal andere markten af. Zo zijn er in Keulen ook kerstmarkten te vinden op de Neumarkt, Stadtgarten, Alter Markt, Rudolfplatz, Rheinauhafen en Bermuda-Dreieck (de roze kerstmarkt).

De kerstmarkt in Keulen is iedere dag open van 25 november 2019 tot en met 23 december 2019.

2. Münster

Voor het midden van Nederland ligt de stad Münster op een leuke afstand. Dit is zeker één van de leukste kerstmarkten in Duitsland net over de grens. Münster heeft net als Keulen meerdere kerstmarkten, maar in Münster liggen deze maar op een paar minuten loopafstand van elkaar. Zo kun je op vijf verschillende kerstmarkten genieten van glühwein, kerstversieringen en allerlei lekkere snacks. De Prinzipalmarkt is omringd door hoge historische gebouwen, wat een heel knus gevoel geeft.

De kerstmarkt in Münster is iedere dag open van 25 november 2019 tot en met 23 december 2019.

3. Aken

Het plaatsje Aken ligt precies tegen Limburg aan. Het is een kleinschalige kerstmarkt, maar desalniettemin is hij al meerdere malen uitgeroepen tot één van de mooiste en leukste kerstmarkten in Duitsland. De kerstmarkt staat dan ook rondom de prachtige gebouwen in de stad, namelijk het stadshuis, de dom en het Katschhof en de stad zelf is enorm leuk versierd. Zo zie je een groot aantal Printenmannen, die gebaseerd zijn op printen een specialiteit van Aken.

De kerstmarkt in Aken is geopend van 11.00 tot 21.00 uur in de periode van 22 november 2019 tot en met 23 december 2019. Alleen op 24 november is de kerstmarkt slechts van 18.00 uur tot 21.00 uur geopend.

4. Osnäbruck

Iets boven de stad Münster vind je de stad Osnäbruck. De kerstmarkt in deze plaats wordt vaak uitgeroepen tot de mooiste kerstmarkt van het noorden, dus deze mag zeker niet ontbreken in het overzicht van de leukste kerstmarkten in Duitsland. Naast alle leuke kraampjes en de mooie stad kun je hier ook genieten van een openluchtijsbaan, ‘s werelds grootste speeldoos, een carrousel van bijna 100 jaar oud en er staat maar liefst een zes meter grote notenkraker (die nog werkt ook).

De kerstmarkt in Osnäbruck is iedere dag geopend van 12.00 uur tot 21.00 uur in de periode van 25 november 2019 tot en met 22 december 2019.

5. Dusseldörf

Düsseldorf is als stad zelf al een bezoek waard, maar al helemaal als de kerstmarkt er staat. De gehele stad is rond deze tijd versierd met lichtjes en overal is wel decoratie te vinden. In de stad kun je in totaal 8 kerstmarkten afstruinen en deze zijn allemaal gemakkelijk lopend te bereiken. Zo vind je er een markt vol met engeltjes, genaamd de Engelchen-Markt, maar ook de Handwerker Markt op de Marktplatz met allerlei handgemaakte cadeaus en souvenirs.

Als je op de Handwerker Markt je rondje hebt gedaan kun je verder lopen richting de Rijn. Op de Burgplatz vind je namelijk een groot reuzenrad, maar ook nog een aantal extra kraampjes. Verder kun je ook nog je ogen uitkijken op de Altstadt Markt, Sternchen Markt, Marchën Markt, Kö-Bogen Markt (met schaatsbaan en een kindervoorstellingen) en de Schadow Markt. In Düsseldorf is genoeg te doen voor jong én oud!

De kerstmarkt in Düsseldorf is open van 21 november 2019 tot en met 30 december 2019. Alleen op 24 november en 25 december is de kerstmarkt gesloten.

6. Dortmund

De kerstmarkt in Dortmund kun je herkennen aan de met duizend lampjes versierde kerstboom van maar liefst 45 meter hoog! Deze kerstmarkt behoort tot één van de grootste van Duitsland en ligt op 1,5 uur rijden vanaf Venlo. Hij is dus net wat verder weg dan de bovenstaande kerstmarkten, maar absoluut de moeite waard.

De kerstmarkt is gevuld met meer dan 300 kraampjes, verschillende lokale brouwerijen, een reuzenrad en zelfs een heus sprookjesdorp op de Reinoldi-Kirchplatz. Verder kun je ook nog genieten van live muziek en kerstentertainment op de Alter Markt, perfect voor als je even wil bijkomen van al het winkelen.

De kerstmarkt in Dortmund is open van 21 november 2019 tot en met 30 december 2019. Alleen op 24 en 25 november is de kerstmarkt gesloten, op zondagen en 24 december gelden aangepaste openingstijden.

Verder in Duitsland

Mocht je er een uitstapje van willen maken met een overnachting, dan kun je ook naar de kerstmarkten verder in Duitsland. Verder in Duitsland vinden we namelijk ook nog verschillende steden die het kerstfeest groots aanpakken.

1. Dresden

Dresden is een prachtige stad en ligt helemaal aan de andere kant van Duitsland. Het is vanuit Utrecht 7,5 uur rijden, maar je kunt er ook voor kiezen om met het vliegtuig te gaan. De kerstmarkt in Dresden bestaat al sinds 1434 en is daarmee één van de oudste kerstmarkten van het land.

Dresden heeft dan ook verschillende kersttradities die ze in stand houden, zoals het Stollenfest op 8 december, waarbij de grootst gebakken kerststol ooit door de stad wordt getrokken met een parade. In totaal vind je er 9 verschillende kerstmarkten met entertainment voor kinderen. Zo zijn er heel de dag door verschillende grote shows, maar vind je er ook allerlei attracties.

De kerstmarkt in Dresden is open van 27 november 2019 tot en met 24 december 2019. Op 24 december is de kerstmarkt maar geopend van 10.00 uur tot 14.00 uur.

2. Ravennaschlucht

Als deze kerstmarkt niet de mooiste kerstmarkt in Duitsland is, dan weet ik het eerlijk gezegd niet meer. De Ravennaschlucht ligt midden in het Zwarte Woud. Het is een wandelgebied, maar hierdoor ligt het treinbrug en onder deze treinbrug wordt in de winter een kerstmarkt georganiseerd.

Je krijgt meteen een sprookjesachtig-gevoel bij het bezoeken van deze kerstmarkt. Er zijn veertig kraampjes met regionale producten, handgemaakte cadeaus en decoraties. Als je klaar bent op de kerstmarkt kun je ook nog een fakkeltocht maken van 1,5 uur met een groep van maximaal 10 personen (16+), ontzettend gaaf als afsluiter!

De kerstmarkt in Ravennaschlucht is enkel op vrijdag, zaterdag en zondag geopend tussen 29 november 2019 en 22 december 2019. Tevens wordt voor deze kerstmarkt een entreebewijs gevraagd, bekijk hier alle informatie.

3. München

De kerstmarkt in München is gedeeltelijk overdekt, waardoor je deze ook perfect kunt bezoeken op een hele koude dag of met wat minder goed weer. De traditionele kerstmarkt vind je op de Marienplatz. Deze kerstmarkt heeft maar liefst 140 kraampjes!

Er zijn in München tijdens deze periode ook veel leuke evenementen in de stad. Denk aan het Tollwood Winterfestival, een bierfestival met verschillende artiesten en shows. Als je nog niet genoeg hebt aan de traditionele kerstmarkt, dan kun je ook nog terecht bij 19 andere kerstmarkten. De Sternenplatzl, Stephansplatz (roze kerstmarkt), Englischer Garten en de Wittelsbacherplatz (middeleeuwse kerstmarkt) zijn nog leuke plekken om mee te pikken.

De kerstmarkt in München is open van 27 november 2019 tot en met 24 december 2019. Op 24 december alleen van 10.00 uur tot 14.00 uur geopend.

De leukste kerstmarken in duitsland

Klik om te pinnen op Pinterest

Heb jij nog leuke suggesties? Laat het dan weten in de reacties.

 • Reacties ( 2 )

 • avatar
  Rosanne

  Volgend jaar moet en zal ik naar een kerstmarkt gaan in Duitsland. Het ziet er allemaal zo cozy uit!

 • avatar
  Suzanne

  Erg handige tips! Ik vind zelf Oberhousen ook wel leuk, vooral met het leuke Centro erbij!

 • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP