Mijn ervaring met nachtlenzen

Mijn ervaring met nachtlenzen

Nachtlenzen zijn wat mij betreft een ideale manier om overdag goed te kunnen zien zonder bril of lenzen. Ik vertel je over mijn ervaring met nachtlenzen inclusief alle voor- en nadelen.

Wat zijn nachtlenzen?

Nachtlenzen zijn simpelweg harde lenzen die je ‘s nachts draagt om overdag goed te kunnen zien. Deze harde lenzen drukken ‘s nachts op je oog het hoornvlies in de juiste vorm. Het hoornvlies wordt hierdoor vlakker, waardoor je goed kunt zien. Hoe langer je de lenzen draagt, hoe langer je hoornvlies in de juiste, vlakke vorm blijft staan. Je kunt dan de hele dag of zelfs langer goed zien, zonder het dragen van een bril of lenzen.

Starten met nachtlenzen

Wanneer je wilt starten met het dragen van nachtlenzen ga je naar een opticien die dit aanbied. Voordat je ze kunt gaan dragen krijg je een test om te kijken of nachtlenzen bij jou en jouw ogen passen. Nachtlenzen zijn geschikt voor ogen met een sterkte van -0,50 tot -4,00. Daarnaast kijken ze naar de vorm van jouw ogen. Als je ogen geschikt zijn, dan bestellen ze de lenzen die het beste bij je passen.

Als je lenzen binnen zijn, dan haal je ze op en krijg je uitleg over het gebruik. Hier leer je onder andere hoe je ze kunt inbrengen en verwijderen. Je plant dan ook meteen de controleafspraken in. Je gaat voor je nachtlenzen drie keer op controle: de eerste ochtend na het dragen, na één week dragen en na drie weken dragen. Na drie weken dragen horen je ogen op 0 te zijn en kun je dus volledig zien. Als dit niet het geval is, dan ga je met de opticien opzoek naar een andere oplossing.

De eerste dagen

De eerste dagen traanden mijn ogen iedere avond wanneer ik mijn lenzen in deed. Je moet 15 minuten voordat je gaat slapen je lenzen indoen, zodat ze op de juiste plaats zitten . Het liefst deed ik mijn ogen in het begin meteen dicht, want dan deed het minder pijn.

Ook voelde ik in de eerste week erg goed aan mijn ogen dat de lenzen ‘s nachts druk uitoefenden. Het deed niet echt zeer, maar ik voelde wel de plek waar de lens heeft gezeten. Deze pijnlijke ervaringen trokken bij mij steeds verder weg. Nadat mijn ogen op de juiste sterkte waren, had ik geen last meer van deze klachten.

Mijn ervaring met nachtlenzen

Mijn ervaring met nachtlenzen

Ik vond het enorm fijn om overdag geen lenzen meer te dragen, maar toch goed te kunnen zien. Voorheen had ik door mijn zachte lenzen hele droge ogen, waardoor ik deze vaak slechts een halve dag kon dragen. Nu traanden mijn ogen zelfs als ik op de fiets stapte of een vliegje in mijn oog kreeg. Dit voelde veel beter!

Het enige nadeel dat ik heb gemerkt met het dragen van nachtlenzen is dat ik last kreeg van nachtblindheid. Dit is het zogenaamde halo-effect en veelvoorkomend bij nachtlenzendragers. Waar je met name last van hebt is dat lichtbronnen in het donker geen kleine lichtpuntjes zijn, maar grotere vlekken. Hierdoor moest ik me ‘s avonds of ‘s nachts met autorijden extra goed focussen en kostte me dat meer moeite dan voorheen.

Hoe mijn sterkte ontwikkelde

Ik begon het traject met -2,5 (L) en -2,75 (R). De volgende ochtend was de sterkte van beide ogen -1. Na één week tijd veranderde dit naar -0,5 (L) en -0,25 (R). De eerste week zag ik aan het begin van de dag goed, maar had ik eind van de dag eigenlijk wel een bril nodig om goed televisie te kunnen kijken.

Na drie weken waren beide ogen 0 en had ik dus geen hulpmiddelen meer nodig om overdag te kunnen kijken. Ik droeg wel iedere nacht mijn nachtlenzen, want wanneer ik één nacht oversloeg, dan werd mijn sterkte die dag rond de middag toch wat minder.

Inmiddels zijn we drie jaar verder en ben ik gestopt met mijn nachtlenzen. Mijn huidige nachtlenzen waren na 2,5 jaar uitgewerkt en ik wilde mijn ogen graag opnieuw laten testen. Het heeft in totaal een half jaar geduurd om mijn nachtlenzen te laten uitwerken. Nu zit ik pas weer op de oude sterkte. Ik raad dus aan om je ogen na het stoppen geregeld te laten controleren, totdat ze echt op een constante sterkte zijn.

De prijs

Ik heb de lenzen aangeschaft bij Eye Wish Opticiens. Ik betaalde hier €365,- voor de lenzen en €150,- extra kosten. Onder deze extra kosten vallen onder andere de onderzoeken, de lenzenvloeistof en andere lenzen als je ze bijvoorbeeld verliest of als ze niet goed bevallen. Daarnaast kreeg ik €100,- terug van de zorgverzekering, check dit dus goed als je overweegt om nachtlenzen aan te schaffen.

Conclusie

Nachtlenzen zijn vrij prijzig, maar ik vond het een hele fijne manier om overdag geen bril of lenzen meer te dragen. Hierdoor had ik namelijk geen last meer van droge ogen en hoefde ik overdag nergens op te letten. ‘s avonds en ‘s nachts moest ik daarentegen wel extra opletten, want ik kreeg door mijn nachtlenzen last van nachtblindheid. Vanwege de prijs heb ik mijn nachtlenzen niet na 1 jaar vervangen, maar heb ik ze in totaal 2,5 jaar gedragen. Ze hebben 2,5 jaar goed gewerkt en toen de sterkte minder werd ben ik gestopt om mijn ogen te laten testen.

Mocht je nog vragen hebben over het gebruik of mijn ervaring met nachtlenzen, laat het hieronder weten in de reacties.

 • Reacties ( 4 )

 • avatar
  Patrick

  Ben nu ook begonnen met nachtlenzen. Maar ik merk dat ik met de lenzen in (en na correctie) veel dubbel zie. Zeg maar cilinder. Heb je daar ook ervaring mee?

  • avatar
   Esmée

   Hi Patrick, Wat vervelend! Daar heb ik persoonlijk geen ervaring mee. Het lijkt me handig om dit te bespreken met de opticien, wellicht past een ander type nachtlens beter bij jouw ogen. Een fijn weekend alvast!

 • avatar
  Jessica J.

  Ik vind nachtlenzen zo bijzonder! Blijft toch een angstaanjagende gedachte, want ik zou bang zijn dat de lenzen ‘s nachts achter m’n ogen belanden, haha. Ik draag een bril, maar draag daglenzen als ik naar een concert of iets dergelijks ga, want dan vind ik een bril niet handig.

 • avatar
  Jamey

  Brrrr ik heb nooit kunnen wennen aan lenzen. dan maar een bril hihi.

 • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP