fbpx

Cibdol Oil

Hoe word je een fulltime blogger in 2019?

Zo word je een fulltime blogger in 2020

Het bloggen is voor mij als hobby begonnen, maar in de loop der tijd werd het mijn baan. In dit artikel lees je alles over mijn blogcarrière en vertel ik hoe jij ook een fulltime blogger in 2020 kunt worden.

Mijn verhaal

In 2013 startte ik met bloggen. Blogs sprongen toen als paddenstoelen uit de grond en het was een echte hype. Ik las veel blogs, schreef al mijn hele leven en maakte dolgraag foto’s. Na wat advies te hebben ingewonnen bij mijn vriend besloot ik te starten. Ik begon met een gratis WordPress website en het schrijven van artikelen. Toen ik een half jaar later nog met heel veel plezier schreef, besloot ik om over te stappen op mijn eigen domein.

Esmée Lifestyle met een lila lay-out was geboren. Het was misschien niet heel professioneel als ik erop terugkijk, maar ik vond het geweldig om te doen. Er staan nog steeds artikelen van die periode online, dus je kunt als je benieuwd bent even helemaal naar de oudste posts doorklikken. Ik blogde destijds 7 dagen per week, wat bijna aanvoelde als een vereiste in de bloggerwereld. Er werd heel erg op gehamerd en als je minder postte werd je erop aangekeken. Het is een beetje hetzelfde als de YouTube-wereld van nu.

Het was vrij pittig naast mijn studie, want iedere avond was ik met mijn blog bezig en zelfs in de weekenden surfte ik erheen om te schrijven. Alleen na een tijdje begon het zijn vruchten af te werpen en verdiende ik net zoveel met mijn blog als mijn bijbaantje bij Albert Heijn. Door mijn stage ben ik destijds gestopt als vakkenvuller en iets later schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel. Vanaf dat moment pakte ik het serieuzer aan, waardoor ik ook steeds meer mailtjes kreeg voor samenwerkingen.

Na mijn studie wilde ik het liefst al aan de slag als fulltime blogger. Het probleem was alleen dat je voor het afsluiten van een hypotheek destijds 5 jaar een onderneming nodig had. Ik wilde dolgraag samenwonen, dus besloot ik parttime aan de slag te gaan. Even liet ik mijn blog op een laag pitje staan, maar toen het aantal uren in mijn contract werden teruggeschroefd besloot ik het bloggen snel weer op te pakken. Snel verdiende ik iedere maand een stabiel inkomen en dit jaar is mijn parttime contract volledig stopgezet.

Het was even slikken, opnieuw meer onzekerheid. Het is toch fijn om iedere maand een vast bedrag op je rekening te krijgen, ook al was het minder dan voorheen. Het heeft me laten beseffen dat je met een baan eigenlijk minder zekerheid hebt, dan met een onderneming. Ik kan nu namelijk alles op alles zetten om mijn inkomen te laten groeien.

Zo word je een fulltime blogger in 2020

Zo word je een fulltime blogger in 2020

Na mijn verhaal te hebben gedeeld wil ik jullie graag tips meegeven om ook aan de slag te gaan als fulltime blogger in 2020. Het is wat mij betreft een hele mooie baan, perfect als je van schrijven houdt en het geeft je ontzettend veel vrijheid.

Start een blog

Wanneer je geld wilt verdienen met je blog, dan is het slim om direct te starten met een hosting en domeinnaam. Dit kun je bijvoorbeeld afsluiten bij Yourhosting, deze provider is uitgeroepen tot de snelste webhosting van 2018! Als je een Nederlandse blog start, kies dan voor .nl en als je een Engelse blog start voor .com. Je hebt tegenwoordig allerlei extensies, maar de extensie van het land zelf werkt nog steeds het best.

Er zijn verschillende software voor weblogs, maar de meest bekende en voorkomende is WordPress. Je kunt WordPress vaak direct vanaf je hosting installeren, waardoor je hem enkel nog in hoeft te stellen. In mijn e-book leg ik je precies uit hoe je dit vanaf je hosting kunt installeren en instellen.

Wanneer WordPress geïnstalleerd is kun je een lay-out uitkiezen, ook wel een thema genoemd. Je kiest een gratis of betaald thema dat bij het idee van jouw blog past en je kunt starten met schrijven. Ik raad wel aan om voordat je live gaat al een aantal artikelen te publiceren en in te plannen. Zo kun je rustig van start gaan en op je gemak uitzoeken hoe alles precies werkt.

Welke sociale media kies ik?

Er zijn tegenwoordig heel veel sociale media platformen. Als je net begint met bloggen, dan raad ik aan om je te focussen op hooguit twee platformen. Zo kun je eerst ontdekken welke methodes het beste werken en hoe je dit kunt aanpakken. Mijn favoriete sociale media kanalen voor bloggers zijn Facebook en Pinterest. Door je blogposts hier te plaatsen, ze te delen in relevante groepen of op groepsborden, zorg je ervoor dat je artikelen de juiste doelgroep bereiken.

Met name Pinterest is op dit moment een platform dat enorm in de lift zit. Er zijn veel bloggers die met Pinterest duizenden bezoekers naar hun blog trekken. Daarom is het voor veel beginnende bloggers een geweldig platform om mee te beginnen, want het duurt even voor je artikelen opgepikt worden door Google, maar op Pinterest zijn ze na het delen direct zichtbaar.

Geduld, mailen en pitchen

Als je blog online staat, dan is hij niet na één nachtje slapen succesvol. Het kost tijd en urenlang artikelen schrijven. Naast bezoekersaantallen die je verzamelt door SEO en sociale media tellen namelijk ook waardes als DA, PA en trust flow mee. Wanneer deze waardes hoog zijn, is het voor bedrijven erg aantrekkelijk als zij een link vanaf jouw website ontvangen. Zo stijgen hun waardes ook en komen zij hoger terecht in de zoekresultaten.

Wanneer je bezoekersaantallen beginnen te stijgen kun je je aanmelden bij blogger marktplaatsen voor samenwerkingen. Een goed voorbeeld hiervan is LinkPizza waar je op allerlei campagnes kunt pitchen, maar ook links kunt plaatsen naar webshops en geld verdiend als mensen daar iets bestellen (affiliate). Bij sommige samenwerkingen wordt er meer gelet op bezoekersaantallen, bij andere juist meer op de eerdergenoemde waardes en soms is het een combinatie van.

Ik ontving mijn eerste mailtjes voor samenwerkingen al vrij snel. In het begin waren het veel barterdeals (een artikel in ruil voor een product), maar later kwamen er ook advertorials bij. Achteraf had ik eerder geld kunnen vragen voor artikelen, omdat deze bedrijven ook nu nog profiteren. Denk dus goed na over de waarde van je blog en hou dit in gedachte bij het aangaan van samenwerkingen.

Groeien

Je bent natuurlijk naar dit artikel gekomen voor de key to success. Het liefst wil je nú fulltime blogger worden, omdat schrijven echt je passie is. Je kunt zeker snel groeien door veel kwalitatief goede artikelen te schrijven, te letten op SEO en het op de juiste manier te delen op sociale media. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel fijne websites om bedrijven te benaderen voor samenwerkingen en is het helemaal niet gek om zelf bedrijven aan te schrijven.

Mijn tip is om echt een plan te maken met wat je per maand wilt verdienen en dit iedere maand na te streven. Je kunt bijvoorbeeld deze maand beginnen met het bedrag waar je al dichtbij zit en dit eens in de zoveel tijd te verhogen. Doordat je een bedrag voor ogen hebt, weet je waar je naartoe wilt werken en dat zorgt keer op keer voor resultaat. Mits het natuurlijk realistisch is!

Tot slot

Ik kan over ieder onderwerp nog uren doorschrijven, maar dan wordt dit artikel net een boek. Daarom heb ik al mijn tips en tricks omtrent bloggen gebundeld in een e-book. Hierin leg ik je stap voor stap uit hoe je een blog kunt opzetten, je blog kunt laten groeien, welke tarieven je kunt vragen en hoe je door kunt groeien tot een fulltime blogger. Hier ga ik veel specifieker in op de onderwerpen en leg ik alles tot in detail uit. Neem een kijkje in mijn webshop voor meer informatie!

Heb jij nog een vraag over bloggen die je graag beantwoord wil hebben? 

 • Reacties ( 7 )

 • avatar
  Lydia

  Wat een goed artikel! En op het perfecte moment voor mij als beginnende blogger. Ben ook heel benieuwd naar je e-book.

 • avatar
  Willemien

  Super tips.Maar ben toch wel benieuwd waar je zo goed mee verdiend.
  En als je een domein hebt via wordpress werkt dat ook goed, zag dat je voor een abbonement kon kiezen( is dat een optie) en benaderde je in het begin zelf de bedrijven voor de samenwerkingen.

  Ik wil heel graag er uiteindelijk mijn geld mee verdienen,.heb gratis wordpress maar dat schiet dus weinig op? Heb 3 samenwerkingen gehad dus wel al wat 129 volgers,maand juni 1000 volgers maar wil groter worden.

  Kan je mijn blog bekijken en tips geven hoe je mijn blog vind en wat beter kan.
  Liefs Willemien

  • avatar
   Esmée

   Hi Willemien, Wat leuk dat je een kijkje hebt genomen op mijn blog! Super dat je al zo actief bezig bent met bloggen en zelfs al drie samenwerkingen hebt gehad, dat is echt knap. Toevallig heb ik een boek geschreven met hoe ik het (geld verdienen met) bloggen heb aangepakt, waarin je ook stap voor stap leest hoe jij een blog op kunt zetten en deze om kunt zetten tot jouw eigen business. Je leest er hier alles over: https://shop.esmeelifestyle.nl. Hier krijg je nu (tijdelijk) ook een gratis feedbackronde bij waar ik jouw blog beoordeel, op een moment dat jij daar klaar voor bent. Liefs, Esmée

 • avatar
  Anna

  Wat ontzettend tof dat je een e-book gaat schrijven, ik ben heel erg benieuwd! Goede tips geef je ook, er is inderdaad nog zoveel meer mogelijk op het gebied van bloggen!

 • avatar
  Jessica J.

  Oh, spannend dat je er een e-book over gaat uitbrengen! Veel succes, alvast. :-) Persoonlijk heb ik niet de ambitie een fulltime blogger te worden, maar ik vind het schrijven en fotograferen – naast mijn fulltimebaan – wel nog steeds ongelooflijk tof! Tijdrovend, dat wel. Een behoorlijk uit de hand gelopen hobby, hehe.

 • avatar
  Sanne

  Deze post komt voor mij als geroepen! Ik ben pas net begonnen en als ik een handjevol bezoekers krijg op een dag ben ik al blij, haha. Ben ook benieuwd naar je ebook. :)

  • avatar
   Mascha

   Eindelijk eens een artikel met meer tips dan
   “Vaak bloggen”
   “Volhouden”

   Dank hiervoor!

 • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP