Mijn kijk op fashion door de jaren heen


Op dit moment ben ik 19 jaar oud en ben ik regelmatig gewisseld van favoriet merk en ook mijn stijl is niet stil blijven staan. Ik ben altijd heel gevoelig voor mooie producten en dat met name kleding, toen ik 17 was werd mijn tweedeurskledingkast echt te klein en hebben we boven op zolder een slaapkamer met inloopkast gecreëerd. Iets waar ik altijd al van droomde kwam uit. Ruimte genoeg om m’n kleding om te bergen en eventueel kan ik zelfs in mijn eigen kast slapen. Niet voor iedereen weggelegd, maar in mijn kledingkast zijn veel verschillende stijlen te vinden, doordat ik in al die jaren slechts een paar centimeter ben gegroeid pas ik alles nog van de middelbare school. Maar wat is mijn kijk op fashion en hoe vaak ben ik van stijl veranderd?

Het besef, goed kleden is belangrijk

In de tweede klas, ach wat is de middelbare school toch een school waar je veel van leert, begon ik steeds meer aandacht aan mijn kleding te besteden. In de eerste klas boeide het me allemaal vrij weinig, ik stopte daar totaal geen tijd in, af en toe liet ik mijn moeder zelfs nog kleding voor me halen. Ik merk de laatste tijd sowieso dat dit besef bij veel jongeren steeds eerder komt. Opeens ging de knop om, ik zat steeds beter in mijn vel en ik had het echt naar mijn zin in de klas. Het leek wel of op het moment dat ik me beter voelde, ik meer tijd had voor mijn uiterlijk. Eerst mijn innerlijk en vervolgens pas mijn uiterlijk. Het shoppen ging van start en ik hield ervan om uitgebreid te kijken naar kleding. Totdat de gehele klas steeds vaker in merkkleding te zien was en ik het idee had dat ik mee moest doen om erbij te horen..

Merkkleding of geen merkkleding?

Deze les had mijn moeder me al snel geleerd, volgens mij al eerder aangetoond in een blogpost, of heel veel broeken voor €100,- of één broek van €100,- en jij mag kiezen. Nou toen wist ik mijn keuze snel gemaakt, het is toch veel leuker om broeken te hebben in allerlei verschillende modellen en kleuren, in plaats van één merkbroek. Die merkbroek zou ik alleen gekozen hebben vanwege anderen en niet voor mezelf. Vanaf dat moment werd mijn stijl budget, maar ik bleef me ermee bezighouden. En ik hoefde me in de klas nergens druk om te maken.

Op dit moment is het niet veel anders. Ik kijk wel vaker naar merkkleding, maar als je mij een goede budgetvariant kan aanbieden dan zal ik zeker voor de budgetvariant gaan. Ik ben ontzettend blij met mijn Guess tas en ik wordt zeker heel blij van andere merken, maar toch zou niet snel heel mijn kast volstaan met designerkleding. Designerkleding ligt nou eenmaal niet (altijd) binnen mijn budget en met goedkope kleding kan ik ook een perfecte stijl voor mezelf creëren. Liever veel kleding en veel combinaties, dan een paar designeroutfits.


Op zoek naar mijn eigen stijl

Het op zoek gaan naar mijn eigen stijl was een lastig maar leerzaam proces. Zo weet ik nu bijvoorbeeld in de winkel precies wat voor kleding ik wel of niet moet pakken. Ik pak al snel naar de chique kleding, op de één of andere manier trekt dat vaak mijn aandacht. Vanaf de tweede klas kocht ik in ieder geval alles wat ik mooi vond, het enige wat ik toen lastig vond was het benadrukken van mijn lichaam op de juiste plaatsen. Ik greep vaak naar shirts met een lage uitsnede, maar dat was op een gegeven moment gewoon niet verstandig meer. Ik deed niet mee aan de trends, maar ging echt af op mijn gevoel. Het experimenteren is gewoon belangrijk met het zoeken naar je eigen stijl. Mensen kunnen wel zeggen dat ze het mooi vinden, maar voel je je er ook mooi in? Bij mij ging het zoeken van mijn eigen stijl gelijk op met het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Op het moment dat ik echt kledingstukken ging waarderen, omdat het mij mooi stond en omdat ik het mooi vond, voelde ik me steeds beter in mijn kleding en mijn lichaam. Sommige kledingstukken uit deze tijd liggen nog steeds in mijn kast, ik vind ze nog steeds mooi en ze passen nog steeds bij mijn persoonlijkheid.

Wat is mijn kijk op fashion?

Fashion is belangrijk, als je jezelf er beter door voelt. Fashion heeft voor mij niets te maken met geld of trends. Draag wat jij mooi vind en maak er een eigen creatie van. Wanneer je een eigen stijl hebt voel je je zelfverzekerder, en geloof me, je krijgt ook meer complimentjes. Mensen zien jouw kledingstukken niet vaak, je bent uniek, helemaal jezelf en helemaal fashionable. Neem er wel de tijd voor om je eigen stijl te ontwikkelen, ik denk dat het bij mij in totaal drie jaar heeft geduurd en nu grijp ik af en toe nog naar iets nieuws. Fashion is het lef hebben om anders te zijn dan anderen, wees jezelf en je voelt je zoveel beter, je bent zoveel meer waard.

Heb jij altijd dezelfde stijl gehad, of ben je net zoals mij een heel proces doorlopen?

 • Reacties ( 11 )

 • avatar

  Mooi artikel! Modegevoel en je eigen stijl moet inderdaad groeien.

 • avatar

  Wat een leuk artikel!

 • avatar

  Het belangrijkste aan fashion vind ik dat de persoon er lekker bij voelt. Het is onzin om met de menigte mee te gaan als je je er niet prettig bij voelt. Mooi geschreven trouwens:-)

 • avatar

  Ik heb ook een héél proces doorgemaakt, met hoogte- én dieptepunten! Ik vind het trouwens wel de moeite om af en toe te investeren in merkkleding. Basic T-shirts koop ik liever iets duurder, omdat je ze superveel draagt en het toch fijn is als ze hun vorm/kleur lang behouden… But that’s just me, natuurlijk!

 • avatar

  Mooi geschreven! Ik heb sinds een jaartje pas mijn eigen stijl weten te ontdekken. Liefs!

 • avatar
  Sanne Makeupgorgeous

  Wat een leuk artikel! Ik ben zelf ook vrij budget ingesteld qua kledij. Liever meer kledingstukken waartussen ik kan afwisselen, dan één stuk dat ik voortdurend zou moeten dragen.

 • avatar

  Leuk om te lezen en gaaf dat je een eigen inloopkast hebt, dat wil ik ook nog zo graag hebben :). Ik zou wel eens een inloopkast tour willen zien ;).

  Mijn stijl is best vaak veranderd. Ik kijk graag naar wat de trends zijn en pas me hier ook graag op aan. Niet alles, alleen hetgene wat ik echt leuk vind :). Maar ik kijk ook naar items die ik zelf ook leuk vind en comfortabel vind zitten :).

 • avatar
  Julie

  Leuk artikel! Ik ben nooit echt zo’n fashion volger geweest. Meestal kies ik gewoon wat ik mooi vind en wat fijn zit. Maar meer en meer begin ik wel een andere stijl te krijgen! :-)

 • avatar

  Het is het belangrijkst dat jij je goed voelt in de kleding die je draagt! Ik vind mode ook leuk om mee bezig te zijn en koop zelf ook vooral goedkopere kleding. :)

 • avatar
  Quinta

  Leuk artikel! We hebben niet helemaal dezelfde smaak, maar je outfits zijn awesome! Ik ben meer een typ die ook vooral budget is, maar ik wil mezelf soms wel verwennen met iets duurders.

 • avatar
  Manon

  Leuk om te lezen ik ben zelf ook steeds meer bezig met fashion. Ik ben niet zozeer van de merken, maar ik vind het wel leuk en fijn om er goed uit te zien.

 • Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met een *.

TOP