Cibdol Oil

Mijn Kyleena spiraal ervaring

Na mijn nare ervaring met de Implanon ben ik overgestapt op de Kyleena. Inmiddels heb ik hem meer dan een jaar en vertel ik je alles over mijn Kyleena spiraal ervaring in dit artikel. 

Kyleena spiraal: de kleinere Mirena

De Kyleena is simpelweg de Mirena, maar dan in het klein. Dit anticonceptiemiddel is speciaal ontwikkeld voor de jonge vrouw, omdat bij jonge vrouwen de baarmoeder nog niet zo groot is als bij iemand die kinderen heeft gehad. Het is en spiraal met het hormoon levonorgestrel dat in je baarmoeder wordt afgegeven. De Kyleena spiraal is voor 99% betrouwbaar en hij moet om de vijf jaar vervangen worden.

Een ander verschil met de Mirena en andere anticonceptiemiddelen met hormonen is dat de Kyleena minder hormonen afgeeft. In het eerste jaar geeft de Kyleena ongeveer drie vijfde deel aan hormonen af in vergelijking met de Mirena. Zo verminder je wel het gebruik van hormonen, maar ervaar je niet bijvoorbeeld het heviger bloedverlies als je geheel zou stoppen met het gebruik van hormonen.

De plaatsing

Op 14 juli had ik een afspraak om het spiraaltje te laten zetten. Voorafgaand aan de plaatsing had ik twee keer een Ibuprofen ingenomen, maar ik had niet het idee dat dit echt veel geholpen had. Ik heb de Kyleena laten plaatsen bij de gynaecoloog. Het plaatsen van een spiraal, waaronder ook de Kyleena, doet ontzettend veel pijn. Ik kan eigenlijk niet omschrijven hoe het voelt, maar ik was blij toen het erop zat. Na afloop was ik enorm duizelig, dus mocht ik even blijven liggen. Het personeel in het ziekenhuis was heel vriendelijk en wisten goed hoe ze ermee om moesten gaan. Nadat de duizeligheid wegtrok ben ik samen met mijn moeder naar huis gegaan. Ik zou zeker iedere vrouw aanraden om voor de zekerheid iemand mee te nemen.

Mijn Kyleena spiraal ervaring

Mijn Kyleena spiraal ervaring

Ik vertel graag open over mijn Kyleena spiraal ervaring, omdat ik anderen wil helpen met het maken van een keuze. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat ieder persoon anders is en bij ieder persoon iets anders goed werkt. Zo was de Implanon bij mij totaal geen uitkomst, maar heb ik ook een aantal mensen gesproken die daar juist heel tevreden over zijn.

De eerste maand

Na de plaatsing was ik blij dat het over was. Ik heb de eerste paar dagen flink wat pijn gehad, wat zelfs aanvoelde als een soort weeën. De pijn nam langzaam af en in de dagen daarna had ik enkel af en toe nog last van steken in mijn buik. Voornamelijk als ik nodig naar het toilet moest, merkte ik dat ook echt mijn spiraaltje pijn ging doen. In de eerste twee dagen had ik ook last van een lichte bloeding en de maand daarop mijn eerste ongesteldheid. Deze ongesteldheid verliep normaal, ging vanzelf weer weg en was niet enorm hevig.

Steken in mijn buik

De steken bleken normaal te zijn, las ik op internet, dit kon ongeveer 6 weken aanhouden. Ik moet eerlijk zeggen dat dit bij mij twee maanden heeft geduurd, voordat ik geen last meer had van frequente steken in mijn buik. Daarna had ik het nog geregeld met sporten of het maken van vreemde bewegingen en nu voel ik het vrijwel niet meer. Alleen bij lang sporten, bijvoorbeeld meer dan een uur, dan kan ik opnieuw last krijgen van steken in mijn buik. Ik weet nu zelf dat ik dan beter even wat rust kan nemen en dat de pijn dan langzaam afneemt.

Menstruatie

In het begin was ik ongeveer iedere maand vijf dagen ongesteld. Dit was voor mij een normale menstruatie, niet hevig. In de tussentijd had ik wel af en toe nog last van spotting, maar het was een hele verbetering ten opzichte van de Implanon. Wel had ik bij deze menstruatie veel last van buikpijn en voelde ik de ongesteldheid daardoor ook echt aankomen. Wanneer ik deze buikpijn kreeg, dan wist ik dat ik maandverband moest gaan gebruiken.

De fabrikant van de Kyleena geeft zelf ook aan dat de menstruatie in het begin heviger is en na een half jaar steeds minder wordt. Bij sommige dames kan de menstruatie zelfs volledig stoppen. Op dit moment zijn we een jaar verder en heb ik amper nog last van bloedverlies. Ik verlies nu één keer per 1,5 maand een paar dagen een paar druppels bloed en heb daarbij nergens last van. Ik heb geen last meer van buikpijn en de ongesteldheid lijkt ook steeds minder te worden. Wie weet ben ik er over een half jaar wel helemaal vanaf!

Honger / acné / emoties / libido

Ik kreeg veel vragen binnen over mijn Kyleena spiraal ervaring, vragen of ik ook last heb van meer honger, acné, emoties of mijn libido. Ik moet zeggen dat ik hierbij geen negatief verschil merk met mijn andere anticonceptiemiddelen, maar eigenlijk alleen in positieve zin. Mijn acné, honger en libido zijn hetzelfde als voorheen en mijn emoties zijn eigenlijk een heel stuk verbeterd. Ik was zo ongelukkig doordat ik bijna dagelijks ongesteld was met de Implanon, als ik daaraan terugdenk ben ik op dit moment echt super gelukkig. Ik kan wel een beetje geprikkeld zijn of chagrijnig wanneer ik ongesteld moet worden, maar daar had ik met de pil ook last van. Verder ben ik na de overstap van de Implanon naar de Kyleena 4 kilo afgevallen.

Conclusie

Ik ben heel gelukkig met mijn keuze voor de Kyleena spiraal. Mijn Kyleena spiraal ervaring is tot nu toe heel positief. Het begon wel met wat klachten, maar deze zijn na het eerste jaar eigenlijk allemaal verdwenen. Geef je lichaam zeker de tijd om te wennen aan het spiraaltje of aan een ander anticonceptiemiddel, want het pakt vaak na een half jaar heel anders uit. Ik ben nu vrijwel niet meer ongesteld, zit veel lekkerder in mijn vel en ik hoef voorlopig niet meer over te stappen naar een ander anticonceptiemiddel.

Heb jij ook een Kyleena spiraal ervaring? Deel hem in de reacties. 

Kyleena ervaringen
 • Reacties ( 6 )

 • avatar
  Lili

  Hallo,

  Ik heb nu al 5m de kyleena spiraal. Het is al mijn 4de spiraal die ik laat plaatsen. Ik moet zeggen al bij al niet veel last. Enkel krijg ik plots krampen…waar ik dan van wakker word of na seksueel contact kan ik dit ook hebben. Iemand ervaring mee ?

  Dankje :)

 • avatar
  Terri

  Hi esmee,
  Bevalt de Kyleena nog steeds goed? Zelf heb ik de Mirena en ben er totaal niet tevreden mee dus twijfel hem er uit te laten halen.. enige pluspuntje is niet meer ongesteld worden.
  Hoor het graag, liefs!

  • avatar
   Esmée

   Hi Terri, Bij mij bevalt de Kyleena spiraal nog steeds goed. Ik word wel ongesteld, maar veel minder heftig dan voorheen. De Kyleena wordt wel gezien als het kleinere zusje van de Mirena spiraal, een kleiner formaat en iets minder hormonen, dus ik zou wel overleggen met de huisarts of gynaecoloog of deze vorm van anticonceptie geschikt is voor jou.

 • avatar
  Kim

  Ik heb afgelopen week de kyleena laten zetten. Ik heb met het zetten en ook daarna nergens last van gehad! Geen pijn tijdens het zetten en ook geen pijn erna. We heel licht spotting, maar ook dat lijkt nu na 5 dagen verdwenen te zijn.
  Oh en @Rochelle, ik heb ook een kind, dus ja, het kan! ?

 • avatar
  Rochelle?✨

  Hey Esmee,

  Blij om te horen dat je tevreden bent over de Kyleena spiraal. Zelf had ik tot 3 dagen geleden de implanon. Heb hem toch maar laten verwijderen omdat ik ook elke dag bloedde. (Eigenlijk nog steeds.) Nu wil ik een spiraal zetten, maar dacht eigenlijk aan een koperspiraal omdat daar geen hormonen in zitten, tot ik op internet las dat je hevigere bloedingen ervan kunt krijgen. Wel ik heb maanden lang gebloed en heb daar dus totaal geen zin meer in (een week voor mij is al lang genoeg), ik zou nu dus ook de Kyleena spiraal willen zetten, maar ik lees nu dus bij jou dat hij de kleinere versie is van de Mirena en werkt bij jongere vrouwen, omdat die nog geen kinderen hebben gehad. Wel deze jonge vrouw heeft dus wel een kind ;) dus nu weet ik niet echt wat mijn opties zijn.
  Misschien dat jij wel weet

  • avatar
   Esmée

   Hi Rochelle, Allereerst zou ik je aanraden om in gesprek te gaan met de huisarts of gynaecoloog. Volgens mij is de Kyleena ook voor vrouwen met kind een optie, maar anders is de Mirena het alternatief. De gynaecoloog heeft mij inderdaad de koperspiraal vanwege hevige bloedingen afgeraden. Heel veel succes met je keuze en ik hoop dat je iets vindt wat bij je past! Liefs, Esmée.

 • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP