a sign that you really tried

Mijn why ontdekken, hoe doe ik dat?

Op talloze conventies en trainingen wordt erover gepraat. Jouw why ontdekken is ontzettend belangrijk. Het is de reden waarvoor je het doet, jouw drijfveer en het zorgt ervoor dat je continu door blijft zetten om dat doel te bereiken. Alleen hoe kom je erachter waarvoor jij doet wat je doet? 

Wat is een why?

Om te ontdekken wat een why is, moet je natuurlijk eerst weten wat het precies is. Een why is de achterliggende gedachte achter jouw onderneming, maar eigenlijk ook achter iedere keuze die je maakt. Het is de reden dat je gestart bent met ondernemen, het is de reden dat je deze baan uitvoert en het is datgene waarvoor je iedere dag op tijd uit bed komt.

Mijn eigen onderneming

Ik weet nog hoe geweldig ik het vond om me in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het voelde voor mij als een gigantische stap. Je zou kunnen zeggen dat het ondernemen gewoon echt iets voor mij is, maar waar komt dat vandaan en wat is de achterliggende gedachte hierachter?

Vanaf de basisschool ben ik al bezig met zelfstandig werken. Dit begon als experiment bij ons op school, maar mij maakte je hier ontzettend blij mee. We hadden een aantal taken op het rooster en deze mochten we zelf inplannen. Als je met al je taken klaar was, dan mocht je wat voor jezelf doen, zoals knutselen of lezen. Ik weet nog dat ik altijd heel strak plande en daardoor vaak iets voor mezelf mocht doen. Dat was de docenten natuurlijk ook opgevallen. Daardoor ging ik uiteindelijk ook naar de middelbare school waar plannen en zelfstandig werken centraal stond.

Het is één van mijn eigenschappen die passen bij het ondernemen, maar waarbij ik ook geregeld merkte dat ik in het bedrijfsleven tegen dingen aanliep. Zo wil ik altijd zelf dingen oppakken, mailen en regelen, maar dat is niet binnen ieder bedrijf een optie. Tijdens mijn tijd op de hogeschool bouwde ik mijn blog op. Ik heb schrijven en fotografie allebei altijd al geweldig gevonden, dus het was voor mij de perfecte combinatie. In het begin begon het als hobby, maar al snel ontdekte ik dat ik hier ook echt mijn eigen bedrijf mee op kon bouwen.

Nu zijn we alweer bijna drie jaar verder en ben ik steeds meer bezig met mijn why. Mijn why ligt namelijk nog net iets dieper dan zelfstandig werken en bezig zijn met mijn blog. Ik wil namelijk volledig kunnen leven van mijn eigen bedrijf en werken waar en wanneer ik wil. Zo kan ik extra veel tijd doorbrengen met mijn familie en vrienden, maar ook reizen naar alle bestemmingen op mijn bucketlist. Ik zit niet meer gebonden aan regeltjes, bepaal mijn eigen planning en kan weg zodra ik dat zelf wil. Deze vrijheid is mijn why!

Jouw why ontdekken

Deze why heeft al wel een tijdje in mijn hoofd gezeten. Met name het laatste jaar kwam deze why heel sterk naar voren. Dit komt doordat ik nu een parttime baan heb, waarbij ik vanuit huis kan werken en mijn tijd grotendeels zelf kan indelen. Vaak weet je wel waarvoor je het doet, maar is dat onbewust of weet je niet goed hoe je het moet verwoorden.

Ik wist zeker dat dit mijn why was toen ik zeven dingen opschreef die ik wil bereiken. Dit kunnen materialistische en onmaterialistische dingen zijn. Denk aan een auto die je wilt kopen, een reis die je wilt maken en doelen die je voor jezelf hebt. Achter ieder doel zet je waarom je dit wilt.

Komt er iets heel sterk naar voren achter ieder doel wat je zojuist hebt opgeschreven? Bij mij was dit mijn why en zelfs mijn why zelf had ik op papier verder geformuleerd. Komt er nog niets echt duidelijk naar voren? Dan is het misschien goed om even na te denken hoe jouw ideale toekomst er precies uitziet. Wat doe je dan en wat zouden doelen zijn die daarbij passen? En waarom? Blijf continu vragen waarom je iets doet en uiteindelijk komt de hoofdreden naar voren.

Wat is jouw droombaan en waarom? 

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met een *.

TOP