Het plezier van barbecuen, maar dan aan tafel. Zo kun je gezellig bijkletsen met elkaar, zonder dat de kok van de avond iedere keer moet opstaan. Het maakt het tevens ook gemakkelijker om zelf je stukjes vlees te kiezen en erop te leggen, of om de tafel bbq er gewoon eens bij te pakken voor een paar heerlijke warme hapjes. In deze review test ik de OFYR Tabl’O uit en vertel ik je mijn ervaring met deze manier van bbq’en.
Het merk OFYR en de OFYR Tabl’O
OFYR is een Nederlands merk met de passie om mensen meer met elkaar te laten verbinden. Niet via de telefoon, maar gewoon echt de connectie aan te gaan in real life. Hiervoor hebben ze allerlei mooie oplossingen bedacht om buiten koken gezelliger te maken. Zo sta je met z’n allen rondom het vuur en is het niet meer iets wat één persoon in zijn eentje hoeft te doen.
Eén van de oplossingen die hiervoor is bedacht is de OFYR Tabl’O. De ideale tafelgrill voor op de buitentafel, waarmee je gezellig samen kunt grillen en tafelen. Deze tafel bbq is geschikt tot 6 personen en is heel gemakkelijk aan te steken met de bijbehorende snelstarter. Dit maakt de bbq eigenlijk voor iedereen toegankelijk en niet alleen voor echte bbq masters.
De OFYR Tabl’O is heel mooi afgewerkt en bestaat uit 5 verschillende onderdelen. De vijf lagen kun je gewoon op elkaar stapelen en dan is je Tabl’O klaar voor gebruik. Dat maakt de tafel bbq erg gemakkelijk in gebruik, maar ook gemakkelijk om achteraf helemaal schoon te maken. Zo kun je onderdeel per onderdeel goed afwassen met een mild schoonmaakmiddel en vervolgens perfect uit het zicht opbergen op een droge plaats.
De onderplaat van de OFYR Tabl’O houdt de warmte van de grill tegen, zodat je tafel absoluut niet warm wordt. Als je wilt kun je de tafel nog verder beschermen door er een placemat onder te leggen, maar hij voelt na een avond grillen nog heel koel aan. Daardoor is hij ook na afloop goed te verplaatsen, waardoor je niet heel de avond tegen de grill aan hoeft te kijken. Ideaal!
De tafel bbq aansteken
De OFYR Tabl’O aansteken doe je met de snelstarter, beter bekend als quickstarter. Je haalt de bovenste plaat nog even van de grill af en steekt in het midden twee aanmaakblokjes aan. Hier overheen zet je de snelstarter gevuld met 16 kokosbriketten.
Als de kokosbriketten grijs zijn geworden giet je ze over de plaat en verdeel je ze in een cirkel met de bijbehorende tool. Als de kokosbriketten goed verdeeld liggen kun je de bovenste plaat terugleggen, waarbij je kiest uit de zijde met de bakplaat of de zijde met de grill.
De OFYR Tabl’O aansteken met de quickstarter gaat erg goed. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat de briketten klaar zijn voor gebruik. We hadden zelf bruine aanmaakblokjes en hadden wel het idee dat je daarvan beter iets meer kunt gebruiken dan twee stuks.
De bijgeleverde tool is erg handig en multifunctioneel! Zo kun je er de luchtroosters mee openzetten, de briketten mee verdelen, maar ook de grillplaat ermee opleggen. Wel zo handig aangezien deze plaat met de zon erop ook al erg warm wordt en je hem daarna ook over de hete briketten moet leggen. Met handschoenen en de tool is dit overigens heel goed te doen!
Grillen met de OFYR Tabl’O
Na 30 minuten kan het grillen beginnen. Voor je gaat beginnen kun je het beste de plaat nog even voorzien van een laagje olie. Zelf hebben wij dat bij één gedeelte niet gedaan, zodat we hier de speklappen konden bakken. Die zijn van zichzelf natuurlijk al vet genoeg!
Op de OFYR website kun je allerlei lekkere recepten terugvinden, maar je kunt ook hier eens kijken voor wat inspiratie. Zo hebben wij het idee voor de courgette met serranoham bij de OFYR recepten teruggevonden. Dit is zeker een aanrader.
Het grillen gaat eigenlijk vanaf het eerste moment al meteen super goed. De plaat was bij ons al warm door de zon, dus daardoor grilde hij vanaf moment één eigenlijk al erg goed. Alle stukken vlees werden goed gaar en het werd met deze hoeveelheid briketten lekker rustig gebakken, waardoor je ondertussen fijn kunt bijkletsen.
Naar ons idee kun je er tot 4 personen heel ruim op grillen en wordt het bij 6 personen wel iets krapper. Al maakt dat het misschien ook juist fijn, zodat je er niet teveel in één keer oplegt. Ook met z’n tweetjes is het leuk om te doen en eigenlijk helemaal niet zoveel werk. Je pakt het er naar mijn idee toch sneller bij dan een grote barbecue.
Na afloop wordt aangeraden om de barbecue meteen schoon te maken met een halve citroen. Ik had dit zelf niet in huis, maar een citroen ontvet van nature erg goed. Daarnaast blijft de plaat erg lang warm, waardoor het met een doekje niet meteen te doen is. Als je geen citroen gebruikt is het de volgende dag flink schrobben en dat is toch altijd jammer na zo’n leuke avond.
Conclusie
Ons OFYR Tabl’O avontuur is geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar. Ik vond het heel fijn dat ik hem na afloop volledig schoon kon maken en op kon bergen in de schuur. Zo staat hij droog, blijft hij lang mooi en kan hij gemakkelijk weer naar buiten als we hem willen gebruiken. Ik vind alleen dat al een groot voordeel ten opzichte van een normale barbecue.
Daarnaast is het super leuk om met z’n allen aan tafel te blijven zitten en elkaar te helpen met het grillen van de stukken vlees. Zo blijf je veel meer met elkaar verbonden en zit je continu gezellig samen aan tafel.
Bovendien werkt het grillen heel erg goed en heb je toch de authentieke ervaring door de (kokos)briketten. Dat geeft toch altijd een lekkere smaak aan het vlees. Ik vind het een leuk concept om zo met mooi weer gezellig buiten aan tafel te koken, terwijl je geniet van elkaars gezelschap. Je hebt ook een pannetje dat je erop kunt zetten, zodat je ook een hele maaltijd erop zou kunnen bereiden. Hoe leuk?
Je kunt de OFYR Tabl’O kopen via de OFYR webshop voor €379,-. Mocht je hem willen winnen, houd dan mijn Instagram goed in de gaten, want binnenkort mag ik ook een OFYR Tabl’O weggeven!