fbpx

Cibdol Oil

Olympus Pen E-PL10 review

Olympus Pen E-PL10 review

Al jarenlang is mijn Olympus Pen E-PL7 mijn maatje op het gebied van fotografie. Ik gebruik deze camera bijna dagelijks voor mijn blog en Instagram, maar nu is het tijd voor zijn opvolger! In deze review vertel ik je alles over mijn nieuwe Olympus Pen E-PL10.

De keuze voor de Olympus Pen

Mijn keuze voor de Olympus Pen was in 2015 vrij snel gemaakt. Ik zocht een compacte camera, maar wel één met veel mogelijkheden die prachtige foto’s kan maken. Ik was het meeslepen van een grote camera naar ieder uitstapje wel beu. Mijn eerste (onderwater)camera was van Olympus en dus had ik al enige ervaring met het merk. De Olympus Pen E-PL7 zag ik destijds bij verschillende bloggers al voorbijkomen en het prachtige design kreeg ik destijds al niet meer uit mijn hoofd. Daarom kocht ik na even sparen mijn eerste Olympus Pen!

Olympus Pen is een systeemcamera. Dit maakt het wisselen van lenzen mogelijk en afgelopen jaar kocht ik dan ook twee nieuwe lenzen. Ik ging voor een 45mm voor product- en portretfoto’s en een 9-18mm lens voor mijn reisfoto’s. Hierdoor merkte ik dat de kwaliteit van mijn foto’s nog verder vooruit ging dan met de standaard lens. Afgelopen maand ontving ik de Olympus Pen E-PL10 tijdens een workshop voor een samenwerking (hoe gaaf!) en het leek me daarom super leuk om hem te vergelijken met zijn voorganger in deze review.

De verbeterpunten van de E-PL10

Olympus Pen E-PL10 review
Olympus Pen E-PL10 review

Aangezien ik al een aantal jaar gefotografeerd heb met de Olympus Pen E-PL7 heb ik zeker een aantal verbeterpunten aan deze camera ontdekt. Allereerst viel het me al meteen op hoeveel steviger, maar tegelijkertijd ook lichter deze versie van de camera aanvoelt. Verder liggen de knopjes wat minder ver in de camera en draai je de schijven aan de bovenkant niet snel te ver door, omdat dit net wat zwaarder gaat. Hij is daardoor net wat handzamer, wat voor zo’n compacte camera zeker pluspunten zijn.

Ingebouwde flitser

Sinds de E-PL9 zit er in de Olympus Pen een flitser ingebouwd. Voorheen zat deze er los bij en kon je deze aansluiten op de hotshoe. Niet heel handig, want ik nam deze losse flitser nooit mee en je hield daarnaast geen ruimte over voor bijvoorbeeld een externe microfoon. Nu zit de flitser ingebouwd en kun je hem simpelweg met een knopje openen. Heel erg handig en daardoor wordt het foto’s maken in donkere situaties toch net iets gemakkelijker.

Meerdere scherpstelpunten

Bij de Olympus Pen E-PL7 werd tijdens het maken van een foto scherpgesteld op één punt. Bij deze camera zie ik dat hij meestal meerdere punten pakt, waardoor een heel object scherp op de foto komt te staan. Ik merk hierdoor dat wanneer er meerdere objecten op de foto staan, bijvoorbeeld meerdere huidverzorgingsproducten op een rij, dat ik deze dan ook allemaal scherp krijg. Iets wat mij voorheen lang niet altijd lukte, waardoor ik al snel wisselde van lens.

Foto’s overzetten

De Olympus Pen kon je altijd al met je telefoon verbinden om foto’s over te zetten en foto’s te maken met behulp van de afstandsbediening. Alleen nu is er naast WiFi ook Bluetooth aan toegevoegd. Hierdoor worden de foto’s overgezet na het uitschakelen van de camera en hoef je dus niet te wachten totdat ze zijn overgezet. Zo kun je toch als je op pad bent ondertussen even wat anders doen.

In 4K filmen

Eén van de redenen waardoor ik een nieuwere versie van de camera wel eens heb overwogen is het filmen in 4K. Op het gebied van film is er in de tussentijd natuurlijk al veel veranderd, dus ook dit is zeker een stap vooruit. Hiervoor filmde ik in full HD en nu kan ik dus ook in 4K filmen. Je kunt overigens zelf instellen voor welke functie je gaat, aangezien in 4K filmen natuurlijk wel meer opslagruimte in beslag neemt.

Buiten het 4K filmen vind ik ook zeker de bediening bij het filmen een stuk fijner geworden. Zo kun je de belichting nu gemakkelijk tijdens het filmen instellen, evenals het volume van de microfoon. Daarnaast heb je ook de keuze uit het filmen van clips van 4 seconden, die je vervolgens ook op de camera aan elkaar kunt plakken, en het filmen van video’s in slow motion. Het filmen van clips lijkt me heel handig als je snel een outfitvideo wilt maken voor bijvoorbeeld IGTV of TikTok.

Mijn ervaring tot nu toe


Olympus Pen E-PL10 review

Olympus Pen E-PL10 review

Tot nu toe ben ik heel tevreden over de camera. Hij maakt een stuk fijner foto’s dan zijn voorganger, maar ik heb ook het idee dat de kleuren net wat beter naar voren komen. De foto’s die ik maak zijn haarscherp en ik heb er al zeker wat mooie foto’s mee kunnen maken tot nu toe.

In de workshop heb ik weer een aantal nieuwe dingen geleerd. Zo maak ik mijn foto’s nu in JPEG en RAW. Ik kies de mooiste foto’s uit en bewerk deze na in Lightroom in het RAW-formaat. Hierdoor kan ik ze nog beter nabewerken, waardoor de kleuren nóg mooier uitkomen. Verder schiet ik niet meer op automatisch, maar maak ik nu gebruik van de optie P (waarmee je deels automatisch en deels manueel foto’s maakt) en hoop ik in de toekomst zelf alle instellingen te maken met M (geheel manueel).

De foto’s die je vanaf nu voorbij ziet komen op mijn blog en Instagram zijn dus gemaakt met de Olympus Pen E-PL10. De foto’s in dit artikel zijn gemaakt met de ontvangen M.Zuiko 14-42mm pancake lens en mijn eigen M.Zuiko 45mm lens. Ik ben super blij met de camera met lens en ga er de aankomende tijd nog lekker mee experimenteren.

De Olympus Pen E-PL10 pancake zoom kit is verkrijgbaar voor €699,- in de webshop.

 • Reacties ( 3 )

 • avatar
  Marloes

  Echt een hele mooie camera. Ik ben hier dus ontzettend benieuwd naar!

 • avatar
  Iris

  Wat een prachtige foto’s en een super toffe camera! Ik snap wel dat je daar blij mee bent! Zo wordt het nog leuker om foto’s te maken.

 • avatar
  gea

  Ik vind dat de foto’s er prachtig uit zien! En wat een fijne functies heeft deze camera.

 • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP