Met een vaststellingsovereenkomst wordt het contract tussen jou en jouw werkgever beëindigd. Wist je dat je hier niet meteen akkoord op hoeft te geven? Het is slechts een voorstel van jouw werkgever en je kunt daardoor nog onderhandelen voor een betere uitkomst voor jou. Met deze tips voor het onderhandelen over je vaststellingsovereenkomst help ik je verder!
Je vaststellingsovereenkomst controleren
Wanneer je een beëindigingsovereenkomst ontvangt, is het belangrijk om eerst te achterhalen waarom. Misschien weet je de precieze reden, omdat je een vaststellingsovereenkomst door ziekte hebt ontvangen, maar het kan ook zijn dat er naar jouw idee geen duidelijke aanleiding is. Het is daarom verstandig om zo snel mogelijk een gesprek in te plannen met jouw werkgever om de reden van het eventuele ontslag te bespreken.
Als je de reden achter de vaststellingsovereenkomst weet, is het verstandig om het voorstel rustig te controleren. Neem door wat er precies staat en welk aanbod jouw werkgever doet. Ben je niet tevreden en wil je er meer uithalen? Dan kun je gratis jouw vaststellingsovereenkomst laten controleren door een professional. Deze kijkt met je mee en helpt je met de punten waar nog iets te winnen valt.
Onderhandelen over vaststellingsovereenkomst
Om verschillende redenen kan een overeenkomst tot een ontslag tot stand komen. De reden en de omstandigheden zijn hierbij erg belangrijk. Het is namelijk niet altijd zo dat een vaststellingsovereenkomst ook uitloopt tot een ontslag. Wanneer er geen geldige of dringende reden is vanuit jouw werkgever of hij heeft jou geen tweede kans gegeven, dan is het voor jouw werkgever een stuk lastiger om jou te ontslaan.
Een aantal voorbeelden hierin zijn:
- Een vaststellingsovereenkomst bij ziekte hoef je niet zomaar te accepteren. Binnen 2 jaar mag een werkgever jou niet zomaar ontslaan en na 2 jaar zijn er nog bepaalde regels die gelden.
- Wanneer de reden is, dat jij jouw werk niet goed doet, dan moet de werkgever dit door middel van een uitgebreid dossier kunnen aantonen. Ook moet de werkgever je een tweede kans hebben gegeven om het beter te doen.
- Bij een arbeidsongeschiktheid van langer dan 2 jaar of een ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden, dient jouw werkgever een bij het UWV ontslagvergunning te hebben aangevraagd.
Teken dus nooit zomaar, want er zijn vaak verschillende regels waar een werkgever aan moet voldoen en anders zie je misschien van bepaalde voordelen af. Onderhandelen over jouw vaststellingsovereenkomst is daarom altijd verstandig. Het eerste aanbod is voor jouw werkgever het aantrekkelijkst, terwijl het wel gaat om jouw toekomst.
Hoe ga je de onderhandeling in?
Nu je weet dat je de onderhandeling wilt aangaan, hoe ga je deze dan in? Ik geef je graag wat tips voor het onderhandelen van de vaststellingsovereenkomst in jouw voordeel. Zo weet je precies wat je moet doen.
- Plan een gesprek in met je werkgever voor de onderhandeling. Dit kan samen met een jurist, maar het kan ook alleen.
- Som voor jezelf op welke punten je wilt bespreken. Het is ook handig om voor jezelf te bedenken wat voor jou het meest ideale voorstel zou zijn en wat een minimaal voorstel zou moeten zijn. Je kunt dan proberen om hier tussenin uit te komen.
- Blijf een positieve mindset houden, maar ook een positieve houding tegenover je werkgever. Hoewel het niet leuk is geweest om dit nieuws te ontvangen, blijf je misschien wel het liefst in dienst bij je werkgever. Laat dit dan ook duidelijk merken, want dit kan in je voordeel werken.
- Kom je er voor je gevoel niet aan uit? Dan is het niet erg om de onderhandeling op een ander moment voort te zetten en eventueel wel hulp in te schakelen. Het belangrijkste is dat je geen overhaaste beslissingen neemt en niet onder de druk bezwijkt.
Komt het toch tot een ontslag? Wees dan niet teleurgesteld. Wanneer je klaar bent voor een nieuwe stap, helpen deze 3 tips je met het solliciteren naar jouw droombaan!