fbpx

Cibdol Oil

Positieve mindset creëren met deze tips

Positieve mindset creëren met deze 5 tips

Zelf hou ik ervan om alles positief te bekijken en te benaderen. Deze positieve mindset vind ik zelf heel belangrijk, ook om mee te geven aan anderen. Door een positieve mindset te creëren maak je je leven een stuk leuker en ben je veel gelukkiger. In dit artikel ga ik uitgebreid in op het creëren van zo’n mindset aan de hand van tips.

Wat is een positieve mindset?

Als je jouw mindset wilt veranderen, dan is het eerst belangrijk om te weten wat een positieve mindset precies is. Een positieve mindset bestaat uit positieve gedachten. Iedere negatieve gedachte die je hebt laat je varen en je maakt er automatisch iets positiefs van. Vaak wordt er hierbij gesproken over een fixed mindset en een growth mindset.

Fixed mindset

Bij een negatieve mindset of fixed mindset staan je gedachten vast en zul je niet veranderen. Je denkt dat iedere persoon een bepaalde intelligentie heeft meegekregen en daar niets aan kan veranderen. Je blijft in je comfort zone en zult niet snel iets anders proberen vanuit angst. Je houdt jezelf in feite tegen om te bereiken wat je echt wilt.

Growth mindset

Bij een positieve mindset of growth mindset geloof je dat je jezelf kunt verbeteren als je daar de tijd voor neemt. Je denkt in kansen en niet in problemen. Je luistert naar het advies en kritiek van andere mensen om jezelf zo nog verder te ontwikkelen. Je gelooft in datgene dat je wil bereiken en houdt jezelf niet tegen om je dromen na te jagen.

Tips voor een positieve mindset

Positieve mindset creëren met deze tips

Nu je het verschil weet tussen een fixed en een growth mindset plus jezelf misschien herkent in de fixed mindset, omdat je bang bent om te falen of verwacht dat je een bepaald doel nooit gaat halen. Dan ga je veel hebben aan deze tips, want met deze tips kun je je mindset langzaam veranderen naar een positieve mindset.

1. Zet je gedachten om

Ook ik heb niet altijd een positieve mindset gehad. Als je leven op zijn kop staat is het lastig om positief te zijn. Alleen juist na deze moeilijke periode besloot ik voor mezelf: ik ga vanaf nu het beste van mijn leven maken. Door te blijven zeuren en huilen wordt je niet gelukkig.

Om je gedachten om te zetten moet je goed op gaan letten op wat je precies denkt. Veel gedachten vliegen onopgemerkt door je hoofd en voor je het weet zit je in een negatieve spiraal. Het is belangrijk om erbij stil te gaan staan wat je precies denkt en iedere negatieve gedachten direct om te buigen in iets positiefs.

Stel je denkt: “dit gaat nooit lukken”. Denk dan direct daarna bij jezelf: “ik ga mijn best doen”. Het klinkt heel simpel, maar het duurt even voor je deze gedachten standaard hebt en zelfs dan zullen er af en toe nog negatieve gedachten rondspoken. Het is belangrijk dat je dit continu blijft doen, zodat je het jezelf aanleert en positiever in het leven gaat staan.

2. Wet van de aantrekkingskracht

Negativiteit trekt negativiteit aan en positiviteit trekt positiviteit aan. Dit noem je ook wel de wet van de aantrekkingskracht. Mocht je je hierin willen verdiepen, dan raad ik je aan om The Secret te lezen of de documentaire te kijken op Netflix.

Waar het om draait is dat als je duidelijk bent in wat je wil, dit in detail uitspreekt of opschrijft, dat je het ook zal krijgen. Je zou kunnen zeggen dat dit komt doordat je doel in detail op papier staat en je er naartoe gaat werken, maar het komt ook doordat je positief bent over datgene wat je wilt bereiken. Alles wat je positieve aandacht geeft groeit.

Ook dit heeft te maken met je gedachten. Als je een belangrijk gesprek hebt en bang bent dat het niet gaat lukken, dan gaat het ook niet lukken. Terwijl als je denkt dat het je wel gaat lukken, dan ben je zelfverzekerder in wat je doet en lukt het je wel. Positiviteit in combinatie met precies weten wat je wil en daarop actie ondernemen triggert de wet van de aantrekkingskracht en zorgt voor succes.

3. Stel affirmaties op

Als je hebt opgeschreven wat je precies wil, bijvoorbeeld door op te schrijven waar je een jaar later staat en het op te schrijven in tegenwoordige tijd, dan kun je aan de hand daarvan affirmaties opschrijven. Dit zijn zinnetjes verbonden aan je doelen, die zorgen voor meer vertrouwen, motivatie en een positieve mindset.

Voorbeelden van affirmaties zijn:

 • Ik ben gelukkig.
 • Ik voel me sterk en krachtig.
 • Ik geef het beste van mezelf in alles wat ik doe.
 • Ik trek geld en positiviteit aan.
 • Ik geniet van ieder moment.
 • Ik geef nooit op.
 • Ik verdien het om liefde te ontvangen.
 • Ik ben positief en trek positiviteit aan.
 • Ik kan alles bereiken wat ik wil.

Je kiest voor jezelf 3 affirmaties die je iedere ochtend voor jezelf herhaalt. Op die manier begin je de dag positief en tover je direct een lach op je gezicht. Je voelt je sterker en zelfverzekerder om je doelen te behalen en je positieve mindset staat meteen aan.

4. Wees niet negatief over anderen

Roddelen is iets wat heel veel mensen doen, maar het brengt je niet in een positieve vibe. Natuurlijk kun je wel eens praten over anderen, maar doe dit niet op een negatieve manier. Je kunt in plaats daarvan bedenken waarom ze zoiets doen en waar dat uit voortkomt.

Zo draagt hij of zij misschien die kleding, omdat zij dat mooi vindt. En ik heb respect voor iedereen die draagt wat hij of zij mooi vindt, want in veel gevallen vergt dat moed en zelfvertrouwen. Dit is precies hoe ik denk of reageer als iemand iets negatiefs over iemand anders zijn of haar kleding zegt. Blijf positief, ook over anderen, want je wilt ook niet dat iemand zo over jou praat.

5. Zie tegenslagen als uitdagingen

Door een tegenslag kun je al snel terugvallen in een negatieve mindset. Je denkt misschien: “het lukt me niet, dus dit is het niet voor mij”. Alleen het belangrijke van een positieve mindset creëren is juist om op dit soort momenten positief te blijven. Je moet tegenslagen zien als uitdagingen.

Als je deze tegenslag overwint en doorzet, dan krijg je uiteindelijk hetgeen waar je op uit was. Moeilijkere periodes horen erbij, maar dit kun je juist zien als een leermoment, zodat je de volgende keer niet dezelfde fout maakt. Kijk naar wat je kunt verbeteren in plaats van bij de pakken neer te zitten. Geloof dat je het kunt.

Heel veel succes met het creëren van een positieve mindset. Het is even doorzetten en blijven oefenen, maar daarna ben je gelukkiger dan ooit.

 • Reacties ( 3 )

 • avatar
  Anna

  Wat een mooi artikel met hele waardevolle tips!

 • avatar
  Suzanne

  Hele fijne tips Esmee!

 • avatar
  Giovanna Jansen

  Mooie tips! Ik gebruik zelf ook graag affirmaties.

 • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP