Ontspannen met yoga voor beginners

Ontspannen met yoga voor beginners

Door bezig te zijn met yoga houd je je bezig met de oefeningen en ben je helemaal gefocust op het nu. De ideale manier om ‘s avonds nog wat te bewegen en zo tot rust te komen. Ik ga in dit artikel verder in op ontspannen met yoga voor beginners!

Benodigdheden

Om te beginnen met yoga heb je een aantal basis items nodig. Zo is het handig om een yoga mat aan te schaffen om de verschillende poses te kunnen uitvoeren. Yoga matten hebben verschillende diktes. Ik heb op dit moment een dun matje, wat ervoor zorgt dat je veel grip hebt, maar met bepaalde oefeningen is dit wel minder comfortabel. Hoe dikker de mat, hoe comfortabeler hij is. Probeer dus te ontdekken wat jij het fijnste vindt en kijk eventueel naar alle mogelijkheden op de website van Betersport.

Naast een yoga mat is het handig om een outfit samen te stellen. Een sportlegging is vaak het meest comfortabel, deze kun je dragen in combinatie met een sport-bh. Ook anti-slipsokjes zijn handig tijdens verschillende yoga oefeningen. Alles draait namelijk om grip en mocht je matje net iets te glad zijn, dan bieden deze sokjes de oplossing.

Ontspannen met yoga voor beginners

Ontspannen met yoga voor beginners is voor iedereen anders. De één ontspant door een simpele oefening, terwijl de ander juist ontspant door zich te focussen op een moeilijkere opgave. We focussen ons hier vooral op de poses die voor iedereen, zelfs starters, uit te voeren zijn.

1. Kindhouding

De kindhouding is zowel goed voor lichaam als geest. Je gaat hierbij op je knieën zitten (grote tenen naast elkaar en knieën op gelijke hoogte met je heupen). Vervolgens leg je je voorhoofd op de grond en je armen naar achteren of volledig gestrekt naar voren. Adem rustig in en uit door je neus en blijf zolang in deze positie als je wilt.

2. Knieën-naar-borsthouding

De knieën naar borst houding is goed voor de bloedcirculatie en erg fijn als je het koud hebt. Daarnaast heeft hij nog meer voordelen, zo werkt hij tegen een opgeblazen buik, menstruatiekrampen en rugklachten. Je ligt bij deze oefening op je rug, trekt je knieën langzaam richting je borst en pakt vervolgens je onderbenen op de helft vast. Hou je rug recht en blijf zolang liggen als het comfortabel voelt.

3. Liggende vlinder

Als je je hoofd even leeg wilt maken, dan kun je de liggende vlinder houding aannemen. Voor deze houding ga je op je rug liggen met de onderkant van je voeten tegen elkaar. Je legt je armen gestrekt langs je lichaam met de handpalmen omhoog.

4. Gebroken kaars

De gebroken kaars kalmeert de geest, maar is ook een aanrader tegen vermoeide benen. Je gaat hierbij met je benen omhoog tegen de muur liggen en de onderkant van je lichaam blijft op de grond.

5. Gedraaide kleermakerszit

De gedraaide kleermakerszit is een speciale pose om je te ontspannen en absoluut geschikt voor beginners. Je neemt plaats in de kleermakerszit, je plaatst je rechterhand op je linkerknie, je linkerhand achter je lichaam en kijkt over je linkerschouder. Adem diep in, uit en draai je terug naar de kleermakerszit. Deze oefening kun je nu hetzelfde uitvoeren naar de andere kant en eventueel een paar keer herhalen.

6. Vuurademhaling

De vuurademhaling is een ademhalingstechniek om tot rust te komen. Je gaat hiervoor zitten met je benen over elkaar en je rug recht. Leg je handen op je knieën en sluit eventueel je ogen. Adem heel diep in, span je buikspieren aan en adem vervolgens weer uit. Je kunt dit tien keer achter elkaar herhalen en eventueel in een paar sets.

7. Lijkhouding

De lijkhouding klinkt misschien niet als een hele positieve afsluiter, maar het is wel een goede manier om zowel je lichaam als geest te ontspannen met yoga. Je gaat op je rug liggen, laat je voeten naar buiten vallen en legt je handen langs je lichaam met de handpalmen omhoog. Je focust je hierbij extra op je ademhaling en ademt steeds dieper in. Ontspan al je spieren en probeer ieder lichaamsdeel af te gaan om te controleren of je je daar goed ontspant. Concentreer je daarna weer op je ademhaling en wie weet doezel je ondertussen in slaap.

Wat vind jij de fijnste manier om te ontspannen met yoga voor beginners?

Shop deze handige yoga tools

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met een *.

TOP