Overgestapt van de Implanon naar de Kyleena

Overgestapt van de Implanon naar de Kyleena

Mijn ervaring met de Implanon was alles behalve goed. Het eerste halfjaar heb ik er ontzettend van genoten, maar daarna was het één groot drama. In overleg met de gynaecoloog ben ik overgestapt op de Kyleena, een spiraal voor jonge vrouwen.

Twijfels over een spiraal

Ik vond mezelf altijd te jong voor een spiraal. Ik heb het altijd gezien als iets wat je neemt als je geen kinderen meer wilt. Misschien een rare gedachte, maar ik heb toch veel andere dames gesproken die er net zo over dachten. Ik heb voor ik de Implanon, het anticonceptiestaafje nam, geen moment getwijfeld om een spiraal te nemen. Het paste gewoon niet bij me, tot nu.

De Kyleena: de kleinere Mirena

De enige opties die eigenlijk overbleven waren de spiraal of de prikpil. Alleen ik val altijd flauw na ieder prikje. Oh god, ik voel me echt een zeikwijf nu. Dus uiteindelijk leek de spiraal mij de beste optie. Aangezien de gynaecoloog aan me hoorde dat ik daar niet zo van gecharmeerd was, gaf ze aan dat er net een nieuwe spiraal op de markt was: de Kyleena.

De Kyleena is simpelweg de Mirena, maar dan in het klein. Dit anticonceptiemiddel is speciaal ontwikkeld voor de jonge vrouw, omdat bij jonge vrouwen de baarmoeder nog niet zo groot is als bij iemand die kinderen heeft gehad. Dat klonk voor mij al een stuk beter, dus aan het einde van het gesprek maakten we een afspraak. Op 14 juli zou hij geplaatst worden en als ik me toch bedacht, dan kon ik de afspraak altijd nog afzeggen.

De verwijdering en de plaatsing

Ik heb de afspraak niet afgezegd. Het voelde goed en ik wilde het gewoon doen. Als dit niet zou werken, dan kon ik altijd nog voor de prikpil gaan. In het ziekenhuis aangekomen ging eerst het anticonceptiestaafje eruit. Dit duurde naar mijn idee enorm lang, maar dat kwam ook doordat de verdoving in eerste instantie niet goed was ingewerkt.

Toen het anticonceptiestaafje eruit was, werd het plekje gehecht met een oplosbare hechting. Vervolgens werd mijn arm gewikkeld in drukverband. Een dag later was het plekje blauw, maar je zag wel dat het echt een mooi klein sneetje was. De hechting is inmiddels opgelost, dat heeft overigens vrij lang geduurd, en het plekje is nu nog steeds zichtbaar. Het wondje is nu licht roze. Het lijkt er ook op dat dit volledig gaat herstellen en geen litteken zal worden.

Overgestapt van de Implanon naar de KyleenaNa het verwijderen van het anticonceptiestaafje werd de Kyleena ingebracht. Dit was absoluut geen pretje, het is amper te omschrijven hoe dit voelt. Zelfs met twee ibuprofen voelde het nog zeer pijnlijk, dus ik vraag me af of die überhaupt wel nut hebben. Na afloop was ik enorm duizelig van alle handelingen en de pijn. Ik was heel blij dat ik mijn moeder had meegenomen en ik zou iedere dame ook zeker aanraden om iemand mee te nemen. Ik heb nog even rustig afgewacht tot de duizeligheid wegtrok en ben daarna met mijn moeder naar huis gegaan.

Mijn ervaring tot nu toe

Inmiddels zit de Kyleena er meer dan een maand in. De eerste paar dagen heb ik veel pijn gehad. Het voelde steeds als een soort weeën. Je baarmoeder merkt echt dat er iets in zit, wat er absoluut niet thuishoort. Deze pijn nam langzaam af, maar ik had nog wel geregeld last van steken. Voornamelijk als ik nodig naar het toilet moest, merkte ik dat ook echt mijn spiraaltje pijn ging doen. Dat was dus extra veel plassen in de eerste paar weken. Nu heb ik af en toe nog wel eens buikpijn, dan krijg ik onverwachts wat steken. Ik las bij andere dames dat dit zo’n zes weken aan kan houden, dus dat zou voor mij betekenen dat dit over ongeveer twee weken niet meer gebeurd.

Na de plaatsing heb ik twee dagen last gehad van een lichte bloeding. Ook heb ik in de tussentijd één dag spotting gehad. Nu een maand later ben ik normaal ongesteld, zonder hevige bloedingen en pijnen. Wel heb ik veel honger en dat heb ik normaal eigenlijk nooit zo gehad tijdens mijn ongesteldheid. Deze ongesteldheid is nu drie dagen bezig en ik heb al het idee dat het minder wordt. Laten we dat in ieder geval hopen, want ik heb geen zin om weer eindeloos ongesteld te zijn. Tot nu toe gaat het dus goed, maar ik durf er verder nog niet zoveel over te zeggen. We wachten het rustig af!

Bekijk hier de eerste update. 

 • Reacties ( 6 )

 • avatar
  melanie

  Ik ben benieuwd hoe ver je ervaringen nu zijn. Ik heb sinds mei de Kyleena. Voorheen was ik enthousiast, had dezelfde pijn als jij op ‘t begin maar daarna enthousiast. Nu zo langzamerhand begin ik te twijfelen. Veel moodswings en steken in mn onderbuik. Ben benieuwd hoe het bij jou is.

  Groetjes

 • avatar
  Merel

  Wat goed dat je jouw ervaringen hierover deelt. Ik heb al 3 jaar de spiraal, dit ging niet altijd zonder krampen etc.. Nu ik lees dat er een kleinere variant is voor ‘kleinere’ baarmoeders klinkt dat ook eigenlijk heel logisch. Elk lichaam reageert ook weer anders op anticonceptie dus het is soms echt even uitzoeken wat het beste bij je past… Hoop dat dit goed bevalt! Liefs, Merel

 • avatar
  Joyce – LemonyLifeNL

  Pfff een spiraal lijkt me dus helemaal niks he, juist om die pijn. Ik slik gewoon de pil en dat blijf ik ook doen. Bevalt me prima

 • avatar
  Mariëlle Markgraaff

  Pfoeh pfoeh, als ik dit zo lees, ben ik blij dat ik geen hormonen neem. Ik vind het ZO’N raar idee dat je iets in je arm steekt, of iets in je baarmoeder… Het is niets voor mij! Hopelijk werkt dit voor jou dan wel!

 • avatar
  Rianne

  Op dit moment gebruik ik een mirena spiraaltje. Ik heb hem al 2 jaar en ik vind het een geweldig anticonceptie middel. Ik heb hem laten plaatsen toen ik net 21 was en nergens last van gehad. Geen pijn bij het zetten, het was eigenlijk zo gebeurd. Super tevreden en als ik over 3 jaar nog geen kinderwens heb, laat ik meteen weer een nieuwe inbrengen.

 • avatar
  lana

  op dit moment gebruik ik de pil maar ik wil graag overstappen naar iets anders. Nog geen idee naar wat :p

 • Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TOP

Share
Pin
Tweet
3 Shares