Stappenplan - een hypotheek afsluiten

Stappenplan – een hypotheek afsluiten

Over drie maanden is het alweer een jaar geleden dat wij de sleutel kregen van ons eerste huis. We zijn meteen voor een koopwoning gegaan, dus we zijn in de maanden daarvoor druk bezig geweest met een hypotheek afsluiten. Hoe dat precies werkt en waar je allemaal aan moet denken bespreken we in dit artikel. 

Wat is een hypotheek?

Om een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten is het natuurlijk eerst belangrijk dat je jezelf erin gaat verdiepen. Wat is een hypotheek? Een hypotheek is in feite een lening, waarmee je jouw droomhuis kunt aanschaffen. Vaak heb je namelijk niet het geld op jouw bankrekening staan om het huis te betalen. Daarom kun je een hypotheek afsluiten bij een bank. Wanneer je een hypotheek hebt afgesloten, betaal je iedere maand hypotheekrente en vaak een gedeelte van je hypotheek terug. Op deze manier is binnen 30 jaar je lening afgelost en is het huis helemaal van jou.

Stap 1 – een adviesgesprek

Voordat je op huizenjacht gaat en vervolgens teleurgesteld bent, omdat je het niet kunt betalen, is het slim om eerst een adviesgesprek aan te gaan. Wij zijn bij twee verschillende hypotheekadviseurs gesprekken aangegaan. Door zo’n gesprek krijg je meer informatie en inzicht over wat er allemaal mogelijk is. Je hoort precies wat jij kan of jullie samen kunnen lenen en welke hypotheek het beste bij de situatie past.

Het bedrag dat je tijdens een adviesgesprek te horen krijgt is het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Het is niet verstandig om meteen het maximale bedrag te lenen, omdat dit ook betekent dat je meer gaat betalen per maand. Zeker wanneer het je eerste huis is, kun je nogal eens voor onverwachte kosten komen te staan. Daarnaast is dit bedrag vaak berekent op een gezin van twee personen en niet op een gezin met kinderen, terwijl je dan uiteindelijk meer kosten hebt en minder kunt missen.

Stap 2 – huizenjacht

Nu je weet wat je kunt lenen en wat je het liefst zou willen uitgeven aan een huis, kun je beginnen met één van de leukste stappen: de huizenjacht. In deze periode heb ik uren op Funda gezocht naar allerlei huizen. Je kunt hierbij filteren op prijs, maar ook op eigenschappen. Je ziet direct het huis, de foto’s, alle specificaties en de prijs.

Wanneer je een huis hebt gevonden waar je hartje sneller van gaat kloppen, kun je een afspraak maken met de makelaar. Soms kun je een e-mail sturen, maar in de huidige huizenmarkt is het belangrijk dat je er zo snel mogelijk bij bent. Daarom is het een stuk slimmer om even snel te bellen voor een afspraak.

Ik weet nog dat ik iedere keer weer zenuwachtig was bij het bezoeken van een huis. Je bent zo benieuwd hoe de buurt is, maar ook of het huis is wat je ervan verwacht. Bij het huis dat we uiteindelijk gekocht hebben kreeg ik al meteen een verliefd gevoel. Ik wist gewoon dat dit het was!

Stap 3 – de hypotheek afsluiten

Nadat we dit huis voor de tweede keer hadden bekeken zijn we gaan bieden. Wees niet bang om een lager bod te doen in het begin, want dat kan er wel voor zorgen dat de prijs verder zakt. Op een gegeven moment kun je akkoord gaan met het bod of gaat de tegenpartij akkoord met het bod en is het tijd om het koopcontract te ondertekenen.

In het koopcontract staan de afspraken omtrent het huis. Welke dingen erachter blijven, hoe het recht van overpad is geregeld, et cetera. Daarnaast wordt hierin ook afgesproken wanneer je de financiering rond moet hebben en wanneer je de sleutel krijgt van het huis.

Nu kun je de hypotheek afsluiten. Dit kun je doen bij een adviseur, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om dit zelf te regelen. Je krijgt bij beide opties een lijst met documenten die je aan moet leveren. Drie belangrijke dingen die je voor het afsluiten van je hypotheek gaat regelen zijn een taxateur, een overlijdensrisicoverzekering en een notaris. Je krijgt vaak 6 tot 8 weken om een hypotheek te regelen. Iets wat heel lang lijkt, maar je hebt de tijd zeker nodig. Zo kunnen het regelen van de documenten van de taxateur en de notaris soms langer duren dan je denkt.

Stap 4 – gefeliciteerd

Na het aanleveren van alle documenten krijg je te horen of de hypotheek is goedgekeurd! Mocht dit het geval zijn, dan heb je zojuist een huis gekocht. Nog even de sleuteloverdracht bij de notaris afwachten en dan kun je echt beginnen. Gefeliciteerd!

Heb jij al een huis gekocht of ben je van plan om er binnenkort één te kopen? Ik ben benieuwd. 

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP