fbpx

Cibdol Oil

12 tips om te stoppen met roken

12 tips om te stoppen met roken

Stoppen met roken vergt veel doorzettingsvermogen. Je stelt jezelf hierbij continu op de proef. Ik geef je graag deze 12 tips mee om te stoppen met roken, die het hele proces net iets gemakkelijker maken.

Stoppen met roken

12 tips om te stoppen met roken
Klik om op te slaan op Pinterest

Wanneer je wilt stoppen met roken, dan wordt vaak gedacht dat de stof nicotine dit proces lastig maakt. Nicotine is inderdaad de verslavende stof in tabak, maar wanneer je een week gestopt bent met roken is deze stof en de verslaving al uit het lichaam.

Het proces wat daarna start is vele malen lastiger, omdat het hierbij draait om de geestelijke verslaving. Je bent namelijk al jarenlang gewend om iedere dag (meerdere malen) een sigaret op te steken. Door de gewenning heb je af en toe de neiging om automatisch een sigaret te pakken, want het zit al jaren in jouw routine. Gelukkig wordt dit steeds minder en uiteindelijk ben je volledig van dit gevoel af. De onderstaande 12 tips helpen je hierbij.

1. Overstappen op een e-sigaret

Uit onderzoek is gebleken dat een e-sigaret tot 95% minder schadelijk is, dan een normale sigaret. Het is daarom een fijn hulpmiddel om te stoppen met roken. Je kunt dan het beste wel een e-liquid kopen (de vulling van een e-sigaret) zonder nicotine. Op deze manier kan de verslavende stof uitwerken, maar kun je jouw geestelijke verslaving in het begin blijven ondersteunen en vervolgens langzaam afbouwen.

De e-liquid is verkrijgbaar in allerlei smaken, zo heb je zelfs e-liquids die smaken naar normale tabak of de combinatie van chocolade, koekjes en marshmallow. Verder kun je zelf kiezen of je wilt gaan voor veel damp of juist het stofje dat het kriebelende gevoel geeft in je keel.

2. Verzin een andere activiteit

Je zult jezelf er geregeld op betrappen dat je momenten hebt, waarop je automatisch wilt grijpen naar een sigaret. Het is daarom verstandig om van tevoren al na te gaan op wat voor momenten je dit doet. Wanneer je normaal gesproken na het eten gaat roken, probeer dan nu bijvoorbeeld naar de fruitschaal te lopen voor een stuk fruit of loop buiten een blokje om. Door al deze momenten om te ruilen voor iets nieuws, zorg je automatisch voor een andere dagelijkse routine.

3. Stop het geld in een spaarpot

Stoppen met roken kan je ontzettend veel geld besparen. Dat is misschien niet de voornaamste reden om te stoppen, maar wel mooi meegenomen. Pin daarom wekelijks het geld wat je normaal gesproken zou uitgeven aan sigaretten en doe dit in een (doorzichtige) spaarpot. Op die manier zie je wekelijks jouw spaarpot groeien en dat gaat je zeker motiveren om door te zetten!

4. Beloon jezelf

Wanneer het je lukt om te stoppen met roken, dan mag je daar absoluut trots op zijn. Daarom is het belangrijk om hier geregeld bij stil te staan en jezelf te belonen voor deze prestatie. Wie weet kun je met het geld dat je bij elkaar hebt gespaard wel iets kopen wat al een langere tijd op je verlanglijstje stond.

5. Praat met gestopte rokers

Steun kan in sommige tijden echt helpen. Het kan daarom goed zijn om een praatje te maken met een aantal gestopte rokers. Als iemand in jouw vrienden- of familiekring is gestopt met roken, dan kun je misschien vragen of je hem of haar af en toe mag opbellen voor wat extra motivatie. Mocht je zo snel niemand weten, dan kan een hulplijn je ook helpen.

6. Doe je rookspullen weg

Alles wat je herinnert aan roken, kun je het beste gelijk wegdoen of goed wegstoppen. Denk hierbij aan asbakken, aanstekers die je alleen voor sigaretten gebruikt en rookwaar. Door dit niet in het zicht te hebben, herinner je jezelf er ook niet aan.

7. Stop samen

Wanneer iemand in je omgeving ook rookt, dan is het een idee om samen te stoppen. Op die manier kun je elkaar motiveren. Wanneer je het moeilijk hebt, dan heb je altijd iemand die er voor je is en het proces begrijpt. Je kunt eventueel ook zoeken op sociale media naar gelijkgestemden, zoals in deze Facebookgroep.

8. Zoek afleiding

Als je merkt dat je het moeilijk hebt, dan is het slim om afleiding te zoeken. Denk aan een spelletje spelen, sporten, muziek luisteren, een serie kijken, thee drinken, schrijven of eventueel even lekker (online) shoppen om jezelf te belonen.

9. Schrijf de voordelen op

Wat zijn de voordelen van het stoppen met roken voor jou en wat zijn de redenen dat je bent gestopt of wilt stoppen? Het is slim om deze voor jezelf op te schrijven, zodat je er weer even bij stil staat en dit er bij kan pakken op een moeilijk moment. Je kunt het bijvoorbeeld ook iedere ochtend als je op staat lezen, zodat je weet waar je het voor doet.

10. Kijk motivatievideo’s

Motivatievideo’s kunnen in heel veel omstandigheden helpen. Wij zijn als mensen namelijk heel erg gewend om meteen negatief te denken, maar zelfs na een terugval kun je alsnog stoppen met roken. Kijk daarom motivatievideo’s, zodat je situaties positiever kunt benaderen en weer voldoende motivatie hebt om door te zetten.

11. Bekijk jouw zwakke momenten

Wanneer je merkt dat je het steeds moeilijker krijgt, dan is het slim om even stil te staan bij jouw zwakke momenten. Wanneer krijg je het bijvoorbeeld moeilijk? Als dat op feestjes is, dan is het misschien slim om naar een plek te gaan waar geen rookzone is of op zo’n avond minder alcohol te nuttigen.

Is dat juist na een stressvolle dag? Neem dan even een moment voor jezelf, spring onder een warme douche of in een warm bad, besteed lekker veel aandacht aan je uiterlijk en boek een heerlijke massage.

12. Download een app

Er zijn verschillende apps die je kunt downloaden voor jouw telefoon of tablet die bijhouden wat het stoppen tot nu toe al heeft opgeleverd. Zo kun je zien hoeveel geld je al bespaard hebt, maar ook wat het al heeft gedaan voor je lichaam. Op deze manier heb je een goede afleiding, maar ook meteen weer een frisse motivatieboost.

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP