fbpx

Cibdol Oil

Wat is 5G? Alles over de voordelen van 5G vs 4G!

Wat is 5G? Alles over de voordelen van 5G vs 4G!

Het voelt nog niet zo lang geleden dat we overstapten van 3G naar 4G en nu is er alweer 5G! Alleen wat is 5G en wat zijn nou echt de voordelen van 5G vs 4G? In dit artikel leg ik het je uit!

Wat is 5G?

5G staat eigenlijk voor vijfde generatie. Het is daarmee de opvolger van het huidige 4G netwerk en deze weer van het 3G netwerk, wat eigenlijk dus ook staat voor derde en vierde generatie. Het is daarmee klaar voor de toekomst en nog een stap sneller dan het mobiele internet dat we op dit moment kennen.

Met 5G kun je namelijk tot wel 20GB per seconde downloaden. Dit maakt deze generatie perfect om ook via het mobiele internet films te streamen van bijvoorbeeld Disney+ en games te spelen vanuit de cloud. Zo hoef je bij het laden minder lang te wachten, ook op drukkere locaties met meer mensen.

Hoe kan ik gebruik maken van 5G?

Om van het netwerk gebruik te maken heb je een 5G abonnement nodig en een apparaat dat 5G ondersteund. De nieuwe generatie telefoons ondersteunen dit meestal al, maar je kunt het voor je de telefoon aanschaft het beste nog even controleren.

Met T-Mobile is 5G op dit moment al in 90% van Nederland te gebruiken en daarmee landelijk dekkend. Als je graag gebruik wil maken van het netwerk, kun je het beste dus even kijken welke provider dit al in een groot gedeelte van Nederland ondersteund.

Wat zijn de voordelen van 5G vs 4G?

Allereerst is 5G een stuk sneller dan het voorgaande 4G netwerk. Zo kun je er 20GB per seconde mee downloaden, wat bij het 4G netwerk beperkt was tot 1GB per seconde. In Nederland wordt 5G pas vanaf 2022 sneller dan 4G, dus tot die tijd is de internetsnelheid nog hetzelfde.

Wel is de vertragingstijd een stuk kleiner. Zo hoef je minder lang te wachten op een reactie van het netwerk als je op het internet surft of een bepaalde app gebruikt. Deze reactietijd is versnelt van 30 ms naar 10 ms. Zo kun je bijvoorbeeld in een game een stuk sneller reageren als je gebruik maakt van 5G.

Verder is het eindelijk mogelijk om ook gewoon je internet te gebruiken op drukke plaatsen. Ken je dat, dat je in een overvolle trein of een stadion zit en je internet maar niet lijkt te laden? Dat zal met deze nieuwe generatie niet zo snel meer voorkomen: 5G kan namelijk maar liefst 1 miljoen apparaten aan per vierkante kilometer!

5G is daarom eigenlijk een voorbereiding op de toekomst. Er kunnen meer apparaten tegelijkertijd op het netwerk en de snelheid wordt ook steeds aantrekkelijker. Perfect als je gebruik maakt van services, zoals smart home accessoires, want deze apparaten staan allemaal met elkaar in verbinding. Zo is ook deze reactietijd een stuk korter.

Als we in de toekomst gebruik willen maken van zelfrijdende auto’s, dan zijn deze stappen dus nodig. Zo kan zelfs een ambulance op dit moment al communiceren met het stoplicht, zodat hij op groen springt in een noodsituatie.

Wat zijn de nadelen?

Ieder voordeel heeft zijn nadeel en dat is ook bij het nieuwe netwerk nog het geval. Het grootste nadeel op dit moment is dat de snelheid nog niet geoptimaliseerd is en we deze verbetering pas in 2022 kunnen verwachten.

Aangezien er nu niet veel drukke plekken zijn, zoals overvolle stadions, heeft 5G nog niet de voordelen die het in de toekomst kan bieden. Je hoeft daarom geen haast te maken in het veranderen van je abonnement, omdat je het alleen voor de reactiesnelheid naar mijn idee niet hoeft te doen.

Ook is 5G nog niet bij iedere telefoonprovider verkrijgbaar en kan het zelfs zo zijn dat je jouw telefoon moet upgraden om er gebruik van te maken. Het is dus simpelweg nog even geduld hebben voor het overal volledig is uitgerold!

Ga jij overstappen naar 5G?

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP