fbpx

Cibdol Oil

Zero waste producten die je kunt gebruiken

Zero waste producten die je gemakkelijk kunt gebruiken

Er zijn veel producten die we dagelijks gebruiken en direct weer weggooien. Zonde voor het milieu en je portemonnee. Daarom zijn er zero waste producten in het leven geroepen! In dit artikel bespreek ik in samenwerking met Holland & Barrett producten met een duurzamere variant.

Wat is zero waste?

Zero waste staat in feite voor geen afval. Je probeert om zo min mogelijk weg te gooien. Dit om duurzamer te leven en niet alles na één keer gebruiken weg te gooien. En te stoppen met het kopen van producten die je niet nodig hebt of vervolgens helemaal niet gebruikt.

Bij alles wat je wegdoet, hou je ook rekening met hoe je dat doet. De voorkeur gaat uit naar hergebruiken, vervolgens naar composteren en tot slot naar recyclen. Zo zorgen we dat onze afdruk op het milieu zo laag is als mogelijk.

Zero waste producten

Het zal je verbazen hoeveel producten je gebruikt, die je na één of een paar keer gebruik al weggooit. Denk aan dingen als rietjes (in een restaurant), wattenschijfjes, wattenstaafjes.

Maar ook producten die je eigenlijk ook zonder verspilling kunt gaan gebruiken, bijvoorbeeld door het te kopen in vaste vorm in plaats van de vloeibare vorm in een plastic fles. In deze paragraaf help ik je graag op weg met jouw keuzes voor zero waste producten!

Wasbare wattenschijfjes

Ik noemde ze al even: wattenschijfjes. We gebruiken ze dagelijks, soms zelfs meerdere per dag, en na gebruik gooien we ze meteen weer weg. Ik heb het altijd al lastig gevonden om nog een extra wattenschijfje te pakken als mijn gezicht voor m’n gevoel niet helemaal schoon was, puur voor het verbruik.

Gelukkig is daar gewoon een oplossing voor! Je hebt namelijk herbruikbare wattenschijfjes. Deze kun je gewoon samen met je kleding wassen in de wasmachine en na het wassen opnieuw gebruiken. Zo hoef je niet iedere dag een nieuw wattenschijfje te gebruiken, maar hergebruik je ze.

Verpakkingsvrije doucheproducten

Als vrouw heb je behoorlijk wat producten in de douche staan. Helemaal niet erg, maar al die verpakkingen zijn niet bepaald goed voor het milieu. Ook deze verpakkingen gooi je als het product op is weer weg, terwijl lang niet al het plastic gerecycled kan worden.

De oplossing hiervoor is gebruik maken van verpakkingsvrije doucheproducten. Denk bijvoorbeeld aan doucheproducten in de vorm van een bar, zoals haarzeep, douchegels en gezichtsreinigers.

Zero waste producten voor je menstruatie

Ook tijdens je menstruatie gooi je om de paar uur je tampon of maandverband weg. Vrij logisch, maar ook hier zijn zero waste producten voor te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld een menstruatiecup kopen, die je gemakkelijk uit kunt wassen en door steeds meer vrouwen wordt gebruikt.

Buiten dat is er ook wasbaar maandverband, tampons en een menstruatiesponsje. Mocht je dat toch iets te spannend vinden, kies dan voor ecologische producten. Er zijn ook maandverband of tampons van biologisch katoen zonder schadelijke ingrediënten voor jou en de natuur.

Drinkflessen

Een plastic drinkflesje is natuurlijk helemaal niet nodig. Er zijn tegenwoordig super leuke drinkflessen die je de rest van je leven kunt gebruiken. Daarnaast kun je deze ook een stuk gemakkelijk bijvullen, een smaakje toevoegen en maakt het minder uit als je die dag niet al het water hebt opgedronken.

Herbruikbare mondkapjes

Mondkapjes worden de laatste tijd veel meer gebruikt en ook weggegooid. Je hebt er vast al een paar zien liggen op straat, maar ook in het riool komen ze terecht.

Helemaal niet hoe het hoort, maar ook hier kun je kiezen voor een zero waste product. Ga namelijk voor herbruikbare mondkapjes, die je gewoon kunt wassen. Die staan nog een stuk leuker ook!

Duurzame rietjes

Rietjes zijn meestal gemaakt van plastic en worden nog veelvuldig gebruikt in restaurants. Mocht je nou graag uit een rietje drinken, dan zijn er ook duurzame rietjes die je na gebruik weer kunt schoonmaken. Handig om mee te nemen voor onderweg en gewoon voor thuis.

Bamboe wattenstaafjes

Bamboe wattenstaafjes zijn een stuk duurzamer dan de traditionele wattenstaafjes met plastic. Zo kun je deze wattenstaafjes gewoon gebruiken voor de composthoop of recyclen bij het GFT.

Conclusie

Er zijn veel zero waste producten te vinden voor de producten die we op dit moment dagelijks of wekelijks gebruiken. Soms zijn ze niet eens duurder, maar zorgen ze er wel voor dat we allemaal een stuk minder weggooien en bepaalde producten beter kunnen recyclen. Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren om een stapje te zetten richting jouw zero waste avontuur!

Welke zero waste producten gebruik jij al?

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP