ZONDAG ZEN: DANKBAARHEID

Zondag zen: dankbaarheid

Iets wat we allemaal waarderen, dankbaarheid. Het is belangrijk om aan te tonen dat je blij bent met wat je hebt, dat je blij bent dat je een voldoende hebt gehaald en dat je blij bent met een cadeautje. Het kan soms lastig zijn. Zo vind ik het lastig om op ieder moment enthousiast over te komen, ik ben niet snel enthousiast en laat dat in ieder geval niet snel merken. Ik heb vaak het idee dat een zacht woordje ‘dankjewel’ al genoeg is, maar soms is juist het enthousiaste bedankje heel erg fijn om te ontvangen. 

Het eerste moment

Meestal zijn de eerste momentjes de mooiste momentjes. Je eerste smartphone, je eerste pumps en de eerste kus. Dit zijn wellicht de momentjes waarop je dankbaar was. Je was dankbaar voor het feit dat je het mocht meemaken, en dat het eens de eerste keer mocht zijn. Met de tweede smartphone ben je misschien nog blij, maar de derde en vierde smartphone zijn al vanzelfsprekend. We zijn vaak niet meer dankbaar voor de dingen die vanzelfsprekend zijn, terwijl dit ook hele mooie momenten kunnen zijn.

Lijstjes vol dankbaarheid

Ik som graag de dingen op waar ik dankbaar voor ben. Deze dankbaarheid komt vaak voort uit de simpelste dingen. Zo hou ik van uitslapen, vooruit schrijven, winkelen en ieder kusje van mijn vriend. Het zijn simpele dingen, waar je in het dagelijks leven niet vaak bij stil staat. Daarom is het fijn, om voor jezelf, dankbaarheidslijstjes te maken. Zo som je per dag, of per week, op wat de mooiste momentjes waren, waar je dankbaar voor was. Hier komen vaak de simpelste dingen uit, maar heel zo’n lijstje maakt je gelukkig.

Enthousiaster reageren

Ik merk het aan mezelf. Bij het uitpakken van cadeautjes, ben ik bij de eerste cadeautjes altijd enthousiaster dan bij de laatste cadeautjes. Het kan soms heel gemeen overkomen, alsof je niet dankbaar bent. Daarom vind ik het belangrijk om af en toe enthousiaster te reageren.

Wees dankbaar voor alles wat je krijgt, het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend. Het is ook niet erg om iets dubbel te ontvangen, hoe toevallig is dat? Misschien hebben ze het gegeven, omdat je het echt nodig bleek te hebben. Lach er juist om, en laat zien dat je zelfs met het tweede cadeautje blij bent. Vaak kun je het ook nog eens gebruiken.

Blijf bewust

Het klinkt makkelijker dan het is, bewust blijven van alles dat je hebt. Je hebt namelijk veel meer dan je denkt. Soms wou ik dat ik alles eens kon weggooien, want ik heb echt teveel spullen. Alleen blijkbaar ben ik zo dankbaar voor deze spullen, dat ik ze niet weg kan doen. Een excuus? Nee, zeker niet. Alles heeft een betekenis, je hebt het op een bepaalde dag gekocht of gekregen en dat blijft je bij. Dat ene jurkje heb je gedragen tijdens die kerstdag, of dat bepaalde concert, dat wil je toch niet weg doen.

Blijf ook bewust van alles om je heen. Niet alleen de spullen, maar ook de mensen en je hobby’s. Ik ben dolgelukkig met mijn familie, mijn vrienden en mijn vriendje. Ik zou ze voor geen goud willen missen! Net als jullie lezers, wat zou mijn blog zijn zonder jullie? Ik ben en blijf dankbaar. Alleen het is soms belangrijk om het even aan te wakkeren. Alsof het bewuste gedeelte soms in slaap valt, wake up!

 • Reacties ( 4 )

 • avatar
  Femke

  Ik ben een heel enthousiast persoon en reageer eigenlijk overal wel enthousiast op.

 • avatar

  Vooral het laatste jaar zie ik toch wel dat ik heel erg dankbaar ben, voor alles op dit moment in mijn leven. Leuk artikel

 • avatar

  Wat een ontzettend fijn artikel om te lezen! Ik vind het erg belangrijk om dankbaar te zijn, vooral over alle kleine dingetjes in het leven. Maar soms vergeet ik dat ook wel eens.

 • avatar

  Ik probeer altijd dankbaar te zijn voor de kleine dingen in het leven, en vaak lukt dat ook gelukkig :) Vooral wakker worden naast mijn vriend, daar ben ik enorm dankbaar voor!

 • Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met een *.

TOP