3x meer zelfvertrouwen

3x meer zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen het blijft lastig. Ik dacht dat ik het in me had, dat ik trots op mezelf kon zijn, maar het blijft me altijd achtervolgen. Het blijkt niet alleen te zitten in het feit dat je trots mag zijn op je uiterlijk, maar ook op jouw uitingen en jouw uitspraken hoor je trots te zijn. Daarom bespreek ik vandaag het onderwerp zelfvertrouwen, met de 3 U’s, omdat het niet vaak genoeg besproken kan worden. Ik probeer mezelf te verbeteren, maar ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben. 

Uiterlijk

Trots zijn op je uiterlijk, blij zijn met wat je hebt. Dit is iets waar ik in de afgelopen tijd aan gewekt heb, iets wat ik wilde en wat ik heb bereikt. Zelfvertrouwen krijgen over je uiterlijk is lastig, vooral als je regelmatig negatieve opmerkingen naar je hoofd geslingerd krijgt. Probeer jezelf nooit te vergelijken met anderen, want je bent zoals je bent. Accepteer je uiterlijk, pimp jezelf hoogstens wat op door naar de kapper te gaan of een nieuwe outfit aan te schaffen. Ontdek wat je het beste staat en op wat voor manier je tevreden kunt zijn met jezelf.

We hebben allemaal onze mindere kanten, want niemand is perfect. Alleen je kunt het proberen te verbeteren, of een beetje te verdoezelen. Zo heb ik een droge huid, maar dit los ik op door een paar keer per dag mijn huid in te smeren. Mijn eczeem, ja daar moet ik mee leven, vooral in de zomer is het niet te vermijden. Iedereen heeft iets, maar daarom kun je nog wel trots zijn. Wees blij met je uiterlijk en geniet terwijl je in de spiegel kijkt.

Uitspraken

Je praat vanuit jezelf. Jouw uitspraken, daar hoor je trots op te zijn. Soms ben ik best onzeker over de dingen die ik zeg en ik denk te lang na over wat ik wil zeggen. Dat is één van de redenen waardoor ik wat stiller ben. Alleen ik hoor mezelf niet te vergelijken met anderen. Ik denk te vaak: “Wat zullen anderen denken?”.

Terwijl datgene wat je zegt uit jezelf komt, je hoeft er niet over na te denken, want het komt al in je gedachten op. Iedereen heeft mooie ervaringen en uitspraken in zich en die mogen er ook uitkomen. Vertel tegen iedereen wat je te zeggen hebt, maar val niet teveel in herhaling. Zeg wat je wilt zeggen, en twijfel niet over datgene wat je zojuist zei. Als iemand het gek vindt, dan zegt diegene het wel tegen je. Neem risico’s, maar beter iets zeggen, dan dat je even daarna spijt hebt dat je het niet hebt gezegd.

Uitingen

Wat je maakt, dat komt ook uit jezelf. Dit was het punt waar ik laatst op werd gewezen. Ik mag trots zijn op datgene wat ik doe, wat uit mijn vingers komt. Zo gek, dat ik daar nooit bij stil sta. Ik dacht altijd dat ik zelfverzekerd was, maar ik ben pas bij de eerste U. Trots zijn op de dingen die ik doe, zoals het schrijven van mijn blog en mijn prestaties op stage, ik mag het. Ik werd er op gewezen dat mijn werk goed is, maar dat ik wel vaak onzeker overkom over mijn werk. Zo zonde!

Je maakt iets en als het af is dan lever je het in, of je publiceert het op het internet. Als het klaar is, dan is het toch ook goed genoeg? Je gaf er zelf een oordeel aan, het was af en je kon niets beter doen. Dan is jouw uiting toch gewoon goed? Durf te zeggen dat het af is en dat het zo goed is. In plaats van: “Ik denk dat het zo goed is” of “Kun jij even kijken of ik het goed heb gedaan?”. Waar is dat zelfvertrouwen? Dit is iets waar je al die tijd voor hebt geleerd, of waar je al zoveel ervaring in hebt.

De 3 U’s

3x meer zelfvertrouwen

 • Reacties ( 4 )

 • avatar
  talitha

  Leuke post!

 • avatar
  Anouk

  Mooi artikel! Goed dat je hier aandacht aan besteed. Denk dat vooral jongere meisjes hier heel veel baat bij hebben.

 • avatar
  Manon

  Ik moet mij hier is meer in gaan verdiepen!

 • avatar

  Goed artikel en mooi geschreven! Heel herkenbaar ook. Zelf ben ik ook al een tijdje bezig met de drie u ‘s. Blijft lastig, maar vertrouwen erin dat het goed komt.

  Liefs Agneta

 • Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met een *.

TOP