fbpx

Cibdol Oil

Beleggen voor beginners: tips om te starten

Beleggen voor beginners: tips om te starten

Beleggen is voor velen van ons onbekend terrein. Helemaal niet erg, want alles wat je niet kunt, dat kun je leren. Zelf ben ik ook net gestart en geef ik jou de tips die je nodig hebt in dit artikel over beleggen voor beginners.

Wat is beleggen?

Bij beleggen investeer je geld in bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Dit doe je met de verwachting dat je geld meer waard wordt. Bij beleggen leg je je geld meestal in voor de lange termijn, denk aan bijvoorbeeld geld voor je pensioen of voor de studie van je kind(eren).

Het risico van beleggen is dat geld niet alleen meer waard kan worden, maar ook minder. Deze risico’s kun je enkel verkleinen en eigenlijk nooit geheel wegnemen. Echter wordt het risico wanneer je belegt voor de lange termijn en voor een groter deel belegt in obligaties een stuk kleiner.

Toch is beleggen ondanks het risico de laatste tijd steeds aantrekkelijker geworden. We ontvangen bijna geen rente meer over ons spaargeld. Daardoor zijn we vaak meer kosten kwijt aan onze rekeningen, dan dat we ontvangen aan rente. Dat was vroeger wel anders en daardoor wordt beleggen eigenlijk steeds interessanter. Simpelweg, omdat je hier wel meer rendement op kunt ontvangen!

Beleggen in goud of zilver

Er zijn steeds meer methodes om te beleggen. Zo kun je naast beleggen in vastgoed tegenwoordig ook beleggen in goud en zilver. Dit idee is niet zo gek, want zoals je misschien weet ligt de goudprijs nu ontzettend hoog.

Vroeger werd goud en zilver natuurlijk gebruikt als betaalmiddel. Goud kopen is niet zo’n gek idee, want het is iets fysieks wat je sowieso niet zomaar kwijtraakt. Het geeft een bepaalde zekerheid, omdat je zelf na een periode van groei kunt bepalen of je het weer verkoopt.

Zilver kopen klinkt misschien iets minder interessant, maar toch heeft de zilverprijs op dezelfde momenten als goud een groei meegemaakt. Het is een wat toegankelijkere manier en in het geval van beleggen voor beginners zeker interessant.

Beleggen voor beginners

Zelf heb ik altijd het idee gehad om te sparen voor mijn pensioen. Ik maak een vast bedrag over per maand als loon en de rest gaat naar mijn zakelijke spaarrekening voor mijn pensioen en andere investeringen.

Door de lage spaarrente merkte ik dat dit niet zo vlot ging, dus heb ik me de laatste tijd meer verdiept in beleggen. Ik heb gekeken naar verschillende mogelijkheden, waaronder ook het echt beleggen voor je pensioen, maar heb zelf voor een meer vrijblijvende methode gekozen.

Ik ben namelijk gaan beleggen met Semmie. Met deze tool kun je al starten met beleggen vanaf €50,- en krijg je zelfs €15,- cadeau via deze link. Je hebt eigenlijk altijd toegang tot je geld, dus kunt het ook weer terugstorten als je het beleggen uiteindelijk niets vindt.

Dat is iets wat me heel erg aansprak, maar ook het feit dat Semmie duurzaam belegt in aandelen en obligaties en tot nu toe een goed historisch rendement heeft.

In mijn persoonlijke beleggingsplan, waarvan je hierboven een screenshot ziet, heb ik gekozen voor het offensieve plan. Dit is het plan met het meeste risico, maar aan de hand van een test bij je aanmelding kom je erachter wat het beste bij jou past. Dit kun je ook altijd weer aanpassen!

Ik ga €100,- inleggen voor de komende 40 jaar, waarbij ik dus uitkom op een verwacht eindresultaat van €127.370,12. Dit is neutraal gezien, maar in je beleggingsplan kun je ook nog de optimistische en pessimistische scenario’s bekijken.

Ik vind Semmie heel gebruiksvriendelijk en kan iedere dag zien wat mijn huidig rendement is. Heel verleidelijk om continu te kijken, maar uiteindelijk beleg ik voor op de lange termijn. Al met al vind ik het een hele fijne tool voor beleggen voor beginners!

Zou jij willen starten met beleggen?

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP