fbpx

Cibdol Oil

Dolce Gusto ontkalken

Dolce Gusto ontkalken: stap voor stap met 3 producten

Net als in de waterkoker ontstaat er ook kalk in de Dolce Gusto. Voor de lekkerste koffie, maar ook voor de kwaliteit van je machine, is het verstandig om dit ongeveer één keer in de drie maanden te ontkalken. Je kunt de Dolce Gusto ontkalken met het bijbehorende product, maar er zijn ook andere goedkopere manieren die prima hun werk doen!

Wanneer moet je de Dolce Gusto ontkalken?

Bij verschillende Dolce Gusto apparaten gaat er een geel lampje branden wanneer het tijd is om te ontkalken. Bij sommige machines geeft hij dit niet aan, maar soms kan het ook eerder nodig zijn om te ontkalken. Als je één van de volgende problemen hebt, kun je dit veelal verhelpen door te ontkalken:

  • De koffie smaakt anders dan voorheen
  • De koffie heeft geen schuimlaag
  • De koffie is koud of lauw van temperatuur
  • Er komt minder koffie in het kopje
  • De Dolce Gusto machine slaat af
  • De Dolce Gusto machine lekt

Over het algemeen kun je ongeveer één keer in de drie maanden aanhouden, zodat je jouw koffie lekker houdt en je apparaat in goede conditie. Zo voorkom je ook dat kalk zich op bepaalde gedeeltes binnen de machine gaat ophopen.

Welk product kun je gebruiken?

Er zijn verschillende producten die je kunt gebruiken om de Dolce Gusto te ontkalken. Nescafé adviseert echter om alleen producten te gebruiken op basis van citroenzuur, omdat deze de machine niet kunnen beschadigen.

Een Dolce Gusto ontkalken met azijn of producten met een ander mineraalzuur wordt afgeraden. Hierdoor kan de machine beschadigen en kun je eventueel geen aanspraak meer doen op de garantie.

Durgol Dolce Gusto

De officiële ontkalker die door de fabrikant wordt aangeraden is Durgol. Deze is echter vrij prijzig en voor dat bedrag krijg je twee flesjes die je per ontkalkingsbeurt gebruikt.

HG ontkalker op basis van citroenzuur

De HG ontkalker op basis van citroenzuur is hier favoriet! Citroen is een perfect middeltje om kalk mee af te breken en deze HG ontkalker op basis van citroenzuur is volledig biologisch afbreekbaar. Je kunt deze fles ongeveer 6 keer gebruiken om de Dolce Gusto te ontkalken.

Citroensap

Citroensap is een heel goedkoop alternatief. Hier ontkalk ik zelf ook de waterkoker mee. Het werkt enorm goed, maar voor kalk wat er al een langere tijd zit is het wel nodig om de handeling meermaals te herhalen. Het kan daarom voor een koffiemachine wel handig zijn om dit af te wisselen met een krachtiger middel, zoals de HG ontkalker.

Stap voor stap de Dolce Gusto ontkalken

Om de Dolce Gusto te ontkalken heb je een maatbeker of een andere beker nodig die 1 liter water op kan vangen, het middel waarmee je gaat ontkalken en kraanwater.

Stap 1:
Voeg het ontkalkingsmiddel toe, zoals op de verpakking staat aangegeven en vul het waterreservoir volledig. Wacht ongeveer 10 minuten om het middel in te laten werken.

Stap 2:
Houd de aan-en-uit knop ingedrukt tot hij groen begint te knipperen.

Stap 3:
Zet de maatbeker eronder, leeg eventueel de cuphouder, zet de Dolce Gusto indien nodig op de hoogste stand (XL) en zet hem op de warme stand.

Stap 4:
Als hij klaar is en terugspringt naar het midden zet je hem op de koude stand.

Stap 5:
Leeg de maatbeker en spoel het waterreservoir om.

Stap 6:
Vul het waterreservoir met kraanwater en wacht 2 minuten (eventueel tot de Dolce Gusto weer brandt tot de hoogste positie).

Stap 7:
Zet de maatbeker weer terug en zet hem weer op de warme stand.

Stap 8:
Als hij terugspringt op het midden zet je hem opnieuw in de koude stand.

Stap 9:
Leeg de maatbeker, spoel de cuphouder om en droog deze af, droog ook het gedeelte waar de cuphouder hangt af en je bent klaar met ontkalken.

Als je nog verder wilt naspoelen, dan kun je de bovenstaande stappen eventueel nogmaals herhalen met alleen kraanwater.

Dolce Gusto ontstoppen

Als je klaar bent met ontkalken, dan kun je ervoor kiezen om de Dolce Gusto ook even te ontstoppen. De injector kan soms verstopt zitten met koffie, waardoor het apparaat ook minder goed werkt. Het is een kleine moeite, maar kan soms wel de oplossing zijn van een probleem!

In de video hierboven zie je stap voor stap hoe je de Dolce Gusto kunt ontstoppen. Hieronder staat het ook stap voor stap uitgeschreven, zodat je ook kunt lezen hoe het precies werkt.

Stap 1:
In de Dolce Gusto zit standaard een reinigingsnaald. Deze kun je meestal terugvinden in een vakje achter het waterreservoir. Een klein naaldje kan eventueel ook gebruikt worden.

Stap 2:
Haal de stekker voor de zekerheid uit het stopcontact en verwijder de cuphouder. Doe de hendel naar beneden, op de plaats van de cuphouder zie je de injector met een klein gaatje.

Stap 3:
Gebruik de reinigingsnaald om de injector te ontstoppen. Dit doe je simpelweg door het naaldje een aantal keer heen en weer te bewegen in de injector en tussendoor om te spoelen.

Stap 4:
Spoel de machine voor de zekerheid nog een keer na, zodat al het loszittende vuil is verwijderd. Zo voorkom je dat dit in je volgende kop koffie terechtkomt.

Je machine is weer klaar voor gebruik en helemaal schoon! Hopelijk werkt hij weer net zo goed als in het begin en kun je weer genieten van een heerlijk warm óf koud kopje koffie.

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP