10 tips voor een dag zonder telefoon

10 tips voor een dag zonder telefoon

Een dag zonder telefoon, we kunnen ons het bijna niet meer voorstellen. Toch vind ik het persoonlijk heerlijk om er af en toe wat minder naar om te kijken. Daarom vandaag 10 tips om een dag zonder telefoon door te brengen.

1. Stop je telefoon weg

De eerste en beste tip die ik kan geven is om je telefoon weg te stoppen. Als je gewoon thuis bent kan het heel onwennig zijn. Ik ben zelfs opzoek naar mijn telefoon, terwijl ik hem net in de oplader heb gedaan. Alleen hoe heerlijk is het om even een serie te kijken zonder afgeleid te worden door je telefoon of om even echt iets samen met je vriend(in) te doen. Stop je telefoon daarom even weg. Doe hem in de oplader, hou hem in je tas als je op pad bent of neem hem gewoon een keer helemaal niet mee.

2. Ga een dagje weg

Als je thuis bent dan is het vaak extra verleidelijk om uren op je telefoon te spenderen. Ga daarom een dagje de deur uit, maar dan een keer zonder telefoon. Ik vind het heerlijk om dit eens in de week te doen. Als wij bijvoorbeeld een dagje naar de Efteling gaan, dan kijk ik nooit op mijn telefoon. Er is al genoeg leuks om je heen toch?

3. Uren die je besteedt aan je telefoon

Kijk voor de grap eens naar de uren die je per dag besteedt op je telefoon. Dit kun je vaak zien bij het batterijgebruik. Je zult er hoogstwaarschijnlijk van schrikken hoeveel dat is! Daar blijven dus al die uren die je op een dag hebt. Bedenk voor jezelf wat je allemaal kunt doen in de tijd die je normaal gesproken aan je telefoon besteedt. Misschien kun je deze tijd ook besteden aan je hobby, aan op visite gaan bij je familie of perfect die ene opdracht uitwerken voor school/werk.

4. Zet de notificaties uit

Iedere keer als ik een notificatie krijg, dan swipe ik deze weg. Alleen bij sommige WhatsApp berichten doe ik dit niet. Daarom heb ik alle andere notificaties uitgeschakeld. Als ik er toch niet op klik, dan heeft het geen zin om voor die notificatie naar mijn telefoon te grijpen om vervolgens weer een hele tijd afgeleid te zijn. Zet je notificaties dus uit, desnoods voor één dag.

5. Wat ga je doen?

Als je je telefoon erbij pakt, bedenk dan eerst wat je precies gaat doen. Ga je echt een belangrijk berichtje verzenden, iets plaatsen op Instagram of ga je alleen maar eindeloos scrollen? Door jezelf dit van tevoren continu af te vragen ga je merken dat je jouw telefoon eigenlijk pakt zonder reden. Daar schiet je natuurlijk niets mee op!

6. Een bordspelletje

Speel je graag spelletjes op je telefoon en ben je daardoor veel uren kwijt aan dat apparaat? Pak er dan voor de verandering eens een bordspelletje bij. Je hebt vast wel iemand in je omgeving die gezellig met je mee wilt doen.

7. Camera, wekker en rekenmachine

Je hebt allerlei tools op je telefoon die ontzettend handig zijn. Toch heb je waarschijnlijk ook nog een offline variant. Ga daarom eens op pad met een echte camera, gebruik een offline (kook)wekker en pak het ouderwetse rekenmachine er weer eens bij. Stiekem is het wel heel leuk om het eens anders aan te pakken en je echt te focussen op één ding.

8. Ga een boek lezen

Wat deden mensen vroeger als ze urenlang in de trein zaten of zich verveelden? Dan gingen ze een boek lezen. Dit is echt één van de dingen waar ik niet aan toe kom door mijn telefoon, dus tegenwoordig probeer dit steeds vaker te doen. Het is heerlijk om in een boek te duiken, als ik eenmaal begin kan ik makkelijk een dag zonder telefoon.

9. Doe het samen

Het is natuurlijk heel vervelend als jij bezig bent met de challenge om een dag zonder telefoon door te brengen, maar je partner of beste vriend(in) continu op zijn of haar telefoon kijken. Probeer deze challenge daarom samen uit!

10. Bedenk offline alternatieven

Als je bijna een gehele dag door hebt gebracht zonder telefoon, dan is het misschien goed om na te denken wat je gemist hebt. Misschien zijn het dingen die je ook prima offline kunt doen, zoals het maken van een boodschappenlijstje of bijhouden hoeveel water je hebt gedronken. Dit kan namelijk ook prima in een mooi notitieboekje! Door even bewust na te denken over wat je voortaan offline kunt doen, kun je jouw telefoongebruik misschien eindelijk verminderen.

10 tips voor een dag zonder telefoon

10 tips voor een dag zonder telefoon
Klik om te pinnen

Zou jij een dag zonder telefoon kunnen doorbrengen of pas je het misschien ook al toe?

 • Reacties ( 2 )

 • avatar

  Stap 1: laat hem liggen
  Stap 2: zie stap 1

  Zo doe ik dat ;)

 • avatar

  Goede tips! Ik probeer ook minder met mijn telefoon bezig te zijn en dat lukt aardig als ik afleiding heb. En dan mis ik het bijna niet eens!

 • Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met een *.

TOP