fbpx

Cibdol Oil

7 tips voor jouw mooiste fotoboek

Een fotoboek is altijd een goed idee om mooie herinneringen vast te leggen. Het is een stuk leuker om doorheen te bladeren, dan de afbeeldingen op je computer. Alleen hoe zorg je ervoor dat je fotoboek er ook nog eens aantrekkelijk uitziet om doorheen te bladeren en niet saai wordt na een aantal pagina’s? Ik help je op weg met leuke fotoboek ideeën.

1. Grote foto en titel op de cover

Zelf gebruik ik het liefst een grote foto op de cover. Ik kies dan de mooiste horizontale foto van de reis, of de foto die de reis het beste omschrijft en plaats deze over de volledige voor- én achterkant. Je kunt dan op de open ruimte, bijvoorbeeld op de blauwe lucht, de titel van het boek plaatsen.

Het kan ook handig zijn om de titel ook op de rug van het boek te plaatsen. Op die manier zie je ook gemakkelijk de titel als je jouw fotoboeken in een boekenkast wegzet of neerlegt. Handig als je meerdere fotoboeken hebt in dezelfde stijl, zodat je precies weet welke je moet pakken.

2. Vertel een verhaal

Het belangrijkste aan ieder boek is het verhaal. Hoewel je nu misschien nog heel goed weet waar welke foto is genomen en waarom je de foto daar neerzet, is het misschien voor anderen of voor jouzelf over een aantal jaar niet duidelijk.

Wanneer je een fotoboek maakt van een reis is het vaak het handigst om je foto te beginnen op de dag van aankomst en te eindigen met de dag van vertrek. De nummers van de dagen kun je erbij zetten en zo kun je mooi alle foto’s van die bepaalde dag bundelen.

Maak je een ander soort boek? Dan kun je de foto’s natuurlijk ook anders categoriseren dan op datum. Als je bijvoorbeeld een complimentenboekje maakt, dan kun je de foto’s per compliment bundelen. Je vertelt dan een ander soort verhaal.

Probeer ook goed te omschrijven wat je op de foto’s ziet, waar de foto’s zijn genomen en wanneer. Zo weet je ook jaren later nog precies waar het over gaat en kun je de herinneringen een stuk gemakkelijker oprakelen.

3. Gebruik de volledige breedte

Maak altijd gebruik van de volledige breedte van het fotoboek. Het is zonde om hele grote randen over te laten aan de zijkant. Natuurlijk kun je kiezen voor een kleine rand, maar je kunt ook de foto gewoon door laten lopen. Door gebruik te maken van de volledige breedte, heb je waarschijnlijk ook minder pagina’s nodig.

4. Verzamel quotes en plaatjes

Doe gerust wat inspiratie op bij de bullet journals van tegenwoordig. Het is ontzettend leuk om er ook een persoonlijke touch aan te geven en je verhaal te versterken met quotes en plaatjes van je reis. Denk aan leuke uitspraken die voorbij zijn gekomen, maar ook kaarten die je hebt gebruikt, de route die jullie hebben gereden en misschien zelfs toegangsbewijzen.

Het voordeel van het maken van een fotoboek op de computer is dat je deze gemakkelijk in kunt scannen en alsnog een super strak resultaat krijgt. De quotes kun je erin typen door middel van tekst, maar je kunt ze natuurlijk ook handgeschreven inscannen.

5. Rustige foto’s als achtergrond

Het is heel mooi om in plaats van een gekleurde achtergrond een rustige foto als achtergrond te kiezen. Zelf kies ik hierbij bijvoorbeeld wel eens voor een foto van het strand, water of de lucht. Zeker wanneer dit ook mooi bij de andere foto’s past, die bijvoorbeeld op het strand zijn genomen, echt een aanrader!

6. Speels of niet?

Met effecten, kaders en figuren kun je het zo speels maken als je zelf wilt. Het is alleen belangrijk dat je dit van tevoren voor jezelf bepaalt. Het kan bijvoorbeeld helpen om eens op fotoboek ideeën te zoeken op Pinterest. Daar zie je hele mooie voorbeelden van zowel speelse ontwerpen als hele basic ontwerpen. Zo kun je goed bepalen wat jij het mooiste vindt.

7. Laat je foto’s stralen

Maak je niet te druk om de hoeveelheid pagina’s, maar laat je foto’s stralen. Het kan echt de moeite waard zijn om een foto paginavullend te maken en eruit te laten springen. Zo kan je bijvoorbeeld een adembenemend uitzicht veel beter overbrengen, dan als een kleine afbeelding tussen allerlei andere afbeeldingen.

Daarnaast kun je je foto’s nog meer gevoel meegeven door ze af te laten drukken op glanzend fotopapier. Dit voelt namelijk ook veel steviger en misschien zelfs natuurlijker in de hand. Dan kijk je echt naar een fotoboek.

Welke fotoboek ideeën pas jij ook altijd toe?


Albelli fotoboek ideeën

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP