fbpx

Cibdol Oil

De houdbaarheid van make-up en huidverzorging

De houdbaarheid van make-up en huidverzorging

Waar we bij eten te streng letten op de houdbaarheid, doen we dat bij make-up en huidverzorging over het algemeen te weinig. Wat is de houdbaarheid van make-up en huidverzorging en waarom moet je jezelf daaraan houden? Ik leg het uit!

Wat is de houdbaarheid van make-up?

De houdbaarheid op make-up kun je herkennen aan het potje met het dekseltje. In het afgebeelde potje zie je het aantal maanden staan dat het make-up product houdbaar is. Dit is de houdbaarheid na de eerste opening van het product, let er dus altijd goed op dat je make-up koopt die niet eerder open is geweest. Mocht dit er toch onverhoopt niet opstaan of vervaagd zijn, dan kun je de volgende richtlijn gebruiken per product.

Mascara

Mascara mag je maar maximaal 3 maanden bewaren. Het is dus geen gek idee om een kleinere verpakking te kopen die je sneller opmaakt.

Vloeibare of gel eyeliner

Vloeibare en gel eyeliner blijven iets langer goed dan mascara. Je kunt dit ongeveer 6 maanden bewaren.

Oogpotloden

Oogpotloden zijn een stuk langer houdbaar, doordat je ze door regelmatig slijpen ook vrij houdt van schimmels en bacteriën. Je kunt oogpotloden 2 tot 3 jaar gebruiken.

Foundation of concealer

Foundation of concealer kun je ongeveer 1 jaar bewaren. Dit gaat om foundation of concealer met een vloeibare of crème textuur.

Make-up op poederbasis

Make-up in poedervorm, waaronder minerale make-up, blush, highlighter, bronzer, oogschaduw en gezichtspoeder, kun je 2 tot 3 jaar gebruiken.

Lipproducten

Lipproducten, zoals lippenstift en lippotlood, zijn 2 tot 3 jaar houdbaar.

Nagellak

Nagellak is 2 jaar houdbaar na opening. Hetzelfde geldt voor gel nagellak en de base- en topcoats.

Primer

Een primer, zoals die voor je gezicht of oogschaduw, kun je maximaal 1 jaar bewaren. Let zeker bij oogschaduw primer goed op!

Weet je niet meer wanneer je het product hebt geopend of twijfel je? Gooi het product weg als het klontert, dikker is dan voorheen, verkleurd is, vreemd ruikt of niet meer zo goed werkt. Het is misschien niet leuk om een (duur) product weg te gooien, maar je voorkomt er wel ergere risico’s mee.

Wat is de houdbaarheid van huidverzorging?

Net als make-up hebben huidverzorgingsproducten ook een houdbaarheidsdatum. Je vindt de specifieke datum op de verpakking en anders staat er net als bij make-up het openpotsymbool. In dit geopende potje zie je het aantal maanden staan dat het product houdbaar is na opening.

Ongesloten verpakkingen

Ongesloten verpakkingen, zoals de verpakking van een maskertje of een proefpakketje, zijn maximaal 1 dag houdbaar. Deze kun je dus beter dezelfde dag in één keer opmaken of delen met je vriend of vriendin.

Producten in een potje

Producten in een potje zijn 6 maanden houdbaar. Dit doordat ze minder hygiënisch zijn, dan producten in een pompflacon.

Gezichtcrèmes en bodylotions

De verzorgende producten voor je gezicht en lichaam die in flesjes zitten zijn 6 maanden tot 1 jaar houdbaar.

Reinigende producten

Reinigende producten zijn maximaal 1 jaar houdbaar.

Zonnebrand

De houdbaarheid van de crème in de zonnebrand is 1 jaar. Alleen de factor van de zonnebrand blijft (bij kamertemperatuur) 2 jaar houdbaar.

Als je niet meer weet wanneer je het product hebt geopend, dan kun je het beste kijken of er iets veranderd is aan de geur, kleur of de textuur van het product. Wanneer één van deze factoren anders uitpakt, dan kun je het product het beste weggooien.

(artikel gaat verder na de afbeelding)

Klik om te pinnen op Pinterest

Hoe zorg je voor een langere houdbaarheid?

Het is niet mogelijk om de maximale houdbaarheid van een product te verlengen, maar als je producten deze houdbaarheid vaak niet eens halen, dan kun je eens letten op de volgende factoren.

Verpakkingen goed sluiten

Sluit de verpakkingen na gebruik goed. Zorg ervoor dat je de dekseltjes er stevig opdraait en het dopje op de flacon doet. Als je het doosje van het product nog hebt, dan is het zelfs beter om het daarin te bewaren. Op die manier is je product goed beschermt tegen bacteriën.

Bewaar de producten op een koele plek

Een warme plek recht in de zon doet jouw mooie verzorgingsproducten en make-up niet veel goeds. Het is beter om jouw make-up en skincare op een plek te bewaren waar de zon niet komt. Daarnaast kun je sommige producten zelfs beter in de koelkast bewaren. In dit artikel van Dr. Jetske Ultee lees je welke producten je beter wel en beter niet in de koelkast kunt bewaren. Bewaar je make-up overigens niet in de koelkast, want hierdoor kan de structuur van sommige producten te dik worden.

Was je handen en kwasten

Was altijd je handen en kwasten voordat je aan de slag gaat met je huidverzorging of make-up. Zeker wanneer deze producten in potjes zitten, want dan heb je de kans dat bacteriën en schimmels zich binnen een mum van tijd verspreiden.

Maak producten eerst op

Het klinkt misschien heel logisch, maar het is toch heel verleidelijk om een product dat je net gekocht hebt meteen open te maken. Doe dit toch maar niet, want grote kans dat je het andere product dan niet meer opmaakt voor de houdbaarheidsdatum. Koop dus pas een nieuw product als je huidige product écht bijna op is en open hem ook pas als je het andere product heb weggegooid. Dat scheelt ook weer in je portemonnee! ;)

Waarom is de houdbaarheid belangrijk?

Je zult nu misschien denken: ik ga mijn mooie make-up palettes en dure huidverzorging toch niet zomaar weggooien? Alleen als het er echt anders uitziet, anders ruikt en de houdbaarheidsdatum ruimschoots is overschreden, dan is het echt beter om te stoppen met het gebruiken van dit product.

De eerste keer na het aanbrengen heb je er misschien nog geen last van, maar het kan resulteren in irritaties en infecties. Daarnaast kan het ook resulteren in kleinere huidproblemen, zoals veel puistjes en onzuiverheden. Mocht je hier dus last van hebben, dan is het goed om je make-up en huidverzorging eens na te lopen.

Wist jij dat make-up en huidverzorging een beperkte houdbaarheid had?

  • Reacties ( 1 )

  • avatar
    Tessa

    interessant artikel om te lezen. ik dacht dat je mascara altijd 6 maanden kon gebruiken

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP