fbpx

Cibdol Oil

ZONDAG ZEN: THEE VERHELPT VAN ALLES

Is thee gezond? 5 soorten thee met geneeskracht

Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zijn vaak het beste tegen allemaal kleine kwaaltjes of ze helpen mee om het beste uit je lichaam te halen. Zo is thee een handige stap die ook meehelpt om een heleboel dingen te bevorderen. Maar is thee gezond en welke soorten thee kun je dan het beste kiezen? In dit artikel leg ik het je graag uit.

Is thee gezond?

Iedereen kent de warme drank thee wel, tenminste dat hoop ik! Ik vind persoonlijk thee echt heerlijk, ik sta er mee op en ik ga er mee naar bed. Dat is ook heel goed, want er zijn verschillende ingrediënten die helpen om je in slaap te krijgen, of juist helpen om je stoelgang op gang te krijgen.

De vraag ‘is thee gezond?’ kunnen we absoluut met ‘ja’ beantwoorden. Zeker wanneer je thee drinkt zonder suiker, want thee zonder suiker vinden we onder andere terug in de Schijf van Vijf. Er wordt zelfs aangeraden om als volwassenen drie koppen thee per dag te drinken, groene of zwarte thee, om de bloeddruk te verlagen en de kans op een beroerte te verkleinen. In de rest van het artikel gaan we verder in op welke thee gezond is en welke gezondheidsvoordelen deze met zich meebrengen.

Brengt de maag tot rust

Zoethout thee heeft de werking om je maag tot rust te brengen. Het is een ingrediënt dat voor veel kwaaltjes wordt gebruikt. Denk hierbij aan mond- en maagzweren, maar ook na het hebben van een voedselvergiftiging is zoethout een goed middeltje om de rust te laten terug keren in je maag. Daarnaast werkt zoethout heel goed tegen keelpijn. Wist je dat zoethout 50 keer zoeter is dan suiker, maar niet nadelig is voor de tanden?

Citroenmelisse thee heeft meerdere geneeskrachten. Zo kan het middel heel ontspannend werken en is het vergelijkbaar met kamille, maar het is ook goed voor de spijsvertering. Het middel is namelijk krampstillend op de maag en darmen. Zo is het een goed middel om in te zetten bij maag- en darmkrampen, misselijkheid (ook tijdens de zwangerschap), anorexia en een opgeblazen gevoel.

Werkt ontspannend

Kamille thee is misschien wel het bekendste en oudste kalmerende middel en je kunt eventueel zelf kamillethee maken. Kamille werkt kalmerend en rustgevend op het zenuwstelsel, denk hierbij aan stress, paniek en onrust in je lichaam. Daarnaast kan het goed werken tegen hoofdpijn en migraine en heeft het een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Wel moet je opletten met het gebruik van kamille bij de zwangerschap of als je last van hooikoorts hebt.

Valeriaan thee heeft ook deze ontspannende werking op je zenuwstelsel. Het heeft in de hersenen een soort tegenovergesteld effect als cafeïne. Daarnaast is valeriaan een goed middel om angsten te verdrijven en is dus goed te gebruiken bij faen ADHD.

Lavendel thee is een middel tegen allerlei psychische kwaaltjes. Psychisch wordt vaak als iets heel groots gezien, maar ook stress en rusteloosheid valt hier al onder. Zo heeft het een goede werking voor depressies, slapeloosheid (daarom wordt er ook vaak gebruik gemaakt van geurzakjes met lavendel in de slaapkamer) en irritatie. Een middel dat helpt om te ontspannen en je in slaap laat komen. Goed dus om te gebruiken voor het slapen gaan.

Dit waren vijf ingrediënten die voorkomen in thee en meerdere werkingen hebben die goed zijn voor ons lichaam. Met al twee kopjes thee per dag, kan jij jouw lichaam een beetje ondersteunen en het beste eruit halen!

Wist jij dat thee zo gezond is en deze werkingen kan hebben?

 • Reacties ( 7 )

 • avatar
  Linda

  Van kamille wist ik het wel. Maar de rest eerlijk gezegd nog niet. Ondanks dat ik best een thee leut ben haha

 • avatar
  Florentine

  Wat een leuk artikel! En zo leerzaam :-) Ik ga ook snel eens kijken op de blog van Suzanne:-)

 • avatar
  Mariska

  Ik wist wel dat thee geweldig is maar deze werkingen nog niet!

 • avatar
  Melissa

  Ik heb weer wat bijgeleerd! Eigenlijk ben ik een echte koffiedrinker en drink ik bijna geen thee. De laatste tijd probeer ik wel wat meer eens een thee te drinken :)

 • avatar
  Lilian (ikwordvrolijkvan)

  Een vriendin van me heeft bij haar thuis een tekstbordjes staan met de tekst: If tea can’t solve it, it’s a serious problem!
  Na een lange dag een lekkere kop thee kan echt helend zijn :-)

 • avatar
  Manon

  Leuk artikel. Kamille thee drink ik best wel vaak

 • avatar
  Dascha

  Wat een leuke en originele post! :-) Ik houd wel van een lekker kopje thee.

  xoxo

 • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP