fbpx

Cibdol Oil

JEZELF BLIJVEN MOTIVEREN

Jezelf blijven motiveren

Het is altijd heel makkelijk om doelen op te stellen, maar jezelf eraan houden is een stuk lastiger. Regelmatig begin ik met sporten, maar op een gegeven moment zakt mijn motivatie weg en heb ik steeds een nieuw excuus om een dagje over te slaan. Nadat een lezeres vroeg hoe ik mezelf toch constant motiveerde, inspireerde me dat om een artikel te schrijven. Er zijn namelijk genoeg tips, en door ze op een rijtje te zetten help ik niet alleen jullie, maar ook mezelf. 

Doelen opstellen

De eerste stap is het opstellen van je doelen. Je kunt natuurlijk tegen jezelf zeggen dat je meer wilt sporten, maar het is veel beter om het concreet op te schrijven. Schrijf op dat je wilt gaan sporten, hoe vaak je dat wilt doen per week, hoeveel uur je wilt sporten per week en wat je allemaal wilt trainen. Wees specifiek, zodat je echt iets hebt waar je jezelf aan kunt houden.

Als je jezelf wilt blijven motiveren, dan is het belangrijk om te kijken naar de kern van het verhaal. Waarom wil je meer sporten? Wil je meer sporten om af te vallen, om sterker te worden of om een mooier lichaam te krijgen? Bekijk wat jouw motiveert om te gaan sporten en probeer je daar op te focussen. Ik volg zelf bijvoorbeeld verschillende fit girls op Instagram, zodat ik regelmatig een plaatje zie om jaloers op te worden, maar wat mij wel positief beïnvloed.

Motivatie behouden

Na een loop van tijd kan je motivatie wegvallen. De motivatie, die je in eerste instantie had, lijkt niet meer het belangrijkste om je heen. Als je de volgende tips opvolgt, dan wakker je je motivatie weer aan en zul je jezelf opnieuw motiveren.

Verander je omgeving

Volg je de accounts die je eerst motiveerde nog steeds? Lees je nog regelmatig artikelen over sporten of gezond eten? Probeer je omgeving te veranderen door de fastfood ketens van je social media te verwijderen en ze te vervangen door healthy blogs en websites. Hierdoor zie je op je social media constant dingen voorbij komen die je zullen motiveren, en wellicht ontdek je nog wel een heerlijk gezond recept.

Zoek een maatje

Er zijn vast mensen in je omgeving met dezelfde doelen, of bijna dezelfde doelen. Door elkaar over de doelen te vertellen kun je elkaar motiveren en dingen samen doen om ze te behalen. Zo is samen sporten altijd leuker dan sporten in je ééntje, toch?

Gun jezelf rust

Het is goed om af en toe een dagje niet te sporten en je favoriete ongezonde maaltijd te eten. Af en toe moet je jezelf belonen voor het harde werken, zelfs als je een gezondere leefstijl wilt aanhouden. Kom maar op met die repen chocolade en die voorraad aan afleveringen van je favoriete serie.

Vooruitgang

Onthou wat je ondertussen al hebt bereikt. Zoveel dagen achter elkaar gesport? Zoveel dagen achter elkaar gezond gegeten? Een paar kilo afgevallen? Onthou wat je in de tussentijd al hebt behaald, blijf optimistisch en hou je doel voor ogen. Je hebt al zoveel bereikt, dus nu moet je juist doorgaan.

Stel nieuwe doelen

Als je doelen zijn verouderd, je ze al hebt behaald of niet meer haalbaar zijn, dan is het verstandig om ze te veranderen. Probeer realistisch te zijn en stel jezelf nieuwe doelen. Schrijf ze opnieuw op, in bijvoorbeeld je favoriete notitieboekje en focus je daarop.

Dagboek bijhouden

Het klinkt misschien ouderwets, een dagboek bijhouden, maar het kan je echt helpen. Door op te schrijven wat je iedere dag doet om je doel te halen, wat die dag hielp om jezelf te motiveren, kun je nieuwe dingen ontdekken. Was je extra gemotiveerd na een lange schooldag? Dan wordt dat je nieuwe sportmomentje. Daarnaast blijf je meteen op de hoogte van je vooruitgang. Leuk om achteraf, bij het behalen van je doelen, terug te lezen!

 • Reacties ( 10 )

 • avatar
  Marjolein

  Hoi Esmee!
  Wat een fijne tips, daar kan iedereen denk ik wel iets mee.
  Ik vind je blog erg mooi!
  Liefs, Marjolein

 • avatar
  Withlovefroms

  Goede tips! Ik ga er proberen rekening mee te houden!

 • avatar
  Melissa

  Zeer leuk artikel! Vooral een maatje in mijn omgeving mis ik wel eens :)

 • avatar
  irene

  Haha ik heb hier ook van de week iets over geschreven, hoe je jezelf juist moet motiveren?!

  • avatar
   Esmée

   Ah leuk, ik ga hem zeker lezen! Ik had het artikel geschreven aan de hand van je vraag op mijn artikel “Hallo maart!”. x

 • avatar
  Nadeche

  Superfijne tips! Ik ben mijn motivatie een beetje kwijt op verschillende gebieden, maar het komt wel weer goed.

  Liefs,
  Nadeche

 • avatar
  Lara

  Hoi Esmée, ik ben dol op je artikelen! Superleuk!!! Ik vind het echt goede tips, want meestal zeg je ‘ik ga meer sporten’ en jij geeft uitleg bij hoe je je doelen opstelt, gemotiveerd blijft en dat soort dingen. Ik vind jou heel origineel en je bent echt mijn voorbeeld! XX Lara 10 jaar (je bent echt super origineel!)

 • avatar
  Judith

  Wat een fijne tips! Ik denk dat het zelfs slims is om niet alleen je doelen op te schrijven, maar ook nog eens te delen met jouw omgeving. Zo weten andere mensen ervan en ben je eerder geneigd om ze te vervullen. Anderen kunnen je er ook nog eens aan blijven herinneren. :)

 • avatar
  Gina

  Wat een fijn en herkenbaar artikel! Ik wil ook zo graag weer het hardlopen oppakken, maar toch verzin ik weer iedere keer smoesjes om het maar uit te stellen. Maar nu met het mooie weer krijg je ook weer meer zin en ik wil binnenkort een paar nieuwe hardloopschoenen kopen en dat motiveert je ook weer :)

 • avatar
  Mariëlle

  Goede punten! Ik ben voor veel dingen altijd wel gemotiveerd, zo ben ik altijd gemotiveerd om te bloggen. Sporten en school gaat moeilijker, maar uiteindelijk gebeurt het wel haha!

 • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP