fbpx

Cibdol Oil

Kledingkast indelen in 5 stappen

Een kledingkast indelen wil je zowel mooi als praktisch doen. Je wilt dat het er overzichtelijk uitziet en dat je er tegelijkertijd al je kleding in kwijt kunt. In dit artikel geef ik tips om je kledingkast in te richten, zodat je de ruimte optimaal benut, maar het wel mooi blijft.

Stap 1: kledingkast uitkiezen

Een kledingkast indelen begint eigenlijk al wanneer je een kledingkast gaat kopen. Kijk goed naar hoe de kledingkast is ingedeeld, plus of je er gemakkelijk zelf nog planken aan toe kunt voegen. Vaak zie je in de standaard kledingkasten namelijk veel hanggedeeltes. Iets wat heel mooi is, maar wel minder ruimte overlaat voor het opbergen van al je kledingstukken.

Als je een kledingkast uitzoekt bij Biano, dan heb je een mooi overzicht van 60 verschillende webshops. Zo kun je snel en gemakkelijk jouw nieuwe kledingkast vinden, inclusief de indeling die het beste bij je past. Eventueel met een paar kleine aanpassingen, zoals extra planken, lades of opbergsystemen.

Stap 2: kleding opruimen

Voordat je aan de slag gaat met het indelen van je kledingkast, is het slim om alles eens uit je kledingkast te halen. Ja, echt alles. Op die manier zie je hoeveel kleding je daadwerkelijk hebt en is het gemakkelijker om bepaalde dingen weg te doen.

In dit artikel lees je hoe je jouw kledingkast op verschillende manieren op kunt ruimen, zodat je zoveel mogelijk ruimte overhoudt en straks het indelen van je kledingkast een stuk gemakkelijker wordt.

Stap 3: kledingkast indelen met opbergsystemen

Heb je een kledingkast met lades? Dan is het mooi om je kleding zo klein mogelijk op te vouwen voor een duidelijk overzicht. In de bovenstaande video zie je de KonMari methode van Marie Kondo. Op deze manier kun je je kleding klein opvouwen, maar blijft het wel netjes strak en kreukvrij.

Deze methode kun je uiteraard ook toepassen in een kledingkast met planken als je dat handig vind. Dan kun je het beste gebruik maken van bijvoorbeeld opbergdozen die je op elkaar stapelt.

Verder raad ik voor zowel een kledingkast met lades als planken aan om opbergdozen of -manden te kopen om je accessoires, sokken en ondergoed in op te bergen. Zo blijft het netjes bij elkaar, overzichtelijk, maar kun je het ook een stuk mooier opbergen.

Stap 4: kies dezelfde kledinghaakjes

Als je je kledingkast gaat indelen, kies dan voor dezelfde kledinghaakjes. Dit ziet er niet alleen netjes uit, maar bespaart ook ruimte. Zo sluiten alle haakjes namelijk op elkaar aan.

Kies het liefst voor wat dunnere haakjes, dus niet de dikke houten die je misschien nog hebt. Zelf heb ik deze van de Xenos. Ze zijn budgetvriendelijk en smal, maar hebben ook handige anti-slip randjes, waardoor je kleding goed blijft hangen.

Stap 5: kledingkast indelen met kleding

Het leukste stuk, waar je hoogstwaarschijnlijk op hebt gewacht, is aangebroken. Je kunt je kledingkast in gaan delen met jouw kleding. Alleen hoe doe je dit nu praktisch?

Eerst indelen per type kledingstuk

Allereerst deel je je kleding in per type kledingstuk. Het is misschien handig om dit op je bed alvast te organiseren. Denk aan truien op één stapel, blouses op één stapel, jeans op één stapel, enzovoorts. Het werkt het beste als je de zwaarste kledingstukken onderop legt en van zwaar naar licht opstapelt.

Als je het leuk vindt en daar ruimte voor hebt, dan kun je je kleding ook nog verder opdelen in bijvoorbeeld stapels per kleur of misschien per gelegenheid. Het is belangrijk dat het zo is ingedeeld, dat je ‘s ochtends precies weet wat je moet pakken en dat je er gemakkelijk bij kunt.

Kledingstukken ophangen

Er zijn misschien kledingstukken die je liever ophangt. Denk aan jurkjes, blazers en jasjes. Zelf kijk ik bij het ophangen vooral naar materialen die snel kreuken en lastiger op te vouwen zijn.

Ook maak ik hierin onderscheid in zomer- en winterkleding. Zo hang ik jasjes voor de zomer op als het zomer is en als de zomer voorbij is, dan leg ik ze opgevouwen bovenin de kast. Dan haal ik de winter items weer naar beneden, zodat die opgehangen kunnen worden. Zo draag je sommige items wat sneller, omdat je ze ziet.

Hang geen kleding van zware materialen op, denk aan dikke vesten of (lange) truien. Dit soort kleding is te zwaar om op te hangen, waardoor je de afdrukken van de haakjes erin krijgt of de vorm van het kledingstuk veranderd.

Schoenen en tassen

Zelf heb ik geen ruimte om mijn schoenen en tassen in dezelfde kast op te bergen, maar mocht je dat wel hebben, dan kun je dat zeker overwegen. Zo kun je eigenlijk je gehele outfit in één keer samenstellen als je ‘s ochtends voor je kast staat.

Je schoenen kun je opbergen op een speciaal schoenenrek dat je onderin de kast kunt zetten. Tassen kun je daarentegen het mooiste naast elkaar op een plank zetten, met eventueel meerdere planken boven elkaar om stapelen te voorkomen.

Accessoires opbergen

Tot slot kun je jouw accessoires opbergen. Denk aan riemen, sjaals en misschien zelfs sieraden. Ook deze kun je het beste opbergen in een box, maar je sieraden misschien in een mooi glazen kistje of lade. Zo bewaar je het overzicht en pak je het er sneller bij.

De riemen en sjaals kun je eventueel ook ophangen. Zeker wanneer je merkt dat je ze anders weinig draagt. Je kunt ze ook bijvoorbeeld bij je favoriete outfit op een hanger hangen als je je kleding in setjes ophangt.

Heb jij nog tips om een kledingkast in te delen?

  • Reacties ( 1 )

  • avatar
    teddy

    Wat een handige tips! Heel leuk om te lezen :)

  • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP