fbpx

Cibdol Oil

Hobby zoeken: 23+ leuke hobby ideeën voor thuis en buitenshuis

Leuke hobby ideeën voor binnen- of buitenshuis

Een hobby zoeken klinkt makkelijker dan het lijkt. Ik weet er alles van. Ik had namelijk nooit echt hobby’s, tot ik het bloggen ontdekte, waar voor mij fotografie en schrijven samenvielen. Nu het bloggen mijn werk is, zou een extra hobby opnieuw geen kwaad kunnen. In dit artikel heb ik leuke hobby’s bij elkaar gezocht, zodat je wat ideeën kunt opdoen en dingen kunt uitproberen!

Wat is een hobby?

Het klinkt zo vanzelfsprekend om een hobby te hebben, terwijl er genoeg mensen zijn die bij deze vraag echt even moeten nadenken. Een hobby is eigenlijk een ontspannende activiteit die je graag doet. Iets waar je het liefst uren mee bezig bent en waarbij je de tijd gemakkelijk vergeet.

Het is iets wat je dus eigenlijk het liefst doet als je vrij hebt, maar ook iets waar je voldoening uithaalt. Na één aflevering op Netflix ben je misschien happy, maar na een hele serie bingewatchen heb je waarschijnlijk een heel onvoldaan gevoel. Je vraagt je hoogstwaarschijnlijk af: wat heb ik heel de dag gedaan?

Het is daarom belangrijk dat je een hobby zoekt met een mix van ontspanning en voldoening. Dit kun je doen door een hobby te kiezen die je ook kennis, ervaring of vaardigheid oplevert. Daarnaast moet het natuurlijk wel leuk blijven, want daar doe je het voor.

Een hobby zoeken

Hobby zoeken: 23+ leuke hobby ideeën voor thuis en buitenshuis

Probeer eens te denken aan vroeger. Wat deed je toen (als kind) waar je ontzettend van genoot? Zelf is dat bij mij altijd fotograferen en schrijven geweest, waardoor ik hier met bloggen uiteindelijk mijn hobby en mijn werk van heb gemaakt. Alleen nu bloggen mijn werk is, voelt het minder als een hobby en is het ook iets wat je er in je vrije tijd liever niet bij pakt.

Toch zijn het alsnog twee onderdelen waar ik meer mee zou kunnen doen. Zo zou ik bijvoorbeeld meer kunnen gaan fotograferen door buiten op pad te gaan met mijn camera. Of een mooi verhaal kunnen schrijven, als in een boek.

Ook sportte ik vroeger veel. Ik weet dat ik niet overal even goed in was, maar ik deed het wel. Zo zat ik bijvoorbeeld op ballet, street dance en paardrijden. Ik vond het allemaal heel leuk om te doen, maar op een gegeven moment heb ik dat toch opgegeven. Misschien heb jij ook iets waar je op een gegeven moment mee gestopt bent, maar wat je toch heel graag weer zou willen doen?

Als je zo snel niet op ideeën komt, geen paniek! Het duurde bij mij op een gegeven moment ook lang voordat ik bloggen ontdekte als hobby. Het is soms ook iets wat net op je pad moet komen en wat je gewoon moet uitproberen. Al kun je natuurlijk altijd een hobby zoeken om te kijken of hij daadwerkelijk bij je past.

Hobby voor thuis

Nu we wat meer thuis zijn, kan het handig zijn om een hobby te zoeken voor thuis. Daarom help ik je graag op weg en vind je in deze paragraaf hobby’s voor thuis!

Breien of haken

Breien of haken is de laatste tijd erg populair onder de hobby’s voor thuis. Het leuke hieraan is dat je na wat oefenen, misschien ook eigen kledingstukken of decoraties kunt maken. Zo vrolijk je jezelf en je huis meteen op.

Bullet Journal

Een Bullet Journal, ook wel een BuJo, is de laatste tijd een hobby die je veel voorbij ziet komen op sociale media. Het is een soort creatief dagboek en een agenda in één. In dit artikel vind je allemaal Bullet Journal ideeën en kun je meteen kijken of deze creatieve hobby ook iets voor jou is.

Content maken

Hoewel hier meerdere hobby’s onder kunnen vallen is content maken ook één van mijn favoriete hobby’s. Denk aan bloggen, maar ook foto’s maken voor Instagram of video’s opnemen voor YouTube vallen hieronder.

DIY’en of klussen

Misschien ben je meer een aanpakker en hou je meer van klussen. Ook dit kun je natuurlijk als hobby doen in en rondom huis. Zoek bijvoorbeeld op Pinterest naar een DIY project om thuis in elkaar te knutselen, knap oude meubels op of geef je woonkamer is een opfrisbeurt met een nieuwe laag verf of behang.

Gamen

Hoewel gamen misschien niet iets is waar je als eerste aan denkt, is het zeker geschikt als hobby. Zo los je in games geregeld puzzels op, maar maak je ook zelf keuzes binnen bepaalde verhalen. Daarnaast werkt het natuurlijk ook ontspannend en speel je het soms ook in een gezelschap.

Koken of bakken

Zelf houd ik enorm veel van koken en bakken. Ik doe dit dan ook graag in het weekend extra uitgebreid, omdat ik er dan meer tijd voor heb. Probeer bijvoorbeeld eens of het bij jou ook bevalt door af en toe een compleet nieuw gerecht uit te kiezen of iets lekkers te bakken. Zeker in de herfstmaanden is dit heerlijk om eens uit te proberen.

Lezen

Duik je graag in een boek? Misschien doe je dit graag, maar maak je er op dit moment geen tijd voor vrij. Je kunt zowel boeken lezen waarmee je jezelf kunt ontwikkelen als fictie om heerlijk bij weg te dromen. Bij beide soorten boeken kun je overigens inzichten krijgen om bepaalde situaties in het leven anders aan te pakken, lezen is daarom een erg leerzame hobby.

Make-up

Een hobby zoeken hoeft niet zo lastig te zijn als het lijkt. Zo kun je met een hobby als make-up al dagelijks bezig zijn, maar je kunt het ook wat uitdagender maken. Zo kun je bijvoorbeeld experimenteren met andere looks of je uitleven met nail art.

Muziek

Je kunt natuurlijk een instrument leren bespelen op een les buiten de deur, maar dit kan ook prima thuis. Zo kun je bijvoorbeeld gitaar leren spelen in 22 lessen of online leren pianospelen. Als je altijd al een bepaald muziekinstrument hebt willen bespelen, dan kun je dit perfect als nieuwe hobby uitoefenen.

Puzzelen

Puzzelen lijkt misschien alleen een hobby om jezelf te vermaken, maar je kunt er ook zeker beter in worden. Zo helpt het je onder andere bij het krijgen van meer inzicht. Je kunt denken aan een legpuzzel, maar ook aan puzzelboekjes.

Sieraden maken

Sieraden maken is iets wat bijna iedereen vroeger wel eens heeft gedaan, alleen waarom probeer je het niet gewoon nog eens uit? Je kunt beginnen met het maken van kralenarmbandjes, maar op een gegeven moment ook uitproberen om je eigen luxe zilveren of gouden sieraden te maken inclusief mooie hangertjes.

Schilderen

Iets creatiefs als schilderen, tekenen, surprises knutselen of diamond painting zijn ook erg geschikt als hobby. Zo ben je creatief bezig, kun je je emotie uiten en kun je er ook zeker steeds beter in worden.

Schrijven

Als je houdt van schrijven of als je dat wilt ontdekken, dan kun je dit op verschillende manieren oppakken. Zo kun je beginnen met het schrijven in een dagboek, het schrijven van een blog, gedichten, anekdotes of zelfs een boek.

Sporten

Sporten kan zeker als hobby buitenshuis, maar ook thuis kun je prima uit de voeten. Zelf sport ik om me fitter te voelen, maar ik merk wel dat ik het steeds leuker begin te vinden. Je kunt bijvoorbeeld sporten met YouTubers of er lekker op los dansen op je favoriete muziek.

Tuinieren

Tuinieren is iets waar ik ook heel blij van kan worden, maar ook een voorbeeld van iets waar ik niet heel goed in ben. Toch vind ik het leuk om dit te blijven ontwikkelen in de hoop dat ik later wel kan zeggen dat ik groene vingers heb.

Je kunt bijvoorbeeld tijd besteden aan het verzorgen van je planten, buiten in de tuin snoeien en planten voor het volgende seizoen of beginnen met een eigen moestuin.

Yoga

Yoga is een ontspannende hobby en ontzettend goed voor lichaam én geest. Je bent namelijk in beweging, maar kunt tijdens deze oefeningen ook goed ontspannen. Je kunt yoga volgen aan de hand van online lessen, zoals via deze Yoga cursus voor beginners.

Hobby zoeken buitenshuis

Lekker even eropuit is ook heel leuk, zeker als je het kan combineren met een hobby. Er zijn ook heel veel leuke hobby’s voor buitenshuis, waarbij je eventueel weer nieuwe contacten kunt leggen.

Dieren verzorgen

Hou je van dieren? Dan kun je er voor kiezen om als hobby dieren te verzorgen. Dit kan bijvoorbeeld als vrijwilliger bij de Dierenambulance of een kinderboerderij.

Fotograferen

Fotograferen vind ik zelf het leukst om buitenshuis te doen, maar kan uiteraard ook binnen. Je kunt je camera (van je telefoon) erbij pakken en eens opletten wat je allemaal kunt fotograferen om je heen. Door het vaker te doen en te experimenteren, leer je vanzelf meer.

Musical

Ga je graag naar musicals? Dan is het voor jou misschien ook leuk om in musicals te spelen. Ga eens naar een musicalschool om te kijken of het iets voor je is.

Natuur ontdekken

De natuur ontdekken kan ook zeker een hobby zijn. Ga lekker naar buiten, naar het bos of het strand. Wandel, fiets en geniet van de natuur om je heen.

Shoppen

Wie zegt dat winkelen geen hobby is? Je kunt heerlijk door de stad lopen en kijken of je iets leuks tegenkomt in je favoriete winkels. Of blijft thuis en neemt een kijkje in één van deze leuke webshops.

In plaats van je traditionele rondje winkels, kun je natuurlijk ook eens opzoek gaan naar andere winkels in jouw stad of dorp. Denk bijvoorbeeld eens aan vintage winkels, waar je opzoek kunt gaan naar een nieuw pareltje voor jouw kledingkast of huis.

Sporten

Ga lekker sporten bij een sportschool of -vereniging en kijk eens door middel van een proeflesje of het iets voor jou is. Je kunt bijvoorbeeld gaan dansen, paardrijden, voetballen, volleyballen, tennissen, hockeyen, suppen of surfen.

Stedentrips

Stedentrips laten je budget misschien niet al te vaak toe, maar dat betekent niet dat het geen hobby mag zijn. Je kunt je bijvoorbeeld ook verdiepen in cultuur in je eigen stad of dorp of de steden eromheen. Ga eens een dagje naar een museum of de verschillende bezienswaardigheden in de buurt.

Veel succes met een hobby zoeken en hopelijk heeft deze lijst je geholpen! Mocht je er nog niet helemaal aan uit zijn, bekijk dan ook eens deze lijst met maar liefst 332 potentiële hobby’s.

Wat wil jij de komende tijd gaan uitproberen?

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP