10 tips om minder suiker te eten

10 tips om minder suiker te eten

Dat teveel suiker niet goed is weten we eigenlijk allemaal. Zelf ben ik minder suiker gaan eten doordat ik merkte dat ik steeds vaker heel moe, suf en concentratieloos was. Er zijn eigenlijk hele simpele tips om minder suiker te eten, lees snel mee!

1. Geen suiker in je koffie of thee

De eerste gemakkelijke stap om te zetten is om geen suiker meer toe te voegen aan je koffie of thee. Het zal je verbazen aan hoeveel koffie- en theesoorten ook al suiker is toegevoegd. Als je het lastig vindt om koffie of thee zonder suiker te drinken, begin dan eerst met het vervangen van suiker door een zoetje. Zo is je koffie of thee nog steeds zoet van smaak, maar zonder de bijwerkingen van suiker. Na verloop van tijd zul je merken dat je zelfs het zoetje af en toe weg kunt laten.

2. Koken zonder zakjes of potjes

Wist je dat aan kant-en-klare zakjes en potjes veel suiker wordt toegevoegd? Niet alleen suiker overigens, maar vaak ook veel zout en andere ingrediënten die we beter kunnen minderen. Probeer dus waar het kan te koken zonder zakjes of potjes. Het zal je verbazen hoeveel dingen eigenlijk nog gemakkelijk te maken zijn en gelukkig zijn er heel veel blogs die soortgelijke recepten van de zakjes en potjes delen!

3. Drink water

Frisdrank is misschien ontzettend lekker, maar het is beter om grotendeels water te drinken. Ik ben nooit een liefhebber geweest van water, maar als ik een waterfles vul met bijvoorbeeld citroen en basilicum dan is deze op een zomerse dag zo leeg. Maak het drinken van water leuker door te experimenteren met verschillende combinaties met fruit en kruiden.

4. Haal geen snacks in huis

Ik hoor vaak dat wanneer er geen snacks in huis zijn, mensen het ook niet eten. Je gaat namelijk niet snel naar de supermarkt voor een snoepje of een zak chips. Probeer dus wanneer je de volgende keer in de supermarkt loopt alleen de dingen te kopen die op je lijstje staan en sla de plekken waar de snacks liggen simpelweg over, zodat je niet in de verleiding komt.

5. Creëer zelf een good mood

De reden dat we genieten van het eten van suiker is dat onze hersenen tijdens en na het eten het stofje endorfine afgeven. Ik vertelde al kort over dit stofje in het artikel met tips om minder chagrijnig te zijn. Je kunt dit stofje onder andere aanwakkeren door te gaan sporten, een goed alternatief lijkt me!

6. Suikervrije producten zijn niet beter

Het zal je misschien verbazen, maar producten als light-frisdranken en suikervrije snoep zijn absoluut niet beter. Doordat er in deze producten helemaal geen suiker zit, weet je lichaam namelijk niet wat hij eraan heeft. Het kost daardoor wel moeite om het te verwerken, maar uiteindelijk levert het niets op. Vermijdt deze producten dus en ga dan liever voor iets wat van nature weinig suiker bevat.

7. Lees de ingrediëntenlijst

Het kan zo zijn dat het even duurt voordat je de gehele ingrediëntenlijst begrijpt. Alleen het kan wel handig zijn om te weten in welke producten er wel en in welke producten er geen tot weinig toegevoegde suikers zitten. Zo wist je misschien helemaal niet dat er in ontbijtgranen vaak veel suiker zit. Controleer daarom altijd de ingrediëntenlijst of kijk naar de handige kaartjes in supermarkten als Albert Heijn, die aangeven hoeveel gram suiker er in verschillende producten zit.

8. Zoek gezonde alternatieven

Geen suiker meer eten betekent niet dat je met het eten van alle lekkere dingen moet stoppen. Wist je bijvoorbeeld dat pure chocolade met meer dan 75 procent cacao en nootjes heel gezond zijn? Dat zijn dus de ideale snacks voor tussendoor!

9. Eet langzaam minder suiker

Het is niet slim om van de één op de andere dag te stoppen met suiker. Als je normaal gesproken veel thee drinkt en dat altijd met suiker, dan zul je merken dat die stap al best veel moeite kost. Je zult je er eerst namelijk niet beter door voelen, maar als je het even volhoudt, dan voel je je daarna juist wel veel fitter.

10. Toch behoefte aan suiker?

Als je na het toepassen van deze tips om minder suiker te eten toch behoefte hebt aan suiker, dan kun je het beste gaan voor een stuk fruit. De manier waarop je lichaam de suikers opneemt is precies hetzelfde als dat je naar snoep grijpt, alleen bevat fruit wel vitamines en mineralen. Het is en blijft dus een stuk gezonder dan snacks.

Dit waren mijn tips om minder suiker te eten! Ik hoop dat ik je op weg heb kunnen helpen met deze tips en dat je vanaf nu een stuk lekkerder in je vel zit. Vergeet je deze tips niet te pinnen voor later?

10 tips om minder suiker te eten
  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met een *.

TOP