fbpx

Cibdol Oil

Niet kunnen ontspannen? Met deze tips lukt het je toch!

Niet kunnen ontspannen? Met deze tips lukt het je toch!

Zelf heb ik er geregeld nog wel eens moeite mee: niet kunnen ontspannen. Na een dag hard werken wil je het liefst op de bank ploffen en even je gedachten verzetten, maar het lukt je gewoon niet. Je vindt het maar lastig om stil te zitten en even niets te doen, alleen je hebt het voor je gevoel wel even nodig, wat doe je dan?

Waar komt niet kunnen ontspannen vandaan?

Vaak is niet kunnen ontspannen een opstapeling van. Je moet misschien nog ontzettend veel dingen doen, maar je hebt niet op een rijtje wat je wanneer gaat doen. Je hebt het ontzettend druk met werk en misschien ook met andere dingen, waardoor je voor je gevoel niet kan of mag ontspannen. Of je hebt de laatste tijd gewoon veel stress en het heel druk gehad, waardoor die knop omzetten, ineens een stuk lastiger gaat.

Het is echt vervelend, omdat je juist die rust op dat soort momenten ook hard nodig hebt. Daarom help ik je in dit artikel graag op weg om toch te kunnen ontspannen en hoe je dat precies aanpakt!

1. Maak een planning of journal

Het klinkt misschien heel gek, omdat je zo deels alsnog je gedachten omtrent werk ophaalt. Alleen van je afschrijven in een planning of journal kan echt helpen om je hoofd leeg te maken en ook grenzen voor jezelf te stellen.

Maak daarom bijvoorbeeld aan het eind van je werkdag een planning voor de volgende dag met alle to-do’s die je in je opkomen. Komt er thuis nog iets in je op? Schrijf dit er dan meteen bij.

Mocht je dit al doen, dan kan het ook helpen om je werkdag even van je af te schrijven, bijvoorbeeld in een bullet journal. Waar zit je op dit moment mee? Wat raast er door je hoofd en wat roept emoties op? Schrijf het allemaal eens op, want dan verdwijnen je gedachtes letterlijk op papier.

2. Ontspanningsactiviteiten

Het probleem met thuis niet kunnen ontspannen is dat we eigenlijk verwachten dat als we Netflix aanzetten, dat we dan tot rust komen. Alleen is dit eigenlijk geen ontspanningsactiviteit, omdat je jouw hersenen en gedachtes niet even een moment geeft om tot rust te komen. Je springt eigenlijk zo weer van het één in het andere.

In plaats daarvan kun je het beste kiezen voor activiteiten, waarbij je wel de kans krijgt om gedachten omhoog te laten komen, maar ze ook weer snel laat gaan. Hierbij kun je denken aan ontspanningsactiviteiten als sporten, yoga, mediteren, wandelen, in bad gaan of douchen. Dit zijn goede activiteiten om echt tot rust te komen, zowel lichamelijk als geestelijk.

Seks valt hier uiteraard ook onder, al is dat misschien niet iets waar we aan denken. Toch is dit ook iets waarbij je je gedachten even verzet, tot rust kunt komen en er zelfs stofjes vrijkomen die je beter laten voelen. Als je geen partner hebt of alleen thuis bent, dan zijn er natuurlijk ook genoeg vibrators om uit te proberen. ;)

3. Leer te ontspannen

Ik weet hoe lastig het kan zijn, om ook al kies je een ontspanningsactiviteit om daar dan volledig op te focussen. Het is ook iets wat je moet trainen, zeker in deze tijd dat alles snel gaat.

Begin bijvoorbeeld eens met een korte meditatie, van vijf minuten, en bouw dit langzaam op. Zo train je eigenlijk je aandachtsspier en leer je om dit soort pauzes steeds langer en gemakkelijker in te lassen.

En lukt het nog niet om dit op te bouwen? Geen stress! Zelfs een meditatie van vijf minuten heeft al heel veel effect.

4. Verdiep je in slow living

Niet kunnen ontspannen is ontzettend lastig, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. Rustiger leven, oftewel slow living, is dan zeker iets om je eens in te verdiepen.

Bij slow living ga je meer leren genieten van het leven en minder leven vanuit stress en haast. Je wordt je bewuster van de dingen die je doet en daardoor kun je er ook meer van genieten. Denk bijvoorbeeld aan thee zetten met bladeren uit de tuin of slow coffee zetten.

Het is een mooie manier om stil te staan bij datgene waar het leven echt omdraait. Waar je écht gelukkig van wordt. Zo ga je je hopelijk minder druk maken om werkgerelateerde dingen in je vrije tijd en lukt het je beter om te ontspannen.

5. Neem geregeld rustmomentjes

Tot slot is het belangrijk om ook gedurende de dag meer rustmomentjes in te plannen. Je zult merken als je beter wordt in het ontspannen voor en na je werk, dat het ook gemakkelijker wordt om dit gedurende de dag te doen.

Niemand kan 8 uur lang non-stop gefocust blijven werken, dus daarom is het ook heel belangrijk om rustmomentjes tussendoor te plannen. Loop bijvoorbeeld tussendoor eens een rondje, eet een stuk fruit en neem even afstand van je werk en sla zeker je lunchpauze niet over.

Ook even een muziekje luisteren wat je leuk vindt, waar je los op kunt gaan, of gewoon even diep in- en uitademen kunnen al helpen om je gedurende de dag rustiger en lekkerder in je vel te laten zitten.

En nu lekker ontspannen! Geniet ervan.

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP