fbpx

Cibdol Oil

8 planten die niet doodgaan (zelfs niet door jou)

8 planten die niet doodgaan (zelfs niet door jou)

Nu ik meer dan een jaar op mezelf woon heb ik al gemerkt dat ik geen hele groene vingers heb. Er zijn al een aantal planten overleden en zelfs mijn yucca ziet er niet al te best uit. Daarom ben ik opzoek gegaan naar planten die niet doodgaan, want dat kunnen we wel gebruiken.

8 planten die niet doodgaan

8 planten die niet doodgaan (zelfs niet door jou)
Klik om te pinnen

1. Aloë vera

Het aloë vera plantje is de plant op de bovenstaande foto’s. De aloë vera plant is familie van de vetplanten en groeit normaal gesproken namelijk op hele droge warme plekken. Ze kunnen dus prima staan op een zonnige plaats en hebben vrijwel geen water nodig. In de periode van april tot oktober kun je de plant een beetje water geven, maar de rest van het jaar kan de plant wekenlang zonder water. Mocht de plant te weinig water krijgen, dan trekken de puntjes samen en worden deze rood van kleur. Verder helpt dit plantje om de lucht te zuiveren van de chemicaliën uit schoonmaakmiddelen.

2. Lepelplant

Nadat de eerste planten waren overleden hebben wij twee lepelplanten gekocht. Deze zijn luchtzuiverend en erg goedkoop in aanschaf, ze zijn onder andere verkrijgbaar bij IKEA. Lepelplanten komen van oorsprong uit het regenwoud en houden daarom van een vochtige grond. Je geeft de lepelplant dus veel water, maar het handige is dat de bladeren van deze plant gaan hangen als ze water nodig hebben. Zo weet je precies wanneer je deze plant water moet geven en is twijfelen niet meer nodig.

3. Vrouwentong

De vrouwentong plant is één van de planten die niet doodgaan. Deze plant kun je namelijk neerzetten op een plek in de schaduw en hij heeft vrijwel geen water nodig. Dit komt doordat deze plant voornamelijk voorkomt in de woestijn en dus tegen periodes kan van langere droogte. Je geeft deze plant in de winter eens in de zes weken water en in de zomer is eens in de twee weken water voldoende. Als je nog een plant zoekt voor op de slaapkamer, dan is deze plant perfect! Daarnaast is het bij deze plant ook helemaal niet zo erg als je een keer vergeet om water te geven.

4. Aglanema

De Aglanema is een plant met unieke printjes in de bladeren. Je ziet meestal gestreepte of gestipte patronen terug. Deze plant is afkomstig uit een tropisch gebied en heeft daardoor geen moeite met iets te weinig of teveel water. In de zomer mag de grond licht vochtig zijn en in de winter mag de grond opdrogen tussen de waterbeurten door. De plant kan zowel op een lichte of donkere plaats staan, maar op een lichte plaats groeit hij het snelst.

5. Rubberplant

De rubberplant is sterk luchtzuiverend en kan tegen allerlei omstandigheden. Je kunt deze plant op een halfschaduw- tot schaduwrijke plaats kwijt, maar zet hem absoluut niet in de zon. Als deze plant in de zon staat dan kan dat ervoor zorgen dat de bladeren verbranden. De plant heeft niet veel water nodig, maar bij teveel of te weinig water kunnen de bladeren wel verkleuren. Geef de plant dus één keer per week een beetje water. 

6. Kamerpalm

De kamerpalm behoort zeker weten tot één van de planten die niet doodgaan. Deze plant is ontzettend makkelijk en er kan eigenlijk vrijwel niets misgaan. Deze plant kan namelijk op een plek staan met weinig licht en heeft weinig water nodig. Als je de plant teveel water hebt gegeven, dan krijgt hij aan de onderkant gele bladeren. Als je dit ziet kun je dus beter even wachten tot de grond weer volledig is opgedroogd.

7. Gatenplant

Deze super hippe gatenplant kan net als de andere planten veel hebben. Deze plant heeft niet veel water nodig en kan beter niet op een zonnige plaats te staan. Je kunt deze plant in de zomer het beste geregeld kleine beetjes water geven, zo’n één tot twee keer per week. In de winter geef je de plant eens per twee of vier weken water en mag de grond zelfs droog aanvoelen. Deze gatenplant staat super leuk in het interieur en neemt behoorlijk wat ruimte in beslag. Super leuk als jouw woonkamer nog wel wat opvulling kan gebruiken! 

8. Pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Je hebt ze als klein hangplantje, maar ook als een gigantische kamerplant. De pannenkoekenplant houdt van een licht zonnige plaats, maar op warme zomerse dagen staat hij soms liever iets verder van het raam af. Als de plant te licht of te donker staat, dan kunnen de bladeren geel worden. Je geeft deze plant wekelijks een klein beetje water. Deze speelse plant geeft een leuke touch aan jouw interieur. 

Als je één van deze kamerplanten aanschaft, dan wordt het erg lastig om deze planten dood te laten gaan. Het kan natuurlijk altijd, want de yucca behoort eigenlijk ook tot deze groep (oeps). Let voornamelijk op de reactie van de bladeren en installeer eventueel een app om het water geven niet te vergeten.

Daarnaast zijn er verschillende manieren om de plant zelf water op te laten nemen als dat mogelijk is, zoals met een watergeefsysteem of hydrokorrels. Ik hoop dat je in ieder geval langer kunt genieten van één van deze planten!

Welke planten heb jij al dood laten gaan? En wat vind jij de mooiste plant voor als je geen groene vingers hebt?

 • Reacties ( 3 )

 • avatar
  Joyce

  De dankbaarste plant is de Chlorophytum, of Graslelie. Groeit en tiert welig bij weinig verzorging en nieuwe plantjes groeien aan stengels uit de moedeplant. Voor je het weet heb je een kraamkamer vol nieuwe plantjes. Ik vind de variant met de lichgroene en witte strepen nog altijd de mooiste.
  (Foto https://nl.wikipedia.org/wiki/Chlorophytum#/media/Bestand:ChlorophytumCapense.jpg)

  Onverwoestbaar was mijn sierasperge, Asparagus densiflorus ‘Sprengeri’. Groeide zonder meer dan de geringste verzorging tot 2 meter, stond daardoor in een 4 liter pot boven op de boekenkast te pronken met een prachtige waterval van stengels en blaadjes, waar ik (1.52 m) hem gewoon vergat. Wanneer ik excuses zocht om niet aan de studie te gaan, vond ik het altijd hoogstnoodzakelijk on mijn sprengeri van de uitdroging te redden. Dan pakte ik de plant aan, schudde lang en driftig tot al de bruingedroogde blaadjes het tapijt bedekten, ging heftig met de plantenspuit over wat er restte, en gooide een liter water op de potgrond. 2 dagen later werd mijn uitstelgedrag altijd beloond met een plant vol frisse nieuwe stekelblaadjes. Een aantal keren stengels met kleine bloemen mogen zien, en 2 keer leidde die tot de kleine felrode besjes.
  (Foto https://www.intratuin.nl/sierasperge-asparagus-densiflorus-sprengeri-d-18-h-35-cm.html)

 • avatar
  neshamtiny

  Ik heb zelf ook een Aloë Vera plant. Ik vergeet die soms water te geven en soms voor weken maar die leeft na een jaar nog steeds. En jouw lijst is super handig want ik was opzoek naar planten die lang leven met een beetje hulp :)

 • avatar
  Thea

  Nou, ik kan een pannenkoekenplant gewoon dood laten gaan, dus die kan ik beter niet meer op mijn lijstje zetten. Dit lijstje van jou neem ik maar mee als ik de volgende nieuwe plant ga kopen :-)

 • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP