5 tips voor het bestellen van raambekleding op maat

5 tips voor het bestellen van raambekleding op maat

Raambekleding op maat kan jouw interieur een boost geven! Het ziet er strak uit, geeft het interieur meer sfeer en het is praktisch. Alleen waar moet je opletten voordat je gaat bestellen? Ik leg het je uit.

1. Gordijnen, inbetweens of vitrages

Het is eerst van belang om te kijken welk soort gordijn je persoonlijk het mooiste vindt. Gordijnen zijn (semi)verduisterend, wat misschien handig is om zonlicht, kou en nieuwsgierige ogen buiten te houden. Inbetweens zijn dunner dan gordijnen en net wat dikker dan vitrages. Hierdoor heb je een mooie lichtinval, maar ‘s avonds kun je vanaf buiten alleen contouren zien. Vitrages zijn de dunste soort gordijnen die meer bedoeld zijn voor de sfeer. Je kunt deze dan wel weer combineren met andere gordijnen voor meer privacy.

2. De kleur(en)

Als je gordijnen hebt gevonden die bij jou passen, dan kun je kijken welke kleur(en) je het beste kunt kiezen. Dit met name afhankelijk van de kleur van de muur waar je de gordijnen tegenaan gaat hangen. Bij een lichte muur kun je het beste gaan voor donkere gordijnen, bij een grijze muur voor gekleurde gordijnen en bij een donkere muur voor lichte gordijnen. Op deze manier creëer je een mooi contrast wat direct zorgt voor meer sfeer, maar als je dit niet doet zorgt het voor meer rust. Perfect als je al een druk interieur hebt of gewoon houdt van een basic rustig interieur.

Verder kun je voor de kleur van jouw raambekleding op maat nog kijken naar de meubels die er op dit moment staan. Komen je gordijnen achter of naast de bank te hangen, kijk dan goed naar de kleur die de bank heeft. Het is mooi om juist net een kleur lichter of donkerder te pakken en eventueel in dezelfde stijl te blijven.

3. Lengte opmeten

Meet gordijnen vanaf het ophangsysteem tot de grond om de lengte op te meten. Als je gaat voor gordijnen, laat deze dan wel op de grond of bijna op de grond eindigen. Door een gordijn bijvoorbeeld op de vensterbank te laten eindigen of net boven de radiatoren laat de kamer minder ‘af’ ogen en ook een stuk kleiner. Mocht je toch willen dat jouw raambekleding op maat eindigt op de vensterbank of boven de radiatoren, dan is het aan te raden om voor rolgordijnen, vouwgordijnen of jaloezieën te gaan.

Afhankelijk van jouw voorkeur kun je de gordijnen vrij laten hangen, op de grond laten staan of draperen op de grond. Als je de gordijnen vrij wilt laten hangen dan trek je 1 tot 2 centimeter van de gemeten lengte af. Wil je jouw gordijnen op de grond laten staan dan tel je ongeveer 5 centimeter bij de lengte op en als je de gordijnen op de grond wilt laten draperen dan tel je er ongeveer 12 centimeter bij op. Hoe langer het gordijn, hoe hoger de muren van jouw woning ogen.

4. Breedte opmeten

De breedte van de gordijnen meet je simpelweg op door het ophangsysteem op te meten. Hier tel je uiteindelijk nog 10 centimeter bij op, zodat de gordijnen op een mooie manier kunnen sluiten. Vervolgens kijk je naar de plooien die je in de gordijnen wilt hebben. Is dit een enkele plooi, een dubbele plooi of zelfs een driedubbele plooi?

Als je de keuze hebt gemaakt, dan kun je in de webshop Voordeelgordijnen.nl gemakkelijk een berekening maken. Door alle maten in te vullen en de gewenste plooi rekent de tool uit hoeveel extra stof je nodig gaat hebben. Dat niet alleen, je kunt de gordijnen ook direct bestellen en eventueel nog wat opties toevoegen. Over gemak gesproken!

5. Raambekleding op maat voeren

Tot slot heb je bij het bestellen nog de keuze om jouw raambekleding op maat te voeren. Dit zorgt ervoor dat de gordijnen steviger zijn en tegelijkertijd meer tocht tegenhouden. Dit zorgt ervoor dat er minder kou door de gordijnen heen komt, maar de gordijnen vaak ook extra verduisterend zijn. Het is dus erg slim om hierin te investeren. 

Heb je jouw gordijnen besteld? Kijk dan zeker eens naar mijn handige stappenplan om jouw nieuwe gordijnen op te hangen.

  • Reacties ( 1 )

  • avatar
    Edith-Sofia

    Vintrage gordijnen vind ik erg mooi voor in de woonkamer, super sfeervol. In mijn slaapkamer heb ik alleen maar verduisterende gordijnen, lekker donker!

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP