fbpx

Cibdol Oil

Rijexamen tips: zo haal jij je rijbewijs

Rijexamen tips: zo haal jij je rijbewijs

Een rijexamen afleggen is een grote stap. Ik weet nog hoe sterk ik het gevoel van vrijheid ervoer toen ik mijn rijbewijs had gehaald. Met deze rijexamen tips help ik je graag om zelfverzekerd je rijbewijs te halen!

1. Een rijschool met examengarantie

Er zijn tegenwoordig rijscholen die een examengarantie geven. Dit betekent dat ze ervan uitgaan dat je slaagt en anders krijg je het herexamen cadeau. Dit kan een fijner gevoel geven, maar ook de rijschool zal beter zijn best doen om jou te laten slagen. Verkeerschool Wesseldijk is één van de rijscholen met examengarantie.

2. Zorg dat je er zelf klaar voor bent

Ik denk dat een veel gemaakte fout is dat we ons afhankelijk voelen van een rijinstructeur. Hij of zij vertelt hoeveel lessen je ongeveer nodig hebt en wanneer het tijd is om af te rijden. Alleen het is belangrijk om zelf ook het gevoel te hebben dat je er klaar voor bent.

Je moet het gevoel hebben dat je het autorijden goed beheerst, de speciale manoeuvres goed uit kunt voeren en met zelfvertrouwen het rijexamen kunt gaan rijden. Een half uur is in principe zo om, maar je moet je wel op je gemak voelen in de auto.

3. Neem een rijles voor je rijexamen

Zelf vond ik het enorm fijn om alles vlak voor het rijexamen nog even door te nemen. Zo weet je zeker dat je alles hebt geoefend en kunt je eventueel nog vragen stellen over dingen die je niet 100% zeker weet. Bezuinig absoluut niet op je rijlessen, want ook na je rijexamen heb je hier nog profijt van.

4. Denk na over het tijdstip

Er zijn verschillende tijdstippen en alles heeft zijn voor- of nadelen. Denk voor jezelf na wanneer jij het fijn vindt om te rijden. Misschien hou je juist van de drukte in de ochtend- of avondspits of misschien rij je toch liever op het meest rustige moment van de dag (tussen 11 uur ‘s ochtends en 2 uur ‘s middags).

5. Het hoeft niet foutloos

Geen enkel examen hoeft foutloos en dat gaat ook eigenlijk niet. Er zijn altijd wel onverwachte gebeurtenissen op de weg. Probeer jezelf niet wijs te maken dat het foutloos moet, want als je dan een fout maakt raak je volledig in de stress. Je mag een aantal fouten maken, zolang je het maar goed en veilig oplost.

6. Kijk goed in je spiegels

Een ding dat je veel te horen krijgt is het kijken in je spiegels. Ik zou echt aanraden om geen zonnebril op te doen, zodat de examinator ook kan zien dat je kijkt zonder dat je je hoofd beweegt. Het is iets waar kritisch naar wordt gekeken en is natuurlijk ook heel belangrijk, dus zorg dat je hier goed op let.

7. Rij vlot en zelfverzekerd

Het is belangrijk om vlot en zelfverzekerd te rijden. Hou de snelheid aan die wordt gegeven, maar ga zeker niet te langzaam rijden. Het is belangrijk om te laten zien dat jij goed kunt rijden met de snelheid die wordt geadviseerd.

8. Vragen stellen mag

Je mag zeker een praatje maken met de examinator en als iets niet duidelijk is, dan kun je het beter vragen. Zo voorkom je dat je een bepaalde manoeuvre vergeet of een bepaalde afslag mist. Als je het niet vraagt, dan laat je natuurlijk ook niet blijken dat het niet duidelijk was.

9. Volg altijd de regels

Een examinator kan je wel eens zeggen dat je de volgende straat naar rechts moet, maar als je die straat niet in mag, dan doe je dit natuurlijk niet. Let goed op de regels en ga bijvoorbeeld pas de straat later naar rechts en geef even aan dat je die straat niet in mag.

10. Neem een faalangstexamen

Zelf was ik altijd enorm zenuwachtig voor examens. Ik heb dit gehad op de middelbare school en had precies hetzelfde bij mijn rijexamen. Met deze rijexamen tips kom je al een heel eind, maar mocht je hetzelfde als ik hebben, dan kan een faalangstexamen echt een uitkomst bieden.

Misschien weet je nog hoe het scooterrijbewijs examen bij jou verliep en kom je tot de conclusie dat jouw zenuwen vaak de overhand hebben. Bij een faalangstexamen wordt je begeleid door een speciale examinator en kun je zoveel tijd nemen als je zelf nodig hebt. De manier van praten is een stuk rustiger en met meer begrip voor de situatie.

Mocht je meer rijexamen tips willen lezen, lees dan het artikel “hoe overleef ik mijn rijbewijs?“. Naast tips lees je hier ook meer over mijn eigen ervaring. Heb jij nog goede tips tegen zenuwen of voor het halen van je rijbewijs?

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP