fbpx

Cibdol Oil

Theorie examen oefenen: handige tips

Theorie examen oefenen: handige tips

Het behalen van je theorie examen voor je rijbewijs kan iets heel spannends zijn. Het liefst wil je het natuurlijk in één keer halen en je theorie examen oefenen is daarbij een hele goede strategie. Hoe je dat precies doet en welke andere tips je nog kunt opvolgen, dat vertel ik je in dit artikel.

Hoe gaat het theorie examen in zijn werk?

Als je nog nooit een theorie examen hebt gedaan, dan is het wel handig om eerst te weten waar een theorie examen precies uit bestaat en hoe het in zijn werk gaat. Zeker nu met de corona maatregelen is het allemaal weer helemaal anders dan voorheen en daarom kun je ook steeds andere verhalen te horen krijgen.

Het theorie examen vindt plaats bij het CBR. Het is verstandig om je ruim van tevoren aan te melden. Zeker nu het tijdelijk niet mogelijk is om je theorie examen te doen, zodra het weer kan ben je dan eerder aan de beurt. Daarnaast helpt de kennis die je opdoet ook echt bij het rijden in de praktijk, wat je lessen positief beïnvloed. Schrijf je dus alvast in, ook als je nog moet beginnen met leren.

Het theorie examen voor een auto rijbewijs bestaat uit 3 onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Bij het onderdeel gevaarherkenning laat je zien hoe je tijdens het rijden zou reageren op een bepaalde situatie. Bij kennis krijg je theorievragen over feiten en regels, waar je bij inzicht weer laat zien hoe je regels toepast en op basis hiervan beslissingen neemt.

Je krijgt in totaal 30 minuten de tijd om je examen te maken, waarbij er per onderdeel ook afgeteld wordt. Je maakt je examen op een scherm en staat eventueel op 1,5 meter afstand van andere kandidaten. Bij het onderdeel gevarenherkenning moet je minimaal 13 vragen van de 25 goed hebben, bij kennis minimaal 10 van de 12 vragen en bij inzicht minimaal 25 van de 28 vragen. Na het examen zie je meteen op je scherm of je geslaagd of gezakt bent.

Het theorie examen oefenen

Het theorie examen oefenen kan op meerdere manieren. Zo kun je leren vanaf het boek, oefentoetsen maken en natuurlijk jezelf (laten) overhoren. Verder is het ook belangrijk om tijdens je rijlessen goed op te letten in bepaalde situaties. Zo kun je daar ook al veel opsteken voor het onderdeel gevarenherkenning. In deze paragraaf ga ik verder in op de manieren om het theorie examen te oefenen.

Leren vanuit het boek

Er zijn theorieboeken die worden aangeboden door rijscholen. Jouw rijschool heeft ook vast een exemplaar te koop of kan je er wellicht één aanraden. Je kan uiteraard ook een boek van iemand lenen, maar let er wel op dat regels kunnen veranderen. Zo zijn er dingen die nu anders zijn binnen het verkeer vergeleken met een jaar geleden, denk aan de maximale snelheid op de snelwegen. Als je een oud boek leent, verbeter dit soort dingen dan even met een post it, zodat je het niet verkeerd aanleert.

Een nieuw boek is daarom wel handig om aan te schaffen, zo weet je zeker dat je jezelf het juiste aanleert. Er verandert simpelweg zoveel, alleen in een jaar tijd zijn bepaalde dingen al anders. Verder is aan te raden om het boek minimaal één keer helemaal door te lezen en zelfs nog een extra keer vlak voordat je opgaat voor je examen.

Wil je zeker weten dat je boek helemaal up to date is? Dan kun je ook je theorie leren in een online theorieboek. Deze blijft helemaal actueel en je ontvangt daarbij ook meteen de oefenexamens, dat is nog eens handig!

Oefentoetsen maken

Theorie examen oefenen: handige tips

Zelf had ik het boek één keer doorgelezen en ben ik daarna aan de slag gegaan met oefentoetsen. Zelf vond ik gevarenherkenning een lastig onderdeel, omdat je dit snel verkeerd in kunt schatten. Dit is ook het gemakkelijkst te leren aan de hand van een oefentoets.

Bij een oefentoets krijg je ook meteen een idee van hoe het theorie examen er in het echt uitziet. Ik heb zelfs gehad dat een aantal vragen bijna letterlijk terugkwamen op mijn examen. Het is dus zeker de moeite waard om hierin te investeren! Schrik overigens niet als het bij het oefenen niet meteen goed gaat, want een slechte generale belooft een goede première.

Je kunt eerst een gratis theorie-examen oefentoets maken en als je er nog meer wilt, dan kun je eventueel betalen voor een aantal extra toetsen. Dit raad ik persoonlijk wel echt aan, want van de oefentoetsen heb ik het meeste opgestoken.

Overhoring

Een ouderwetse overhoring kan ook een goede tool zijn om de regels beter te leren kennen. Vraag aan een familielid of een vriend(in) of hij of zij vragen aan je wilt stellen aan de hand van het boek. Er zijn veel verschillende regels en daardoor kan een overhoring een fijne afwisseling zijn op het gewone leren.

De laatste tips

Als je goed hebt geoefend, dan ben je helemaal klaar voor je theorie examen. Het oefenen van je theorie examen met een oefentoets is wat mij betreft het slimste wat je kunt doen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten, ook qua tijd en op welke manier de vragen worden gesteld.

Op deze pagina vind je nog een overzicht met 20 handige weetjes voor je auto theorie examen. Het is handig om dit soort lijstjes door te nemen en voor jezelf misschien ook een samenvatting te maken van feitjes. Zeker wanneer je bepaalde cijfers lastig vindt om te onthouden is dit een must do. Denk aan de maximale toegestane alcohol promillage bij het rijden en de profieldiepte van de banden, deze zijn beide erg belangrijk om te weten.

Heel veel succes met leren en natuurlijk met behalen van je theorie!

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP