fbpx

Cibdol Oil

Vloer schoonmaken tips voor iedere vloer

Vloer schoonmaken: tips voor iedere vloer

Iedere vloer is anders en dat heb je vast wel eens gemerkt in een ander huis of bij een nieuwe vloer. Zelf heb ik in de eerste periode van ons huis ook flink gezocht naar de juiste methode en producten, maar nu heb ik hem gevonden. In dit artikel help ik jou ook op weg met het schoonmaken van je vloer zonder vlekken en strepen.

PVC vloer schoonmaken

PVC vloeren zijn gemakkelijk te plaatsen, zeker met een kliksysteem, zoals bij FloorHouse. Het mooie is, dat ze ook gemakkelijk zijn in onderhoud, zeker als je het vergelijkt met andere vloeren.

Een PVC vloer kun je het beste schoonmaken met koud water en een dweil. Mocht de vloer veel vlekken hebben en plakkerig aanvoelen, dan kun je eventueel wat schoonmaakmiddel toevoegen speciaal voor PVC vloeren, schoonmaakazijn of witte azijn. Gebruik echter nooit teveel, want dan ontstaat er een doffe waas over de vloer.

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer is lastig om regelmatig te dweilen. Je kunt het best de vloer zo schoon mogelijk houden door regelmatig te stofzuigen en vlekken zo snel mogelijk te verwijderen met een doekje.

De vloer kun je hooguit 4 keer per jaar dweilen. Dit is belangrijk om de lak-, wax- of olielaag op het hout te behouden en niet te beschadigen. Je kunt het beste dweilen met koud water en een beetje groene zeep. Gebruik ook hiervan niet teveel, zodat je de vloer niet onnodig beschadigd. Wring daarnaast de dweil ook goed uit bij het dweilen.

Een houten vloer die niet behandeld is of behandeld is met boenwas kun je beter helemaal niet nat schoonmaken. Hierop zie je namelijk heel snel vlekken van het water.

Laminaat

Het voordeel van laminaat is dat het geen vuil opneemt. Daarom is vaak stofzuigen al voldoende, maar je kunt het ook dweilen voor een extra mooi en fris resultaat.

Het belangrijkste is dat je het laminaat niet te nat maakt en de vloer ook snel kan drogen. Het kan helpen om hierbij de ramen op te zetten en natuurlijk de dweil niet te nat te maken. Je kunt het beste gebruik maken van koud water met een scheutje schoonmaakazijn voor een mooie glanzende vloer!

Natuursteen en marmer

Natuursteen en marmer zijn erg lastig om mooi schoon te maken. Je moet met name heel erg oppassen met zure schoonmaakproducten, omdat deze het natuursteen een doffe uitstraling geven. Azijn is bij natuursteen dus een no go, want deze kan zelfs de vloer bij veelvuldig gebruik beschadigen.

Het is daarom ook het beste om een speciale reiniger te gebruiken voor een natuurstenen of marmeren vloer met een microvezel dweil of een stoomreiniger zonder schoonmaakmiddel. Zelf gebruik ik een stoomreiniger en als alle resten schoonmaakmiddel van de vloer zijn krijg je echt een mooi streeploos resultaat.

Vlekken en beschadigingen krijg je helaas met alleen schoonmaken niet meer weg, dus maak je vloer meteen op de juiste manier schoon. Met fijn staalwol en een milde reiniger voor natuursteen kun je deze vlekken gelukkig wel grotendeels laten verdwijnen.

Plavuis

Een plavuizen vloer is weer iets gemakkelijker dan een natuurstenen vloer. Alleen gebruik je bij een tegelvloer als deze juist wel een zuur schoonmaakproduct, zoals schoonmaakazijn.

Je reinigt een plavuizen vloer het beste met koud water met een klein scheutje schoonmaakazijn en een microvezeldweil. Ook deze vloer is erg geschikt om te reinigen met een stoomreiniger, zeker als je een glanzende plavuis hebt liggen.

Beton

Beton kan ook wat lastiger zijn in onderhoud. Zeker als hij in de keuken ligt, omdat je hier dan veel meer vlekken op zult zien. Je kunt het beste dweilen met koud water, eventueel in combinatie met een PH neutrale zeep, zoals groene zeep.

Groene zeep zorgt er tevens voor dat de vloer blijft beschermd. Om je betonvloer nog beter te beschermen kun je ook gebruik maken van een onderhoudsmiddel, dat je eens per twee weken gebruikt bij het dweilen.

Wat voor vloer heb jij en hoe maak je deze het liefst schoon?

  • Reacties ( 1 )

  • avatar
    Martijn de Wit

    Ja allemaal top tips. Iets dat wij ook altijd meegeven!

  • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP