Cibdol Oil

Wie ben ik? Tips om je ware zelf te ontdekken

Wie ben ik? Tips om je ware zelf te ontdekken

Wie ben ik? Het is een vraag waar je misschien al een tijdje mee rondloopt en niet een concreet antwoord op weet te vinden. Er zijn wel dingen die je leuk vindt, maar spring je nou ergens écht tussenuit? In dit artikel probeer ik je te helpen om met een aantal tips je ware zelf te ontdekken, zodat je in de toekomst wel kunt omschrijven wie je bent.

Zelfreflectie is belangrijk

Het is heel goed om jezelf af te vragen wie je eigenlijk bent, of je wel doet wat je leuk vindt en of je doet waar je voor bestaat. Het klinkt allemaal heel zwaar, omdat het lastig kan zijn om hier meteen een antwoord op te geven. Heel concreet hoeft dat antwoord ook niet perse te zijn. Laat je perfectionisme los en denk gewoon na zonder teveel eisen te stellen aan jezelf.

Door af en toe stil te staan bij dit soort vragen ben je bezig met zelfreflectie en hou je jezelf op het juiste pad. Het is belangrijk dat je jouw doelen nastreeft, bezig bent met wat jij belangrijk vindt en ‘nee’ te zeggen als iets echt niet bij je past.

Wie ben ik?

Wie ben ik? Tips om je ware zelf te ontdekken

Alleen hoe ontdek je wie je bent, wat bij je past en waar je beter niet mee bezig kunt zijn? In deze paragraaf help ik je op weg aan de hand van verschillende stappen.

1. Persoonlijke waarden

Als je opzoek bent naar jezelf, dan is het slim om te beginnen met je persoonlijke waarden. Ik heb deze zelf voor het eerst opgesteld aan de hand van het boek Master your Mindset. Het is even lastig om prioriteiten als deze te stellen, maar daarna is het heel duidelijk wat jij belangrijk vindt en aan de hand hiervan kun je gemakkelijker keuzes maken.

Mijn persoonlijke lijstje met persoonlijke waarden is als volgt:

 1. Gelukkig zijn
 2. Liefde
 3. Gezondheid
 4. Vrijheid
 5. Familie
 6. Eerlijkheid
 7. Zelfstandigheid
 8. Persoonlijke groei
 9. Succes en ambitie
 10. Geld

Probeer dit lijstje voor jezelf op te stellen, uiteraard met de persoonlijke waarden die jij belangrijk vindt. Het is niet zo dat je hier nooit meer vanaf mag wijken, maar je zult merken dat dit vrijwel hetzelfde blijft en voor jou de basis is die je belangrijk vindt. Er zijn op internet meerdere lijstjes met persoonlijke waarden te vinden als je meer voorbeelden nodig hebt, zoals deze blog van Wish Flower.

2. Draag ik bij aan wie ik ben?

Probeer eens stil te staan bij alles wat je nu doet of gepland hebt staan. Past dat in je rijtje met persoonlijke waarden? Is het in balans? Doe je de dingen die je het liefst wil doen ook het meest of ben je meer bezig met datgene op de laatste plek? Het is goed om stil te staan bij wat wel en niet in het rijtje past en wat je eventueel kunt aanpassen, zodat je lekkerder in je vel komt te zitten en dichter bij jezelf komt.

3. Wat wil ik graag?

Het is belangrijk om bezig te zijn met zelfreflectie, dus probeer geregeld stil te staan bij wat je graag wilt. Besteedt je genoeg tijd aan je prioriteiten of zou je ergens meer tijd in willen steken? Zou je iets aan jezelf willen veranderen, aan hoe je nu bent? Probeer te achterhalen waarom je nu met deze vragen zit.

Verder kun je denken aan wat je echt wilt bereiken in het leven, wat jij wilt bijdragen aan deze wereld. Vaak heb je wel iets wat je heel erg leuk vindt en dat je het liefst uren zou willen doen, probeer hier meer mee bezig te zijn en hier de beste in te worden. Op die manier kun je hier stapje voor stapje misschien je werk van maken, zodat je dagelijks doet waar je echt heel gelukkig van wordt.

4. Veranderen is niet erg

Wees niet bang voor verandering. Het is niet erg om te veranderen, om nu anders te handelen in situaties of een compleet ander rijtje met persoonlijke waarden te hebben. Het kan door een bepaald inzicht zo zijn dat je andere dingen belangrijker vindt, maar laat je nooit uit het veld slaan door angst en belemmerende gedachten (dat vervelende stemmetje in je hoofd). Jij bent wie je bent en kunt alles bereiken wat je wilt, zolang jij daar 100% in gelooft.

Ik hoop dat ik je enigszins heb geholpen met de vraag ‘wie ben ik?’. Het is niet erg om hier af en toe onzeker over te zijn. Hou altijd rekening met je eigen persoonlijke waarden en kies op dit soort momenten eerst voor jezelf.

 • Reacties ( 0 )

 • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP