fbpx

Cibdol Oil

Zorgverzekering vergelijken 2021: waar moet je op letten?

Zorgverzekering vergelijken 2021: waar moet je op letten?

Het nieuwe jaar staat bijna al voor de deur! Het was een heel ander jaar dan normaal, maar ook nu is het belangrijk om je verzekeringen te vergelijken. Voor het einde van het jaar is het tijd om over te stappen van zorgverzekering. Alleen bij de zorgverzekering vergelijken 2021, waar let je dan op?

Zorgverzekering vergelijken 2021

Als je jouw zorgverzekering gaat vergelijken, dan is het handig om gebruik te maken van een vergelijkingstool. Let er altijd op dat je kiest voor een onafhankelijke tool, zodat je ook echt kunt sorteren op de beste prijs-kwaliteitsverhouding of de prijs van laag naar hoog.

Zorgkiezer.nl is 100% onafhankelijk en hier kun je alle 61 zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Je doet dit allemaal geheel online en je hoeft hiervoor alleen je geboortedatum, geslacht en postcode in te vullen.

De Zorgkiezer.nl vergelijkt op basis van je keuzes, van de eventuele extra opties die je wilt verzekeren, wat voor jou de beste verzekering is. Zelf kun je daarna nog sorteren op prijs, zodat je gemakkelijk de goedkoopste zorgverzekering kunt vinden. Het is allemaal erg overzichtelijk en zo kun je snel en gemakkelijk de zorgverzekering vergelijken voor 2021.

Wat verandert er in de zorgverzekering 2021?

Ieder jaar wordt tijdens Prinsjesdag de Miljoenennota bekend gemaakt. Hierin staan onder andere de financiële plannen van de zorg, inclusief de nieuwe plannen voor de zorgverzekering. Hoewel het eigen risico hetzelfde blijft, zijn er wel een aantal nieuwe dingen om rekening mee te houden.

Gemiddeld gaan de zorgverzekeringen met €5,- per maand omhoog. Verder zijn er een aantal toevoegingen en wijzigingen aan het basispakket, deze bespreek ik graag voor je in de volgende paragrafen. Zo kun je hier rekening mee houden bij je keuze.

Extra COVID-19 zorg

Als je COVID-19 hebt of hebt gehad, dan heb je recht op een ruimere vergoeding binnen de basisverzekering. Het gaat om extra paramedische zorg om langdurige klachten tegen te gaan, denk hierbij aan vermoeidheid, benauwdheid en verlies in spierkracht.

De paramedische zorg die hieronder valt zijn maximaal 50 behandelingen fysio- of oefentherapie. maximaal 18 behandeluren (in plaats van 10 behandeluren) ergotherapie en maximaal 10 uur (in plaats van 3 uur) dieetadvies. Als je over je eigen risico heen bent, wordt dit volledig vanuit de basisverzekering vergoed.

Fysio- en oefentherapie bij COPD

Voor COPD-patiënten in klasse B2 wordt de vergoeding van fysio- en oefentherapie verder uitgebreid. Zij hebben binnen de zorgverzekering 2021 recht op maximaal 70 behandelingen in het eerste jaar en maximaal 52 behandelingen per jaar in de jaren daarna.

Nieuwe kankermedicatie

In 2020 zijn er al een aantal extra medicijnen tegen kanker aan de basisverzekering toegevoegd. Deze blijven vanaf 2021 in het basispakket, het gaat hierbij specifiek om de volgende kankermedicatie:

  • Lynparza bij eierstokkanker
  • Axicabtagene ciloleucel bij lymfeklierkanker
  • Durvalumab bij vormen van longkanker
  • Abemaciclib bij vormen van borstkanker

Bepaalde dagbehandelingen en het vervoer

De tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling voor GZSP komt in 2021 te vervallen, omdat al deze aspecten nu onderdeel zijn van het basispakket. Zo zijn ook de dagbehandelingen, de gedragswetenschapper en de paramedische zorg nu inbegrepen in het basispakket voor GZSP.

Het vervoer voor GZSP naar de dagbehandeling, wordt vanaf nu ook vergoed vanuit de basisverzekering. Het gaat hierbij om geneeskundige zorg aan specifieke patiënten die thuis wonen in de vorm van een zorgprogramma. Dit zorgprogramma is speciaal voor chronische progressieve degeneratieve aandoeningen, niet-aangeboren hersenletsel of voor mensen met een verstandelijke beperking.

13-weken echo

Vanaf de tweede helft van 2021 wordt ook de 13-weken echo bij de zwangerschap opgenomen in de basisverzekering. Zo kunnen ernstige afwijkingen al in een eerder stadium worden geconstateerd, dan bij de standaard 20-weken echo.

Eigen risico uitzonderingen

Er zijn twee soorten zorg toegevoegd aan de uitzonderingen voor het eigen risico. Het gaat hier om medische en psychologische hulp voor slachtoffers van seksueel geweld. Als de slachtoffer zich binnen 7 dagen meldt bij een Centrum Seksueel Geweld wordt het eigen risico vergoed. Dit is geldig tot 1 september 2021, waarna wordt gekeken of het heeft geholpen bij het verlagen van de drempel voor de slachtoffers van seksueel geweld.

Verder komt hier ook de medische zorg bij een orgaandonatie bij. Nu worden alle medische kosten tot 13 weken en de nabehandelingen volledig vergoed, maar vanaf 2021 komen hier ook de medische kosten na 13 weken bij. Mits ze natuurlijk verband houden met de orgaandonatie.

Zorgverzekering vergelijken 2021: tot slot

Hopelijk heb ik je met dit artikel op weg kunnen helpen om jouw zorgverzekering te vergelijken voor 2021. Er zijn veel nieuwe dingen bijgekomen, dus mocht je daar baat bij hebben, is het slim om te kijken of je niet te ver aanvullend bent verzekerd.

Verder is het slim om bij het vergelijken van de zorgverzekering altijd goed op te letten dat je bij voldoende ziekenhuizen terecht kunt. Niet bij iedere zorgverzekering zijn alle ziekenhuizen aangesloten, waardoor je iets soms niet vergoed krijgt. Zeker in deze tijd is het daarom fijn om te weten dat je bij jouw ziekenhuis terecht kunt!

Bron informatie: Rijksoverheid

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP