fbpx

Cibdol Oil

Airbnb servicekosten terugvragen: hoe doe je dat?

Airbnb servicekosten terugvragen: hoe doe je dat?

Airbnb heeft tot maart 2020 onterecht servicekosten gerekend. Als je in de afgelopen 5 jaar een overnachting hebt geboekt via het platform, dan kun je deze Airbnb servicekosten terugvragen. Hoe je dat precies doet? Dat leg ik je graag uit.

Waarom is Airbnb servicekosten verschuldigd?

Airbnb rekende altijd zowel servicekosten aan de verhuurder als aan de consument. De rechtbank in Amsterdam heeft dit benoemd als belangenverstrengeling en Airbnb heeft hiermee de wet overtreden.

Het is door deze overtreding namelijk niet duidelijk wie Airbnb het meeste dient: de verhuurder of de huurder. Iets waar wél een duidelijk onderscheid in moet zijn. Tot nu toe heeft Airbnb eigenlijk van twee walletjes gegeten, maar dat was dus niet terecht.

Daarom is besloten dat de huurder recht heeft op een terugbetaling van de Airbnb servicekosten. Iets wat maar liefst op kan lopen tot 14,2% per boeking. Dat kan je achteraf dus nog veel geld opleveren, wat je in eerste instantie gewoon hebt betaald.

Airbnb servicekosten zelf terugvragen, of niet?

Hoewel je zelf naar Airbnb kunt mailen om de servicekosten terug te vragen, krijgt iedereen daar hetzelfde standaard antwoord terug. Kort gezegd zijn zij het niet eens met de uitspraak en weigeren ze daarom om de servicekosten terug te betalen. Toch hoeft u het door de al besliste uitspraak het daar niet bij te laten.

Net als bij een vertraagde vlucht, zijn er verschillende organisaties die je kunnen helpen bij het terugvorderen van het geld waar je recht op hebt. Servicekostenterug.nl is één van deze partijen en helpt je via Airbnb geld terug te krijgen. Zij controleren jouw factuur of facturen en stellen aan de hand daarvan een sommatiebrief op. Deze brief wordt direct verstuurd naar de juiste contactpersoon, om te voorkomen dat de brief blijft liggen.

Op dit moment loopt er ook een procedure, waarbij Servicekostenterug.nl voorop loopt. Deze procedure gaat waarschijnlijk naar de Hoge Raad, waarbij definitief wordt besloten of de kosten onterecht zijn. Zo kunnen alle kosten in één keer worden teruggevorderd en terugbetaald.

Wat zijn de kosten om het uit te besteden?

Ze handelen via een no cure no pay systeem, dus mocht je geen servicekosten terugkrijgen, dan kost het je ook niets. Zo kun je zonder veel gedoe jouw factuur uploaden en kijken of jij nog recht hebt op een terugbetaling.

Mocht je er wel recht op hebben, dan ontvang je de servicekosten terug en betaal je 25% hiervan aan Servicekostenterug.nl. Hierdoor heb je zelf de zorgen niet van het schrijven van een brief, plus weet je zeker dat je de kosten terugkrijgt als je daar recht op hebt.

Hoe kun je Airbnb servicekosten terugvragen?

Allereerst heb je natuurlijk de factuur nodig van jouw geboekte verblijf of als je meerdere keren gebruik hebt gemaakt van Airbnb: facturen van je geboekte verblijven. Deze kun je zowel terugvinden binnen jouw account als in jouw mailbox.

Facturen downloaden via de website

Hierboven zie je hoe je jouw facturen kunt downloaden via de website van Airbnb. Je logt in op je account, klikt op het poppetje van je account en vervolgens kies je in dit menu voor het kopje ‘reizen’. Als de pagina is geladen klik je op ‘afgerond’. Selecteer de boeking(en) en klik op ‘betalingsbewijs ophalen’. Vervolgens klik je op download om je factuur op te slaan als PDF.

Facturen downloaden vanuit de mail

Hierboven zie je hoe je jouw facturen kunt downloaden vanuit de mail. Als je de mails nog niet hebt verwijderd, dan kun je in de zoekbalk zoeken op ‘Airbnb factuur’ of ‘Airbnb receipt’. Vervolgens klik je op de mail van de boeking waar je de factuur van wilt hebben. Scroll in de mail naar beneden en klik op ‘betalingsbewijs bekijken’. Vervolgens kun je direct op download klikken om je factuur op te slaan als PDF.

Aanvraag indienen

Wanneer je al jouw factuur of facturen hebt gedownload, kun je beginnen met de aanvraag. Je kunt de Airbnb servicekosten zelf terugvragen door deze vernietigingsbrief op te stellen en aangetekend te verzenden per post. Je verzendt deze brief naar Airbnb zelf, dat gevestigd is in Ierland.

Daarnaast kun je ook voor meer zekerheid kiezen en je aanvraag af laten handelen door een bedrijf met ervaring in het terugvorderen van bemiddelingskosten. Als je jouw aanvraag door Servicekostenterug.nl wil laten behandelen, dan kun je via de website direct jouw facturen uploaden en gegevens invullen. Na het invullen wordt jouw zaak meteen in behandeling genomen!

Als je de brief verstuurd hebt of je gegevens hebt ingevuld, dan is het afwachten of je recht hebt op de terugvordering. Zo ja, dan ontvang je het bedrag weer terug op je rekening. Ideaal voor je volgende vakantie!

 • Reacties ( 2 )

 • avatar
  Simone

  Mmm interessant. Direct gaan kijken, maar ik heb geen betaalbewijzen erbij staan om te downloaden…

  • avatar
   Esmée

   Oh wat vreemd! Ook niet als je op de reis klikt die je gemaakt hebt? Bij Airbnb wordt het als volgt uitgelegd.

 • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP