fbpx

Cibdol Oil

Behang tips: zo is behangen niet moeilijk

Behang tips: zo is behangen niet moeilijk

Behang zien we weer steeds meer terug op wanden in de woon- en slaapkamer. Het maakt de kamer een stuk levendiger en geeft het meteen meer sfeer. Alleen wanneer je voor het eerst wilt behangen, vraag je je vast af: is behangen moeilijk? Met deze behang tips help ik je op weg en laat ik je zien dat het echt niet moeilijk hoeft te zijn.

Behang verwijderen tips

Als je gaat behangen, dan is het belangrijk dat de ondergrond goed glad is. Zorg voor een goede frisse start en verwijder eventuele oude lagen behang. Het handigste is om eerst een prikroller te gebruiken, zodat er gaatjes in het behang zitten en je het gemakkelijker los kunt weken.

Vervolgens maak je het behang nat. Dit kan met een spons en azijn gemengd met warm water. Het kan nodig zijn om het meerdere keren nat te maken, dus dek de vloer ook even af. Heb je een stomer? Dan kun je deze uiteraard ook gebruiken om het behang los te weken.

Laat hoe dan ook het water zeker even zijn werk doen, dan wordt het een stuk gemakkelijker. Als het behang wat bobbelt kun je het weghalen met een plamuurmes. Het is het handigst om van boven naar beneden te werken en daarna de restjes weg te schrapen.

Als je al het behang hebt verwijderd, dan is het tijd om de muur eventueel nog verder af te werken. Vul gaatjes op, verf de muur als er vlekken zichtbaar zijn of hij niet wit is van kleur en dan is het tijd om te gaan behangen.

Behang tips: tijd om te beginnen!

Heb je al een mooi behang uitgekozen? Het is nu namelijk tijd om te beginnen. Zelf vind ik het behang van Photowall echt een aanrader. Kijk bijvoorbeeld eens tussen het mooie natuur behang in het assortiment. Echt heel leuk om te gebruiken in een slaapkamer, kinderkamer of zelfs de woonkamer.

Het voordeel van het behang van Photowall is dat je de lijm op de muur aan kunt brengen. Hierdoor kun je het behang na het plakken nog enigszins op de goede plek schuiven. Verder worden patronen in duidelijk genummerde banen geleverd, wat je een hoop puzzelwerk bespaard.

1. Wand opmeten

Voor je het behang gaat bestellen is het belangrijk om de wand goed op te meten. Een wand kan schuin lopen, dus daarom is het belangrijk om op meerdere plekken de hoogte en de breedte op te meten. Tel daar zowel in de hoogte als breedte 6 tot 10 centimeter bij op, zodat je altijd speling hebt.

Als je gaat voor een specifieke kleur, kijk dan altijd of je kleuren hebt met hetzelfde batchnummer. Anders kan een kleur van een andere baan net iets verschillen en dat geeft een minder mooi resultaat.

2. Banen uitsnijden of klaarleggen

Tijd om je voor te bereiden. Je kunt nu de banen van je behang uitsnijden of klaarleggen als ze al mooi op maat zijn en in elkaar overlopen. Snij altijd 10 centimeter extra af, voor een speling aan de boven- en onderkant. Als je één baan hebt gedaan, dan kun je die als voorbeeld gebruiken voor de rest, maar let wel op dat het motief goed doorloopt.

Het kan handig zijn om eerst lijnen te tekenen op de muur, zodat je zeker weet dat het behang recht hangt. Dit kun je doen met een waterpas of een zelfgemaakte loodlijn. Een loodlijn is een draad van boven naar onder met een zwaar item, zoals een spijker, aan de onderkant. Zo hangt hij altijd recht en kun je dit als lijn gebruiken.

3. De lijm aanbrengen

Je kunt de lijm op de muur gemakkelijk aanbrengen met een roller. Verdeel de lijm gelijkmatig en smeer hem zo’n 15 centimeter breder dan de eerste strook die je gaat plakken.

Wanneer je werkt met een behang dat je op de strook zelf moet lijmen, dan is het verstandig om eerst nog een voorstrijk te gebruiken. Op die manier zorg je ervoor dat het behang goed aan de muur blijft hechten. Vervolgens smeer je de strook in met lijm, dit kan met een kwast of een roller.

4. Behang vanaf het raam opplakken

Je begint de eerste baan vanaf de hoek waar het raam zich bevindt. Vanaf daar werk je verder naar de volgende hoek. Op die manier krijg je een mooi verloop en vallen de naden van het behang minder goed op.

Alleen bij een fotobehang kan het soms handiger zijn om in het midden te beginnen. Dit doe je dan met name om ervoor te zorgen dat het midden van de foto ook echt in het midden van de kamer uitkomt.

Plak je eerste baan op over het gelijmde gedeelte en volg daarbij de (lood)lijn. Je kunt met je handen of een behangborstel het behang nu van boven naar beneden glad strijken. Vervolgens werk je met de borstel vanaf het midden naar de zijkanten van het behang.

De volgende strook leg je naast de eerste strook, hier mag ongeveer 1 millimeter tussenzitten. En je herhaalt het proces weer met de borstel of je handen. Dit doe je tot je de volledige muur of kamer hebt gedaan.

5. Finishing touch

Na het plakken snijd je al het overtollige behang weg. Dit kun je het beste doen met een snijhulp die je tegen het plafond of de onderkant aanzet. Waarna je de lijn van de snijhulp volgt met een scherp mes.

Lijmresten op het behang veeg je nog snel weg met een natte spons of doek. En als er nog bubbels zichtbaar zijn na het drogen, dan kun je deze doorprikken met een naald.

Dit waren alle behang tips en als je deze stappen volgt kun je heel gemakkelijk je eigen kamer of een wand uit je kamer behangen. Het hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is wel een kwestie van een goede voorbereiding en de tijd ervoor nemen. Mocht je het toch iets te spannend vinden, dan kun je altijd nog je huis opknappen met een andere doe-het-zelf klus.

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP