fbpx

Cibdol Oil

Tips voor thuiswerken: ga productief aan de slag

Tips voor thuiswerken: ga productief aan de slag

Thuiswerken doen we nu meer en meer. Geen slechte beweging dat het nu meer geaccepteerd wordt, maar het vergt wel meer discipline van ons dan ooit. Daarom vond ik het tijd voor een uitgebreid overzicht met tips voor thuiswerken!

Thuiswerken is mijn ding

Al sinds eind 2016 werk ik fulltime vanuit huis. Het is voor mij altijd een doel geweest om dat te bereiken, om te kunnen leven van mijn blog, maar dat betekent niet dat het altijd even gemakkelijk was.

Ik denk dat thuiswerken iets is dat je absoluut moet leren, maar je moet ook accepteren dat er bepaalde dingen wegvallen. Je hebt thuis, zonder dat je het misschien beseft, veelal ook tijd over. Wat dacht je van geen lange lunchpauzes of praatjes met collega’s?

Thuiswerken is nu mijn ding en het lukt me ook goed. Soms kun je natuurlijk een off-day hebben en dat is oké. Ik ga je in ieder geval op weg helpen met mijn tips voor thuiswerken, die je gaan helpen om productief aan de slag te gaan.

Tips voor thuiswerken

Tijd voor je werkdag. Het helpt enorm om wel je ‘normale’ ritme aan te houden. Je kunt misschien iets later opstaan, omdat je reistijd wegvalt, maar deze tijd zou je ook juist aan iets anders kunnen besteden. Denk aan sporten, een fijne ochtendwandeling of nog even iets voor jezelf doen.

Sta in ieder geval iedere ochtend op dezelfde tijd op. Ontbijt en fris jezelf op. Het is verleidelijk om een joggingpak aan te trekken en niets aan je uiterlijk te doen, maar doe het. Het doet zoveel voor je zelfvertrouwen, maar ook voor je productiviteit. Vaak voelt het teveel als een vrije dag, of een dag waarop je ziek bent, als je je niet gewoon klaarmaakt.

Creëer een fijne werkplek

Een fijne werkplek waar je goed kunt zitten is erg belangrijk voor je focus, maar ook voor je lichaam. Aan de keukentafel zitten vind ik zelf heel fijn, maar het is dan wel belangrijk dat je een stoel hebt die je lichaam voldoende ondersteund.

Verder kan het voor jou misschien te afleidend zijn. Dan kan het beter zijn om je thuiswerkplek anders in te richten. Zorg in ieder geval dat je werkplek ruim genoeg is om je benen te kunnen strekken en gemakkelijk op te staan, zodat je dat ook doet.

Zeker aangezien je nu meer thuis aan het werk bent, kan het handig zijn om eens te kijken naar goede meubelen voor jouw werkplek. Vink Lisse heeft hierin een heel groot assortiment en is zeker een kijkje waard. Bekijk ook eens mijn artikel over je thuiswerkplek inrichten voor de optimale werkplek in huis!

Maak een planning

Maak iedere ochtend of aan het eind van de voorgaande werkdag een planning van de dingen die je wilt doen. Dit kan een tijdsplanning zijn, maar ook een to-do-lijstje.

Een planning creëert overzicht, maar geeft ook sturing aan je dag. Zonder planning doe je vaak maar wat. Dat zorgt ervoor dat je vaak geen voldoening haalt uit je dag en achteraf vaak niet eens kunt opnoemen wat je nu eigenlijk hebt gedaan. Daarnaast geeft het afvinken van taken je een goed gevoel en dat hebben we nodig.

Zet je focus modus aan

Om mijn werkdag te beginnen helpt het voor mij heel erg om een kop koffie te maken, mijn hoofdtelefoon op te zetten en te beginnen met de eerste taak op mijn planning. Die eerste stap zetten is vaak het lastigst, dus zorg dat je daar een soort momentje van maakt. Je zou het jouw focus moment kunnen noemen.

Hierbij kan het helpen om een kop koffie of iets anders te drinken te pakken en een muziekje aan te zetten. Maar bij sommige mensen helpt het ook om aan het begin van de werkdag een kaars aan te steken en deze aan het eind van de werkdag uit te blazen. Dit is één van de persoonlijke tips voor thuiswerken, dus probeer echt te ontdekken wat voor jouw werkt om je te focussen.

Neem geregeld pauzes

Dit ben je misschien niet gewend op de bewuste manier, omdat het op kantoor vaak onbewust gebeurd. Je loopt even naar de keuken op kantoor om iets te drinken te pakken, maakt tussendoor een praatje met de collega’s naast of tegenover je of gaat naar een afspraak buiten de deur.

Nu je thuiswerkt en ook niet naar buiten hoeft voor afspraken is het tijd om bewust en geregeld pauzes te nemen. Zorg dus dat je even op moet staan om iets te drinken te pakken, staar af en toe even uit het raam en sta soms gewoon even op om je benen te strekken.

Ook tijdens de lunchpauze is het verstandig om echt even afstand te nemen van je werkplek en je rust te pakken. Maak bijvoorbeeld na of tijdens je lunch ook een wandeling of ga een half uurtje sporten. Daarna ben je weer opgeladen om aan de slag te gaan en door te bewegen voorkom je die after lunch dip!

Plan tijd in met collega’s

Nu jullie niet op het werk zijn, spreken jullie elkaar waarschijnlijk een stuk minder. Plan daarom af en toe een videogesprek in met je collega’s en je leidinggevende. Het kan goed zijn om even je zorgen te delen, maar ook te sparren over een bepaald project. Dat gaat toch soepeler dan per mail en het is een stuk gezelliger.

Als een collega in de buurt woont, zou je soms ook een uurtje in kunnen plannen om samen te wandelen en te praten over werk. Zo hou je de afwisseling erin, maar houd je ook contact, wat beide super belangrijk is.

Sluit je werk af

Na je werkdag is het belangrijk dat je je werk afsluit. Dit kan door je werkplek op te bergen in één van deze handige computerkasten. En gebruik te maken van andere handige kantoorbenodigdheden, zoals mappen en verdeelkasten.

Een opgeruimde werkplek zorgt voor meer focus en rust. Het houdt je werkplek ook overzichtelijk. Je weet precies waar alles ligt en alles heeft een duidelijke plek. Door je werkplek te verbergen krijg je ook minder de neiging om ‘s avonds nog iets op te zoeken of te doen. Je krijgt op die manier echt rust en kunt zo ontspannen de volgende dag in.

Succes met de tips voor thuiswerken!

Ik hoop dat ik je met deze tips voor thuiswerken weer op weg heb kunnen helpen om gemotiveerd aan de slag te gaan. Wees absoluut niet bang dat je te weinig doet of niet goed genoeg bezig bent, want thuiswerken is soms zelfs een stuk effectiever. We kunnen door de rust om ons heen vaak sneller meer werk verzetten, maar het is daarom ook extra belangrijk om voldoende rust te nemen.

Nu ben ik benieuwd, heb jij nog tips voor thuiswerken die wilt delen?  • Reacties ( 1 )

  • avatar
    Chloe

    Na zo lang thuiswerken heb ik eerlijk gezegd nog steeds niet mijn fijne routine gevonden. Ik ga het eens opnieuw proberen met deze tips!

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP