fbpx

Cibdol Oil

Bultjes op tong: 10x het branderige gevoel verlichten

Bultjes op tong: 10x het branderige gevoel verlichten

Ineens voel je het, bultjes op je tong met een branderig gevoel. Het komt spontaan opzetten, maar gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten. Ik geef je tien tips!

Wat zijn die bultjes op je tong?

De bultjes op de tong zijn aften. Ze kunnen voorkomen aan de binnenkant van je wang, op je tandvlees en dus ook op je tong. Bij je tong komt het meestal voor aan de voorkant bij het puntje van je tong. Door deze plek voel je de aft vaak goed zitten en doet het gedurende de dag veel pijn. Vaak voelt het als een branderig gevoel en voel je de aften ook duidelijk zitten bij het eten.

Bultjes op tong: hoe ontstaan ze?

Aften in de mond hebben verschillende oorzaken, maar de specifieke oorzaak kan vaak niet worden gevonden. Over het algemeen ontstaan bultjes op de tong door een beschadiging aan het mondslijmvlies. Dit ontstaat bijvoorbeeld door een hard of scherp stukje eten, roken of een slechte mondhygiëne.

Buien dat kan het ook nog te maken hebben met andere factoren, zoals bepaalde ziektes die aften aanwakkeren, maar ook menstruatie, stress en erfelijke factoren spelen een rol. Ook wordt het krijgen van aften in verband gebracht met een gebrek aan vitamine B12, C, foliumzuur en ijzer.

Het branderige gevoel verlichten

Kleine aften verdwijnen uit zichzelf weer na 1 à 2 weken. Wanneer het veel pijn doet zijn er gelukkig wel een aantal oplossingen om het branderige gevoel te verlichten. Hierbij de tien tips!

1. De weerstand op peil houden

Aften kunnen ontstaan als de weerstand laag is. Als je er vaak last van hebt, dan is het slim om te kijken hoe je jouw weerstand kunt verhogen. Misschien kun je meer gaan bewegen, gezonder gaan eten, heb je net iets meer slaap nodig of af en toe een moment voor jezelf.

Wanneer ik zelf merk dat mijn weerstand laag is of ik bepaalde griepsymptomen krijg, dan neem ik een weerstand tabletje. Door dit de dagen erna vol te houden merk ik dat ik mijn weerstand op peil kan houden en het aankomende griepje (met de eventuele bultjes op de tong) niet doorzet. Een aanvulling op de vitamines B12, C, foliumzuur en ijzer kan ook een groot verschil maken.

2. Paracetamol smelten

Een simpele en snelle oplossing tegen de pijn en het branderige gevoel van een aft is het laten smelten van een paracetamol. Je kunt de paracetamol tegen de aft of zo dicht mogelijk bij de aft in je mond leggen en hem op laten lossen. De pijn vermindert en het bultje op de tong zal ook sneller weggaan!

3. Tandpasta met enzymen

Doordat bultjes op de tong vaak ontstaan door een beschadiging aan het mondslijmvlies, is het slim om de mond goed te blijven reinigen. Je tanden poetsen met een tandpasta met enzymen na iedere maaltijd doet de pijn verlichten. Mocht je dat geen pretje vinden om dat na iedere maaltijd te doen, dan kan aanstippen met deze tandpasta ook al veel effect hebben.

4. De mond spoelen

Je mond spoelen met een simpel huis-, tuin- en keukengoedje kan de pijn snel verlichten. Zo kun je dit doen met kamillethee, een aftreksel van calendula, bessensap of zout opgelost in (lauw) water.

5. Zwarte thee

Zwarte thee bevat tannine, een pijnstillende stof. Door zwarte thee direct op een aft aan te brengen kun je de pijn verzachten.

6. Gember

Als je geen paracetamol in huis hebt, dan kan gember ook een goede (natuurlijke) oplossing zijn. Je snijdt een plakje gember af en legt dit net als de paracetamol tegen de aft. Het branderige gevoel verdwijnt en je hebt even geen last meer van de pijn.

7. Kaneel

Kaneel is niet alleen heel lekker, maar dood ook de bacteriën. Zo is het heel goed om kaneel op de aft aan te brengen, dit kun je tweemaal daags doen. Het prikt eventjes, maar dat is de moeite zeker waard.

8. Boterhammen met bosbessenjam

Als je vaak last hebt van bultjes op je tong, dan zijn boterhammen met bosbessenjam jouw nieuwe lunch to-go. Net als dat spoelen met bosbessensap heel erg goed werkt tegen aften, geldt dat ook voor bosbessenjam.

9. Ontsmettende mondspoeling

Om de bacteriën in de mond en daarmee die vervelende bultjes op de tong te verminderen kun je een ontsmettende mondspoeling gebruiken. Een voorbeeld hiervan is chloorhexidine.

10. Aanstippen met lidocaïne

Bij de apotheek kun je ook terecht voor een middel tegen aften. Je krijgt dan lidocaïne voorgeschreven. Dit is een middel dat pijn plaatselijk kan verdoven en is verkrijgbaar in verschillende soorten, waaronder een gel. Mocht je vaak last hebben van aften, dan is het slim om hiervoor de huisarts te raadplegen.

  • Reacties ( 1 )

  • avatar
    Anna

    Interessant artikel! Ik had vroeger regelmatig last van aften, tegenwoordig helemaal niet meer *even afkloppen*. Ik denk dat het bij mij ook veel te maken had met stress.

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP