fbpx

Cibdol Oil

Stress: Verminderen & Voorkomen

stress
We hebben er tegenwoordig allemaal wel eens last van, stress, de één wat meer dan de ander. De laatste tijd is het weer een drukke periode, voor velen zijn de examens al achter de rug, maar ik ben deze week begonnen met mijn tentamens en het afronden van projecten. Naast school, heb ik ook nog mijn werk en natuurlijk mijn blog. Én vergeet natuurlijk mijn vriendje niet. We kennen het allemaal wel, je wilt en moet enorm veel dingen tegelijkertijd doen, het wordt gewoon een chaos in je hoofd. Ik vind het dan persoonlijk vervelend worden en ik baal ervan dat ik geen betere planning heb gemaakt. Maar wat kun je er nu eigenlijk echt aan doen, hoe kun je stress verminderen en voorkomen?

Verminderen

Eén van de dingen waardoor je stress kunt verminderen is iets wat ik op dit moment aan het doen ben, schrijven. Door te schrijven uit je diverse emoties, maar het is ook een bron van creativiteit. Ik vergeet zelf altijd al mijn andere gedachten en focus me echt op datgene waar ik op dat moment mee bezig ben. Ook zorgt schrijven voor een ander inzicht, vooral als je schrijft over je emoties. Moet je dus nog een verslag maken voor school, wellicht is dat een goede start.

Als je zelf niets hebt met het schrijven, je bent minder creatief en eigenlijk veel meer met je lichaam bezig, denk dan aan sport. Tijdens het sporten zet je je gedachten op 0, je focust je op het resultaat dat je wilt behalen, of je denkt even aan de mooie dingen om je heen. Wauw, wat schijnt de zon heerlijk nu ik aan het hardlopen ben, bijvoorbeeld. Wanneer je het extra goed wilt aanpakken ga je zwemmen, water zorgt namelijk voor een onbewuste ontspanning. Tóch niet helemaal sportief, maar hou je wel van het idee? Probeer dan eens yoga, ga letten op je ademhaling en doe wat ontspannende oefeningen. Het is waarschijnlijk iets wat je niet dagelijks doet, dus dat zorgt ook nog eens voor variatie.

Je hebt natuurlijk niet alle tijd om ontspannende dingen te doen, maar neem er wel even de tijd voor. Als je een planning maakt voor een drukke dag, waarop je veel wil gaan doen, plan dan ook leuke dingen in. Zorg ervoor dat je je niet constant hoeft te focussen op datgene waar jij je zo druk over maakt. Daarnaast zorgt afwisseling ook voor meer ontspanning & voor wat meer plezier tijdens je taken.

Probeer altijd positief te blijven. Wanneer je enorm veel moet leren voor school, denk dan op een positieve manier, als je dit allemaal goed geleerd hebt dan hoef je het niet overnieuw te doen en dat scheelt tijd. Óf hoe eerder heb je zomervakantie. Probeer er altijd iets positiefs tegenover te zetten, je doet iets omdat je er uiteindelijk iets aan hebt, wellicht is het wel je droom.

stress
Voorkomen

Voorkomen is gemakkelijker gezegd, dan gedaan. Je ziet stress namelijk niet altijd aankomen, als je wist dat het zou gaan komen, dan had je wel eerder bepaalde dingen geregeld. Stress kan komen door onverwachte gebeurtenissen, maar ook gewoon veel gebeurtenissen tegelijkertijd. Het voorkomen van stress, voor zover het mogelijk is, begint wel bij jezelf. Het is vaak een ophoping van verschillende emoties, probeer deze emoties te uiten. Als je een hele hoop werk voorgeschoteld krijgt, probeer uit te leggen dat je het druk hebt en vraag of het misschien later af mag zijn. Dúrf jezelf te verdedigen en voor jezelf op te komen in deze drukke maatschappij.

Stress kan ook gedeeltelijk voorkomen uit bepaalde eigenschappen van mensen, zoals perfectionisme. Iets waar ik persoonlijk ook vaak last van heb. Tijdens de Happychallenge heb ik deze eigenschap al wat meer losgelaten, maar ik doe alles graag goed, soms zelfs voor anderen. Met voor anderen bedoel ik bijvoorbeeld projecten op school, je wilt ook dat andere mensen het project halen. Ik ben vaak bang dat het mijn schuld zou zijn als mijn onderdeel niet klopt, stel dat we daardoor een onvoldoende halen. Je kunt het altijd verbeteren en anderen kunnen je ook nog helpen. Soms wordt het perfecte niet eens extra gewaardeerd, of zien anderen mensen jouw hoeveelheid werk niet. School is niet voor niets om van te leren.

Denk na over wat jij belangrijk vind. Op dit moment moet ik toegeven dat ik school belangrijker vind, dan mijn blog en mijn werk, maar familie, vrienden en mijn vriendje komen weer voor school. Ik probeer dus vaak eerst te denken aan mijn familie, voor zover dat nodig is, aangezien het ook zelfstandige mensen zijn. Vervolgens maak ik alles wat ik voor school moet doen. Ik blog wanneer ik tijd en zin heb om te bloggen, meestal zorg ik ervoor dat dit mijn andere activiteiten niet dwarsboomt, ik werk vooruit zodra dat mogelijk is. Ik werk op dit moment alleen op zaterdag, in de zomervakantie ga ik pas weer extra werken.

Voel jij je vaak gestrest, of kun jij alles ontspannen aanpakken?

 • Reacties ( 8 )

 • avatar
  Sanne Makeupgorgeous

  Goede tips zeg! Leuk artikel in tijden van examens en stress ;)

 • avatar
  Esmee

  handig zeg!

  liefs,

 • avatar
  Denise

  Wat een handig artikel! Ik zit op het moment in een stressvolle tentamenperiode, balen. Nog eventjes en ik heb m’n P! <3

 • avatar
  saskia

  hele goede tips en een leuk artikel! grenzen aangeven en bepalen zowel bij anderen als bij jezelf helpt ook heel goed! Ik heb van het overwerken en bepaal dan slecht voor mezelf wanneer ik moet stoppen! nu ook met mijn blog! als ik niet uitkijk zit ik tot 4.00 uur te bloggen!

  goed uitrusten helpt ook tegen de stress, me timen dus af en toe even helemaal niksen! of naar de sauna etc etc!

 • avatar
  Manon

  Stress zie je af en toe niet aankomen nee, maar bij veel ook wel en dan juist bij die dingen moet je zorgen om dat te voorkomen dan is het al een stuk rustiger.

 • avatar
  Kirsty

  Fijne tips! Het helpt bij mij vooral heel erg als ik er bij stil sta dat ik niet per se alles perfect hoef te doen en dat het geen ramp is als niet alles lukt.

 • avatar
  dresses and daisies

  Op die eerste foto zie je er allesbehalve gestresseerd uit, haha. Maar ik luister vooral muziek als ik stress heb. Gewoon oortjes in en mij afsluiten van de wereld :), voor even…

  • avatar
   Esmée

   Haha, ik probeerde er wel gestresst uit te zien, zo’n uitdrukking maken met je gezicht is nog best lastig! x

 • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP