fbpx

Cibdol Oil

Lekker slapen: tips voor een goede nachtrust

Lekker slapen: tips voor een goede nachtrust

Soms heb je nachten dat je niet in slaap kunt komen of om de paar uur wakker wordt. Als dit een paar nachten achter elkaar is kan dit je echt opbreken. Daarom help ik je graag om van lekker slapen een gewoonte te maken met deze tips voor een goede nachtrust!

1. Ga op tijd naar bed

Als je net als mij een avondmens bent, dan kan het heel lastig zijn om eindelijk die stap te zetten om naar bed te gaan. Toch is het heel belangrijk om op tijd naar bed te gaan en het liefst dagelijks rond dezelfde tijd.

Zelf ga ik altijd rond half 11 naar boven en probeer ik voor half 12 in slaap te vallen. Zo slaap ik meer dan 7,5 uur en het is aan te raden om tussen de 7 en 8 uur per nacht te slapen, dus daar kom ik sowieso op uit. Nu jij nog!

2. Drink ‘s avonds geen koffie

Ik slaap heel erg slecht als ik ‘s avonds een kop koffie drink. Hoe lekker het ook is, laat die kop koffie ‘s avonds staan. Je kunt er heel onrustig door worden in je slaap, met veel draaien en de minuten die wegtikken op de klok als gevolg.

In plaats van koffie kun je het beste kiezen voor een rustgevende cafeïnevrije thee of gewoon water. Drink ook daar niet teveel van, want anders wordt je tussendoor gewekt voor een bezoek aan het toilet.

3. Leg je telefoon weg

Het is heel verleidelijk om nog wat op je telefoon te doen voor je gaat slapen, maar het is beter om je gedachten even tot rust te laten komen. Hoe vaak komt er niet iets voorbij op je telefoon dat je herinnert aan iets dat je morgen moet doen of wat meteen weer stress veroorzaakt. Absoluut niet handig als je lekker wilt slapen vannacht.

Je kunt in plaats van tijd doorbrengen op je telefoon nog even napraten over je dag met je partner, een boek lezen, je gedachten van je afschrijven of relativeren. Zo kun je zonder stress in slaap vallen!

4. Ventileer de ruimte

Als het te warm is in je slaapkamer, dan kun je niet lekker slapen. Zet daarom sowieso ‘s nachts een raam open voor wat frisse lucht. Mocht je snel koude voeten hebben, dan kun je als je in bed gaat liggen je sokken aanhouden en deze uitdoen als je het warm genoeg hebt. Zo voorkom je dat je het juist weer te koud hebt.

5. Sporten

Sporten maakt je niet alleen fitter, maar zorgt er ook voor dat je lichaam ‘s nachts rust wil pakken. Door iedere dag minimaal 30 minuten te bewegen geef je je lichaam een reden om moe te zijn. Doe dit alleen niet vlak voor het slapen, maar het liefst ‘s ochtends of ‘s middags, zodat je niet die energieboost krijgt als je in slaap moet vallen.

6. Ga naar buiten

Ga iedere dag minimaal 10 minuten naar buiten, bijvoorbeeld ‘s ochtends voor je aan het werk gaat. Dit kan ook in de tuin of op het balkon zijn, maar het gaat erom dat je lichaam door het daglicht ‘s avonds melatonine aanmaakt. Hierdoor wordt je biologische klok aangewakkerd en heb je echt de behoefte om lekker te slapen.

7. Vermijd fel licht

Het stofje melatonine dat je lichaam aanmaakt kan afgebroken worden door ‘s avonds in aanraking te komen met fel licht. Probeer dit dus af te bouwen, door het licht in huis ‘s avonds te dimmen en minder op je telefoon, televisie en laptop te kijken.

8. Zorg voor rust in je slaapkamer

Ik vertelde al eerder dat wij de televisie in de slaapkamer hebben omgeruild voor een plant. Dit is niet alleen voor meer groen in huis, maar ook voor meer rust in de slaapkamer. Zorg dat je je slaapkamer inricht om in te slapen en het zo opgeruimd mogelijk te houden. Zo veroorzaak minder stress en is het een ruimte om heerlijk tot rust te komen.

9. Sluit je avond af met iets leuks

Je kunt tot ‘s avonds laat werken, maar dan weet ik vrijwel zeker dat je niet lekker zult slapen. Sluit je avond daarom altijd af met iets leuks! Dit kan zijn het knuffelen met je partner, een uitgebreide douche of misschien wel alvast een ontbijtje maken voor de volgende dag. Zo weet ik zeker dat je met een blij en rustig gevoel in slaap valt.

Lekker slapen: tips voor een goede nachtrust

Mocht je de volgende dag moeite hebben met uit bed komen, lees dan ook eens mijn artikel om makkelijker uit bed te komen. Welke tips ga jij toepassen om lekker te slapen?

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP