Mooie foto's maken met je smartphone: 11 tips

Mooie foto’s maken met je smartphone: 11 tips

Tegenwoordig heb je echt geen spiegelreflexcamera meer nodig om mooie foto’s te maken. Natuurlijk zijn de foto’s van iets hogere kwaliteit, maar je kunt ook hele mooie foto’s maken met je smartphone. In dit artikel geef ik 11 tips om jouw fotografie skills te verbeteren!

1. Stel altijd eerst scherp

Het eerste wat je altijd moet doen als je een foto maakt is goed scherpstellen. Camera’s en telefoons kiezen vaak zelf een bepaald punt waarop ze scherpstellen, maar soms wil je juist een ander gedeelte van de foto scherp hebben.

Daarnaast heb ik altijd het idee dat de foto scherper is als je jouw telefoon even de tijd geeft. Je kunt de camera van je telefoon scherp stellen door op het scherm te tikken. Je ziet dan dat hij zijn focus veranderd en de foto is nu waarschijnlijk al bijna zoals je hem wilt hebben.

2. Belichting aanpassen

Een camera weet vaak wel hoe hij zichzelf aan moet passen. Alleen in sommige omstandigheden, bijvoorbeeld onderwater als je gaat fotograferen met één van de iPhone hoesjes die daarvoor bestemd zijn, dan kan het zo zijn dat de foto eigenlijk net iets lichter of donkerder moet zijn. Daarom is het goed om te weten dat je op iedere telefoon gemakkelijk de belichting aan kunt passen.

Soms wordt dit aangegeven met EV (waarbij -2 donkerder is en +2 lichter), maar anders krijg je bij het scherpstellen van de foto een balkje met twee zonnetjes. Voor een lichtere foto veeg je dan naar rechts of naar boven en voor een donkerdere foto naar links of naar onder.

3. Kies de hoogste resolutie

Om mooie foto’s te maken met je smartphone kan het handig zijn om de hoogste resolutie te kiezen. Dit staat vaak uitgeschakeld vanwege opslagruimte, omdat dit ook grotere bestanden zijn. Alleen wanneer je een foto wilt van hoge kwaliteit, dan is het slim om dit even aan te passen.

Klik daarom even op de instellingen bij je camera en zoek waar je de resolutie kunt aanpassen. Het hoogste getal is de hoogste resolutie. Je kunt dit natuurlijk na afloop altijd weer terugzetten naar hoe hij ingesteld stond!

4. Zet de flits uit

Persoonlijk raad ik altijd aan om de flits uit te zetten. Je kunt door de belichting aan te passen vaak ook hele mooie foto’s maken met je smartphone in het donker. Probeer het daarom altijd eerst zonder flits, dat ziet er bij eten ook vaak een stuk smakelijker uit.

5. Zoom niet in

Inzoomen is alleen handig wanneer je voor jezelf iets moet vastleggen van dichterbij, maar ik zou het nooit aanraden voor een mooie foto. Dit gaat op een smartphone namelijk altijd ten koste van de kwaliteit.

Wel kun je tegenwoordig op veel telefoons uitzoomen voor een extra brede foto. Je hebt dan een zogenaamde groothoeklens, wat op kleinere locaties erg mooi kan zijn! Probeer dit bijvoorbeeld eens uit als je gaat fotograferen in huis of wanneer je iets meer van de omgeving wilt vastleggen.

5. HDR en de live-functie

De HDR en de live-functie zijn echt de moeite waard om in te stellen. Ook dit doe je bij de instellingen van je camera zelf. HDR zorgt ervoor dat de kleuren intenser worden, waardoor de foto een stuk kleurrijker wordt. Ook dit is vaak erg mooi bij eten, maar ook bij foto’s van een zonsondergang of -opgang.

Verder heb je op sommige telefoons de live-functie. Deze functie legt een stukje voor en na de foto ook vast, waardoor je eventueel meer foto’s hebt om uit te kiezen. Perfect als je bijvoorbeeld foto’s van iemand maakt, want zo is er meer kans dat diegene er goed opstaat en je maakt meer foto’s in dezelfde tijd.

6. Bekijk alle functies

Op iedere telefoon zitten ook wat andere functies. Een aantal standaard functies zijn de automatische stand en de portretmodus. Het is handig om binnen jouw camera even naar links en rechts te vegen om andere functies te ontdekken. Zo heeft de telefoon die ik nu heb zelfs een food-modus om eten mooier vast te leggen en een studiomodus om meer licht te leggen op een bepaald object of jezelf. Probeer dus alle functies van je camera eerst uit voor je begint met foto’s maken, wie weet ontdek je wel een fijne stand voor jouw favoriete foto!

7. Burst

In snelle omstandigheden is het soms handig om in burst vast te leggen. Stel dat je bijvoorbeeld de live-functie niet hebt, dan is dit een goed alternatief. Door de fotoknop van jouw telefoon ingedrukt te houden maak je snel meerdere foto’s achter elkaar. Dit is bijvoorbeeld handig als je een sport wilt vastleggen of een hele snelle auto.

8. Maak gebruik van licht

In mijn fotografietips voor binnenshuis haal ik het al even aan, licht is alles. Het kan soms echt helpen om jezelf of het object iets dichter bij het raam te plaatsen voor een foto. Je zult merken dat wanneer je hier een klein beetje oplet, dat dit al heel veel verschil maakt en het fotograferen een stuk gemakkelijker gaat.

9. Kies andere hoeken

In plaats van continu in dezelfde houding blijven staan kun je beter wisselen van hoek. Fotograferen is iets waarbij je creatief moet zijn en soms komt iets vanuit een andere hoek heel onverwachts veel beter over. Probeer daarom altijd andere hoeken als je gaat fotograferen, ook al denk je dat de eerste foto al goed genoeg is.

10. Compositie

Maak niet te snel een foto, want ook de compositie is heel belangrijk. Zo kan het soms mooier zijn om het onderwerp niet helemaal in het midden te plaatsen, maar juist iets verder naar de zijkant. Een handige tool hiervoor is de grid die je op de meeste smartphones aan kunt zetten. Door het onderwerp op één van de lijnen te plaatsen krijg je een veel interessanter beeld, dit wordt ook wel de ‘rule of thirds’ genoemd.

11. Bewerk je foto’s

Om mooie foto’s te maken met je smartphone heb je ook een goede nabewerking nodig. Ik heb zelf 8 fotografie apps op mijn telefoon, waarvan 7 om daadwerkelijk mee te bewerken. Mijn favorieten hiervoor zijn VSCO en Lightroom. Hierbij is VSCO zeker voor beginners erg aan te raden, omdat je hiermee snel en gemakkelijk een bepaalde filter kunt kiezen en basisbewerkingen kunt toepassen.

Bij Lightroom kun je aan de slag met Lightroom presets. Je kunt jouw eigen preset opslaan door te klikken op voorinstellingen opslaan, maar je kunt ook presets van anderen gebruiken. In dit artikel over foto’s bewerken met Lightroom zie je daar verschillende voorbeelden van.

Mooie foto's maken met je smartphone: 11 tips
Klik om deze afbeelding te pinnen op Pinterest
  • Reacties ( 2 )

  • Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met een *.

TOP