tips om minder verlegen te zijn

Tips om minder verlegen te zijn

Verlegen zijn is absoluut niet makkelijk en ik weet er alles vanaf. Het liefst wil je soms afspraken overslaan, durf je niets te zeggen tegen diegene naast je en heb je misschien liever dat je vriend(in) de ober aanspreekt om iets te bestellen. Daarom vandaag zoveel mogelijk tips om minder verlegen te zijn, want dat maakt sommige situaties net wat makkelijker.

1. Denk iets minder na

Oké, je kunt misschien niet alles zeggen wat je denkt. Alleen als je gewoon een vraag aan iemand wilt stellen of iets wilt vertellen, doe het gewoon. Niets is minder vervelend dan een ongemakkelijke stilte en je maakt het vaak juist een stuk gezelliger. Ik ben zelf een beetje introvert, dus niet echt van praten over koetjes en kalfjes, maar er zijn vast wel dingen die je aan diegene tegenover of naast je wilt vragen of vertellen. Een hele handige tip hiervoor is om even na te denken of je het kunt vragen (of het bijvoorbeeld niet ongepast is) en daarna het gewoon te doen. Hoe minder je erover nadenkt, hoe makkelijker het wordt.

2. Kijk mensen aan

Iets wat absoluut niet helpt is een ruimte binnenlopen en tegelijkertijd te staren naar je telefoon. Je kunt beter in een openbare ruimte je telefoon even wegstoppen en naar de mensen kijken die binnen zijn. Als iemand je aankijkt, lach dan even en je maakt al meteen een goede eerste indruk. Je kunt dit in principe overal doen, bijvoorbeeld in een winkel, in de kantine op school of in een wachtruimte bij de dokter.

3. Bouw meer zelfvertrouwen op

Verlegenheid komt vaak voort uit onzekerheid. Eén van de tips om minder verlegen te zijn is achterhalen waar je precies onzeker over bent en daaraan proberen te werken. Wat mij heel erg heeft geholpen is te accepteren dat iedereen anders is en ik mooi ben op mijn eigen manier. Je kunt ook eens aan de slag met deze tips voor meer zelfvertrouwen of dit soort boeken lezen om je mindset en zo je zelfvertrouwen te verbeteren.

4. Stap uit je comfortzone

Ik ben de laatste paar jaar veel uit mijn comfortzone gestapt en dat heeft er zeker voor gezorgd dat ik niet meer zo verlegen ben. Zo heb ik gepresenteerd voor een zaal vol mensen, terwijl ik dit als meisje met faalangst op de middelbare school nooit had verwacht dat ik dit ooit zou doen. Verder fotografeer ik nu heel veel outfits voor Instagram en mijn blog zelf. Gewoon omdat het veel tijd scheelt en ik af en toe snel een paar foto’s nodig heb.

Stap dus af en toe uit je comfortzone en zeg iets niet af, omdat je het eng vindt. Het zal misschien even spannend zijn, maar als je het een paar keer hebt gedaan, dan verdwijnt dat gevoel. Ook krijg je na afloop een enorme boost zelfvertrouwen, waardoor je even het gevoel hebt dat je heel de wereld aan kan. Iets waar je als persoon door groeit!

5. Verplaats je in een ander

Soms zijn we als we ergens mee bezig zijn zo druk met onszelf, dat we de ander vergeten. Hoogstwaarschijnlijk vindt jouw klasgenoot of collega het net zo spannend om te presenteren. Een goed voorbeeld hiervan is dat ik laatst in het park foto’s aan het maken was van mezelf en er ineens een personal trainer met iemand aan kwam lopen die ze aan het trainen was. Ze stopten precies een paar meter voor me waar ze hem push-ups liet doen. Ik had eerst bijna de neiging om weg te lopen en ergens anders te fotograferen, maar daarna dacht ik: hij schaamt zich waarschijnlijk nog erger dan mij. Iets wat me het vertrouwen gaf om nog net die paar shots te doen en waar, geloof het of niet, de mooiste foto’s uitkwamen. Hallo zelfvertrouwen!

6. Geef jezelf iedere dag een challenge

Als je het liefst alle tips om minder verlegen te zijn wilt toepassen, geef jezelf dan iedere dag een challenge. Maak iedere dag een to-do-lijstje en schrijf daarop één ding die je ontzettend eng vindt om te doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om een gesprek te beginnen met een vreemde, iemand op te bellen die je al lang niet gesproken hebt of alleen naar een evenement te gaan. Als je iedere dag een kleine challenge voltooid, dan zul je deze dingen de volgende keer een stuk minder eng en misschien zelfs leuk vinden.

7. Kies leuke gespreksonderwerpen

Het klinkt misschien gek om jezelf voor te bereiden, maar ook op een gesprek met iemand kun je je voorbereiden. Heb je bijvoorbeeld gemerkt dat er geregeld stiltes vallen als je ergens gaat lunchen met een vriendin? Probeer dan van tevoren eens een lijstje te maken met gespreksonderwerpen. Dit kunnen hele luchtige dingen zijn, zoals films, series, evenementen, dagjes weg of vakantieplannen. Het zijn simpele dingen, maar hierdoor volgen er vaak wel weer meerdere onderwerpen of leuke verhalen. Nu je dit gelezen hebt, ga je vast merken hoeveel mensen dit eigenlijk al doen!

8. Het is niet erg om verlegen te zijn

Weet dat het absoluut niet erg is om verlegen te zijn. Het is juist een hele leuke (en schattige) eigenschap! Het zorgt er namelijk ook voor dat je waarschijnlijk bescheiden bent als iemand iets aanbiedt, dat je altijd rustig omgaat met zakelijke contacten en absoluut nergens over opschept. Dit kan er echt voor zorgen dat mensen je meer vertrouwen en weten dat ze bij jou aan het goede adres zijn! Je bent wie je bent en een beetje verlegenheid maakt je alleen maar mooier. 

Wanneer voel jij de verlegenheid opspelen? En heb jij misschien nog tips om minder verlegen te zijn? Ik ben benieuwd!

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP