fbpx

Cibdol Oil

Visgraat vloer inspiratie

Visgraat vloer inspiratie

Als iemand met een zwak voor houten vloeren ben ik ook helemaal weg van de visgraat vloer. Je komt het nog niet zo vaak tegen in huizen, maar des te leuker om er zelf wel één te leggen of er heerlijk bij weg te dromen. In dit artikel deel ik de mooiste visgraat vloer inspiratie met jou!

Wat is een visgraat vloer?

Een visgraat vloer is een vloer gelegd in een visgraat patroon. De houten vloer wordt hierbij eigenlijk in een punt gelegd, oftewel loodrecht tegenover elkaar. Dit wordt in de gehele lengte of breedte aangehouden, waardoor er een visgraat patroon ontstaat.

De visgraatvloer is eigenlijk een hele luxueuze vloer. Iets wat je nog steeds kunt merken aan de prijs. Het wordt al vanaf de 16e eeuw toegepast en werd destijds vooral gebruikt door de Italianen en de Fransen.

Het loont zich door de uitstraling perfect voor grote ruimtes en daarom werd het in de 16e eeuw veel gebruikt in de vele kastelen en paleizen. Nu wordt het motief veel gekozen in onze moderne woonkamers, omdat deze ook veelal bestaan uit één grote ruimte.

Visgraat vloer inspiratie

Visgraat vloeren bestaan tegenwoordig in steeds meer verschillende vormen. Zo heb je natuurlijk de traditionele houten parketvloeren, maar je hebt de visgraat vloer tegenwoordig ook in laminaat, PVC en zelfs tegels.

De alternatieven zijn tegenwoordig steeds lastiger van het echt te onderscheiden, maar een houten vloer gaat wel een stuk langer mee. De keus hangt dus eigenlijk af van hoe lang je denkt dat je in jouw huidige huis blijft wonen, je gek blijft op de vloer en het geld dat je eraan uit wilt geven.

Hoewel je voor de kwaliteit het beste kunt gaan voor een houten vloer, vergt een houtenvloer veel onderhoud. Andere vloeren, zoals PVC en laminaat zijn onderhoudsarm en je kunt deze vloeren gemakkelijk schoonmaken.

Daarnaast oogt dit resultaat erg strak en is het dus vrijwel niet meer van echt te onderscheiden. Zo zie je op de bovenstaande afbeelding een PVC vloer met visgraat motief, waar zelfs de nerven en groeven goed te zien zijn.

Zelf vind ik een visgraat vloer het mooist in een rustig Scandinavisch interieur. De vloer is namelijk een echte eyecatcher en oogt in combinatie met gekleurde muren en behang al snel druk.

Als je gaat voor zo’n type vloer, dan wil je natuurlijk ook dat hij er echt tussenuit springt. Iets wat het best gaat bij een interieur met veel natuurlijke tinten en materialen, maar ook een vrij rustige inrichting.

De Hongaarse punt

Er zijn ook verschillende variaties op de visgraat vloer. Eén daarvan is de Hongaarse punt en die wilde ik toch even meenemen in dit artikel met visgraat vloer inspiratie!

De Hongaarse punt is een techniek waar de vloer echt in een punt wordt gelegd. Hierbij worden de verschillende planken recht op elkaar aangesloten, waardoor er een duidelijke groef in het midden ontstaat.

Dit is anders dan bij de visgraat, want daar liggen de planken meer in elkaar verweven. Hier ontstaat hierdoor geen groef in het midden, maar enkel rondom de planken zelf.

Een visgraat vloer leggen

Door het artikel enorm aangestoken met de liefde voor visgraat vloeren? In een eerder artikel deelde ik al eens een lijst met tips om een mooie visgraat vloer te leggen. Neem deze voor je de beslissing maakt zeker even door.

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP