5 voor- en nadelen van thuiswerken

Voor- en nadelen van thuiswerken

Eén van mijn grootste doelen is altijd geweest om te kunnen werken waar en wanneer ik wil. Ik werk op dit moment iedere dag vanuit huis en krijg hier geregeld vragen over. Hoe ervaar ik het en wat zijn de voor- en nadelen van thuiswerken?

De voordelen van thuiswerken

Ik werk dagelijks voor mijn blog vanuit huis, maar heb ook in het verleden voor mijn parttime baan vanuit huis gewerkt. Het is iets waar ik bewust voor heb gekozen en deze voordelen vertellen precies waarom.

1. Zelf je tijd indelen

Dit is een voordeel, maar kan ook een nadeel zijn. Ik kan mijn eigen tijd indelen. Ik heb zelf veel discipline, dus ik start (bijna) altijd om 9.00 uur met mijn werkdag. Ik klap mijn laptop open en begin vaak meteen met het schrijven van een artikel.

Ik vind het persoonlijk heerlijk om mijn eigen tijd in te delen. Zo kan ik ‘s ochtends ontbijten, douchen en meteen aan de slag, maar heb ik tussendoor ook tijd om het huishouden te doen of met iemand af te spreken. Je kunt zo snel even het huis schoonmaken als je inspiratie- of concentratieloos bent, een mooie win-win-situatie toch? Daarnaast hoef je ook nooit vrij te vragen als je naar de tandarts moet, op vakantie wilt of simpelweg een dagje voor jezelf nodig hebt.

2. Het is productief

Als je praat over thuiswerken, dan denken mensen dat je juist snel bent afgeleid. Je kunt tenslotte allerlei dingen tussendoor doen, maar het is uit onderzoek gebleken dat thuiswerken veel productiever is. Als je op kantoor werkt, dan heb je namelijk ook geregeld een gesprek met een collega of een extra lange lunchpauze. Thuiswerken is heel productief en doordat je volledig kunt focussen streep je die taken zo van jouw to-do-lijst.

3. Geen reistijd

Iets waar ik absoluut heel blij van wordt is dat ik niet meer dagelijks met de trein of auto naar mijn werk moet. Het klinkt misschien overdreven, maar je hebt vaak geregeld wat stress onderweg naar je werk. Denk maar eens aan een onverwachte file, de navigatie die aangeeft dat je veel te laat aankomt of de treinen die weer kampen met storingen. Stuk voor stuk ergernissen waardoor je je werkdag niet zo lekker begint.

De nadelen van thuiswerken

Bij een artikel over de voor- en nadelen van thuiswerken kunnen de nadelen absoluut niet ontbreken. Hier wordt door veel mensen vaak naar gekeken als ze willen starten met werken vanuit huis, maar voor mij steken de voordelen er met kop en schouders bovenuit.

1. Je werkt zonder collega’s

Als je vanuit huis werkt, dan werk je veelal zonder collega’s. Je hebt niet tussendoor even snel een praatje en het is dus iets minder sociaal. Als je een extravert bent, dan zul je dit snel een probleem vinden. Ik ben zelf introvert en vind het fijn om tijdens het schrijven juist rust om me heen te hebben. Zo kan ik me veel beter concentreren en is het artikel binnen een mum van tijd klaar.

Natuurlijk heb ik af en toe wel behoefte om lekker op pad te gaan en een dagje met andere mensen door te brengen. Gelukkig mag ik als blogger geregeld aanwezig zijn op events, heb ik veel online contact en kan ik natuurlijk ook altijd een dagje buitenshuis werken. Zo kan ik bijvoorbeeld een dag in een cafeetje werken om wat meer onder de mensen te zijn of met een andere ondernemer samenwerken.

2. Er is veel afleiding

Als je thuiswerkt dan heb je te maken met veel afleiding. Je hebt misschien de neiging om nog één Netflix aflevering te kijken of om toch even die berg met strijk weg te werken. Ik denk dat dit zeker voor beginnende ondernemers een struikelblok is. Je hebt veel discipline nodig om dagelijks voldoende uren te maken en echt al je werk af te ronden. Iets wat je jezelf aan kunt leren, maar wat zeker lastig blijft. Als je hier moeite mee hebt, lees dan zeker eens mijn tips om effectief thuis te werken.

Dit waren mijn voor- en nadelen van thuiswerken. Ik vind het zelf heel belangrijk om mijn eigen tijd in te delen en te werken in een rustige omgeving, waardoor thuiswerken als blogger voor mij echt een uitkomst is. Werk jij graag vanuit huis?

 • Reacties ( 3 )

 • avatar
  Jessica J.

  Ik werk fulltime in loondienst en werk in principe altijd op kantoor. Ik werk weleens een dagje thuis als ik een interview moet uittypen of veel tekst moet nalezen, maar werk toch liever op kantoor. Daar kan je na je werkdag tenminste echt de kantoordeur achter je dichttrekken, terwijl ik thuis de neiging heb om langer met m’n werk bezig te zijn.

 • avatar
  Veronique

  Ik werk afwisselend vanuit thuis. En ik vind het fijn, maar mis soms wel collega’s ?

 • avatar
  Carolien

  Ik zou graag meer thuis willen werken en van mijn blog mijn parttime job maken maar de super schommelende inkomsten zijn het nu nog niet waard om te doen. Teveel stress of ik wel genoeg inkomsten heb die maand is niet chill.

 • Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TOP