Jezelf beter concentreren met deze tips

Jezelf beter concentreren met deze 8 tips

Jezelf concentreren kan op sommige momenten heel lastig zijn. Zeker nu vele van ons met meerdere mensen thuis zijn, maar toch allemaal verschillende werkzaamheden moeten doen. In dit artikel help je graag op weg om jezelf beter te concentreren, zodat je jouw werk een stuk sneller kunt afronden!

1. Creëer je eigen werkplek

Hoe leuk het ook is om met het gehele gezin of je partner aan de eettafel te werken, geconcentreerd werken is dan echt een opgave. Creëer daarom je eigen werkplek. Misschien heb je hier nog een kamer voor over of kun je op je slaapkamer een klein hoekje voor jezelf maken.

Door een eigen werkplek te maken spreek je ook met jezelf af: als ik hier ga zitten, dan ga ik gefocust aan de slag. Je weet dat je daar gaat zitten om te werken, dus de kans dat je iets anders gaat doen wordt kleiner.

Daarnaast heb je een fijne plek dat alleen voor werk gebruikt wordt, wat zorgt voor dat beetje extra rust in je hoofd. Door een rondslingerende vaat op het aanrecht waar je vanaf de keukentafel tegenaan kun je die rust kwijtraken.

2. Schrijf taken op

Is het je wel eens opgevallen hoeveel gedachten er door je hoofd gaan als je aan het werk bent? Er vliegen in je gedachten allerlei taken langs die je nog moet doen, waardoor je dit of weer vergeet of het meteen wilt doen. Om dit te voorkomen is het handig om een lijstje bij je te houden waar je al deze gedachten en taken opschrijft, zodat je ze niet hoeft te onthouden en later kunt doen.

3. Maak een planning

Als je weet waar je mee aan de slag moet, dan is de stap kleiner om dit daadwerkelijk te doen. Dat is de reden dat het maken van een planning enorm belangrijk is, ook om jezelf beter te concentreren.

Plan al je taken die je deze week hebt in op bepaalde tijdstippen in een agenda of planner. Ik gebruik hier zelf de Structuurjunkie planner voor. Zo spreek je met jezelf ook een deadline af per taak, zodat het uitdagender wordt om deze taak ook daadwerkelijk binnen deze tijd af te ronden.

4. Neem pauzes

Pauzes zijn enorm belangrijk om je concentratie weer op te laden. Niemand kan zich een aantal uur achter elkaar concentreren zonder pauze. Geef jezelf daarom geregeld de tijd om even naar het toilet te gaan, wat te drinken en uitgebreid te lunchen.

Eventueel kun je in deze tijd ook andere taken oppakken, zoals sporten en schoonmaken, zodat je tegelijkertijd iets nuttigs doet. Het zal dan misschien iets langer duren om volledig terug in de flow te komen, maar zo rond je je takenlijst uiteindelijk wel sneller af.

5. Zeg ‘nee’

Hoe verleidelijk het ook is om je werk aan de kant te schuiven en iets anders te doen, je kunt je beter aan je planning houden. Je weet als je ‘ja’ zegt tegen iets, terwijl je nog werk op de planning hebt staan, dat dit uiteindelijk zorgt voor een flinke lading stress. Als je nu gaat concentreren op datgene wat je moet doen, ben je misschien straks eerder klaar en heb je tijd voor de leukere dingen (zonder die lading stress).

6. Mediteren en wandelen

Mediteren en wandelen zijn twee dingen die helpen bij het loslaten van je gedachten. Soms kunnen we onszelf volledig laten gaan door stress of tegenzin, maar deze meditatie kan je daarbij helpen. Het is goed om jezelf uit deze situatie te trekken, want daar word je sowieso niet vrolijk van.

Mocht mediteren niet helpen of niet jouw ding zijn, dan kan het ook helpen om een stukje te wandelen. Dit kan perfect even tussendoor, hoeft niet heel lang te duren, maar het helpt om je gedachten los te laten, je te ontspannen en uiteindelijk beter te concentreren.

7. Muziek of stilte

Bij sommige mensen helpt het om zich te concentreren als het compleet stil is, terwijl de anderen juist beter werken met muziek. Wanneer je van stilte houdt en je merkt dat je snel wordt afgeleid door omgevingsgeluid, dan kun je kiezen voor een noice cancelling koptelefoon. Deze filtert het omgevingsgeluid, terwijl je ook een muziekje op kunt zetten.

8. Moeilijke taken opsplitsen

Bij het schrijven van mijn scriptie vond ik het lastig om te beginnen, omdat het zo’n groot verslag is. Op een gegeven moment deelde ik mijn verslag daarom op in hoofdstukken, paragrafen en plande ik in wanneer ik deze losse onderdelen af wilde hebben. Zo lijkt het minder moeite, maar kom je toch stapje voor stapje bij je grote doel.

Jezelf beter concentreren met deze 8 tips

Ik hoop dat het je lukt om je met deze concentratie tips beter te concentreren. Mocht je nog opzoek zijn naar speciale tips voor in de klas, dan kun je deze hier vinden. Heel veel succes!

 • Reacties ( 2 )

 • avatar
  Tineke

  Stilte en af en toe een pauze nemen werkt voor mij het beste.
  Liefs

 • avatar
  Wies | nature of Happiness

  Pauzes zijn zo belangrijk! Ik vergeet dat heel vaak, maar het is wel beter. Momenteel ga ik in m’n pauze vaak even met m’n hond wandelen :)

 • Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TOP