fbpx

Cibdol Oil

Hoe kies je de juiste kleur foundation?

Hoe kies je de juiste kleur foundation?

De juiste kleur foundation kiezen kan erg lastig zijn, zeker wanneer je alleen in de winkel staat of het product online wilt bestellen. Ik leg je graag uit welke tools en trucjes je kunt gebruiken om op een snelle manier jouw perfecte foundation te vinden!

Drie soorten ondertonen

Het bepalen van jouw ondertoon is de basis voor het vinden van een goede foundation. Dit is de basiskleur van je huid, die in tegenstelling tot de boventoon niet van kleur verandert. In totaal zijn er drie soorten ondertonen, die ik zo uitgebreid mogelijk ga behandelen. Misschien ontdek je door de omschrijving al welke ondertoon jij hebt, maar anders kun je de tips toepassen in de volgende paragraaf.

1. Koele ondertoon

Een koele ondertoon is roze- of blauwachtig van kleur. De mensen met een koele ondertoon zijn in te delen als zomer- en wintertypes. Als je een zomer- of wintertype bent, dan kun je pastel-, blauw- en paarstinten ontzettend goed hebben. Andere kenmerken zijn dat je snel verbrandt, nauwelijks bruin wordt, snel rode wangen krijgt en de aders bij je polsen blauw of paars van kleur zijn.

2. Warme ondertoon

Een warme ondertoon is daarentegen goud- of geelachtig van kleur. Je kunt deze mensen dan ook indelen als lente- en herfsttypes. Je kunt warme kleuren dan erg goed hebben, zoals geel, oranje en rood. Verder worden mensen met een warme ondertoon juist snel bruin en zijn de aders bij de polsen groen van kleur.

3. Neutrale ondertoon

Heb je eigenschappen van beide ondertonen? Ben je bijvoorbeeld iemand die snel bruin wordt, maar heb je wel blauwpaarse aders? Dan heb je een neutrale ondertoon! Als je een super lichte huid hebt, kun je dan het beste gaan voor een koele kleur, maar anders voor een warme kleur.

Jouw ondertoon bepalen

Als je het lastig vindt om jouw ondertoon te bepalen aan de hand van de bovenstaande omschrijvingen, dan kun je daar ook dit trucje voor gebruiken. Pak een wit shirt en ga voor de spiegel staan. Houd het shirt onder je gezicht en kijk naar de kleur van jouw wang.

Is de kleur van jouw wang roze- of blauwachtig?
Dan heb je een koele ondertoon.

Is de kleur van jouw wang goud- of geelachtig?
Dan heb je een warme ondertoon.

Is de kleur van jouw huid groen- of olijfachtig?
Dan heb je een neutrale ondertoon.

Kun je jouw ondertoon niet bepalen, probeer dan eens een foundation uit met een warme ondertoon. Deze kleur foundation zorgt bij de meeste mensen namelijk voor het mooiste resultaat, omdat het warmte toevoegt aan je gezicht en hij zo minder dof oogt.

De juiste kleur foundation

Hoe kies je de juiste kleur foundation?

Naast de juiste ondertoon moet je ook nog de kleur van de foundation matchen. Probeer absoluut geen donkerdere kleur te kiezen om bruiner te lijken, want dit zal onnatuurlijk ogen. Je kunt dan beter je gezicht na je foundation wat opkleuren met een mooie bronzer.

1. Selecteer op ondertoon

Je hebt zojuist jouw ondertoon vastgesteld. Aan de hand hiervan kun je al verschillende foundations schrappen. Op deze foundations zie je vaak de vermelding N, W, C staan, die staan voor neutral, warm en cool. Bij MAC wordt dit vermeld als NC (not cool, voor een warme ondertoon) en NW (not warm, voor een koele ondertoon).

Mocht de foundation een naam hebben, dan kun je het beste zoeken naar de omschrijving van deze kleur. In de omschrijving vind je misschien woorden terug als warm, goud of roze, waar je jouw ondertoon uit kunt halen. Als dit er niet bij staat, dan kun je ook de kleur zelf bekijken om te zien of hij meer naar roze of geel neigt.

2. Kies de juiste kleur

Als je alle ondertonen van de foundation eruit hebt gepikt, dan kun je de juiste kleur selecteren. De te donkere en te lichte kleuren pik je er misschien zo al uit, dus die kun je laten staan. De kleuren die je het beste bij je vindt passen breng je naast elkaar aan op je kaaklijn. Je ziet zo welke kleur het beste past bij zowel je gezicht als je hals. Deze kleur is namelijk bijna tot niet meer zichtbaar.

Is jouw hals een stuk donkerder, dan je gezicht? Pak dan toch een kleur die iets beter matcht met je hals, alleen ga niet twee tinten lichter of donkerder dan de kleur van je gezicht. Doordat de foundation beter matcht met je hals, matcht hij ook beter bij de rest van je lichaam en komt het een stuk natuurlijker over.

3. Vraag advies

Kom je er echt niet aan uit of twijfel je te erg? Schroom niet om in een parfumerie om advies te vragen. Ze laten je zien welke ondertoon en kleur bij je past. Aan de hand hiervan kun je voortaan heel gemakkelijk een nieuwe foundation uitkiezen, ook als de foundation die zij hebben aangebracht niet helemaal jouw ding is.

Vergelijkbare kleuren kiezen

Als je eenmaal een favoriete kleur hebt gevonden, dan kun je vanuit daar heel gemakkelijk een vergelijkbare foundation kiezen. Misschien heb je behoefte aan een andere finish of wil je gewoon eens iets anders proberen. Door het merk, het product en de kleur van je huidige foundation in te voeren via Findation vind je zo een nieuwe match!

Als je een neutrale of warme ondertoon hebt en snel verkleurd, dan zul je misschien andere kleuren nodig hebben in de zomer en de winter. Haal hiervoor ook zeker andere kleuren in huis of zorg ervoor dat je Shade Adjusting Drops in huis hebt om jouw kleur lichter of donkerder te maken.

Wat is jouw ondertoon en jouw favoriete foundation?

Hoe kies je de juiste kleur foundation?
 • Reacties ( 2 )

 • avatar
  Tessa

  ik vraag altijd om advies omdat ik het lastig vind om de perfect foundation kleur te vinden.

  • avatar
   Esmée

   Hi Tessa, Als het kan, dan doe ik dat inderdaad ook nog steeds! Ik vind het ook vooral fijn om te horen waarom ze die bepaalde soort foundation kiezen voor mijn huidtype, zo kun je toch ontdekken wat een expert het beste bij jou vindt passen.

 • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP