fbpx

Cibdol Oil

Tijd voor jezelf nemen met deze 7 tips

Hoe je bewust meer tijd voor jezelf neemt

Eén van mijn goede voornemens van dit jaar was meer me-time nemen. Ik wil soms alleen maar doorgaan en vind het lastig om te stoppen, maar mede dankzij deze crisis heb ik geleerd om bewust meer tijd voor mezelf te nemen. Daarom wil ik geef ik je graag een aantal tips over hoe je meer tijd voor jezelf kunt nemen.

1. Plan je me-time in

Eén van de dingen die ik geleerd heb is tijd voor jezelf inplannen. Het klinkt heel suf, maar daardoor ben je vaak je vermoeidheid juist een stapje voor. Je begint iedere week met het maken van een planning en de eerste stap is tijd voor jezelf inplannen.

Zo plan ik bijvoorbeeld altijd mijn lunch in en plak ik daar sporten aan vast. Verder laat ik (bijna) alle avonden open en mijn weekenden ook, zodat ik zeker weet dat ik voldoende rustmomenten neem. Plan voor jezelf dus tijd in om je te ontspannen, dit kan zijn voor je lunch of om iedere dag uitgebreid te kunnen wandelen. Je bepaalt het helemaal zelf!

2. Laat je gedachten gaan

Het is heel verleidelijk om bij ieder vrij moment op de bank te ploffen met een Netflix serie, maar het is heel belangrijk om je hoofd even de kans te geven om tot rust te komen. Dit kun je doen door te mediteren of te sporten. Natuurlijk hoef je dit niet de gehele tijd te doen, maar je zult merken dat je je na afloop veel rustiger voelt.

3. Werk aan je dromen

Het voelt misschien gek dat het woordje ‘werk’ in dit artikel voorbijkomt, maar toch is tijd voor jezelf nemen ook tijd om te werken aan je dromen. Je herkent het vast wel: je stelt die ene droom al heel lang voor je uit, omdat je er geen tijd voor hebt (of maakt).

Als je tijd voor jezelf inplant, dan kun je deze ook gebruiken om te werken aan je dromen of je persoonlijke ontwikkeling. Lees een boek dat je verder brengt op persoonlijk, maar misschien ook wel zakelijk vlak of neem die stap om te beginnen aan je eigen onderneming. Zo besteed je je tijd voor jezelf nuttig en je zult ook blij zijn dat je er eindelijk aan bent begonnen!

4. Gun jezelf pauze

Het lijkt wel of je takenlijstje iedere dag weer overstroomt. Je hebt zoveel te doen en werkt het liefst door om het allemaal in één keer af te krijgen. Ik zal even hard zijn: dat gaat niet. Er komen altijd taken bij en daarom is een takenlijst oneindig.

Gun jezelf daarom pauze. Plan het in, maar doe het ook echt. Ga wandelen of ga even in de zon zitten en doe helemaal niets. Je zult merken dat die korte tijd pauze niets uitmaakt en je juist meer energie geeft om door te gaan.

5. Luister naar je gevoel

Als je merkt dat je je niet lekker voelt, doe het dan waar mogelijk rustiger aan. Als je iemand je een vraag stelt en het voelt voor jou niet goed, zeg dan ‘nee’. Je hoeft niet altijd te doen wat jij denkt dat een ander van jou verwacht.

Soms is het niet jouw ding en je hoeft ook absoluut niet bang te zijn voor FOMO (fear of missing out). Je maakt een keuze voor jezelf, voor jouw gevoel en dat is uiteindelijk een overwinning. Doe alleen de dingen die je dichterbij jouw dromen brengen of je echt gelukkig maken.

6. Neem een paar minuten extra

Alles voelt soms zo gehaast. Je springt uit de douche, droogt je af, kleed je aan, doet snel een beetje mascara op en je gaat door naar het volgende. Neem daarom bij ieder moment voor jezelf net een paar minuten extra.

Smeer je bijvoorbeeld na het douchen rustig in met een bodylotion of doe net een beetje extra make-up op. Ga na de lunch even een luchtje scheppen en eet ondertussen bijvoorbeeld een stuk fruit. Zo zul je merken dat tijd voor jezelf echt geen uren hoeven te zijn, maar het de kleine beetjes zijn die al helpen.

7. Pak vaker een boek

Het scrollen op social media lijkt misschien heel ontspannend, maar vaak zijn we zonder dat we het door hebben weer ineens een halfuur verder. Als je merkt dat je dit doet, leer jezelf dan aan om een boek of tijdschrift erbij te pakken. Zo kun je echt ontspannen en ben je niet alleen maar bezig met wat anderen aan het doen zijn.

Leuke boeken om te ontspannen:

Hollandse happen
Bol.com
€20,99
Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan?
Bol.com
€15,-
Babe, you got this
Bol.com
€20,99
Master your Mindset
Bol.com
€19,95
Leven met wind mee
Bol.com
€20,-
Inner Spark
Bol.com
€22,50
Hygge
Bol.com
€20,99
Goaldigger mindset
Bol.com
€20,99
Hollandse happen
Bol.com
€20,99
Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan?
Bol.com
€15,-
Babe, you got this
Bol.com
€20,99
Master your Mindset
Bol.com
€19,95
Leven met wind mee
Bol.com
€20,-
Inner Spark
Bol.com
€22,50
Hygge
Bol.com
€20,99
Goaldigger mindset
Bol.com
€20,99

Ik hoop dat deze tips je helpen om bewust meer tijd voor jezelf te nemen. Voor mij heeft het tot nu toe al heel veel geholpen om zeker in deze tijd wat meer tot rust te komen. Je hoeft niet altijd AAN te staan en zult ook merken dat je na wat tijd voor jezelf meer energie hebt voor andere dingen.

 • Reacties ( 4 )

 • avatar
  Wies | Nature of Happiness

  Heel waar allemaal! Echt belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Ik heb door de quarantaine periode meer tijd om boeken te lezen waar ik heel blij mee ben :)

 • avatar
  Anna

  Wat een fijne tips! Ik vind het ook heel fijn en belangrijk om tijd voor mezelf te nemen. En inderdaad, dit is heel handig om in te plannen! Dit weekend wordt het slecht weer, het perfecte moment om lekker op de bank te liggen met een boek of tijdschrift :D.

 • avatar
  Tineke

  Die Bibliotheek is net weer open, voor ik deze blog ging lezen, had ik net een aantal boeken gereserveerd. Nu moet ik alleen nog wat meer tijd voor mijzelf inplannen om deze boeken ook echt te kunnen lezen.
  Liefs

 • avatar
  Bettie

  Goede tips en allemaal zowaar. Ik hou er ook van om mijn avonden vrij te houden. Ik kom pas half 8 thuis van werk en dan is het wel fijn om even geen plannen te hebben.

 • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP